De Albanese Rivièra

Beschrijving

De kuststrook ten zuiden van Vlorë staat bekend als de Albanese Rivièra. Die wordt van Vlorë gescheiden door het hogergelegen natuurpark Llogara, waar wandelaars, fietsers en vogelliefhebbers zeker een dagje - en een nachtje - kunnen doorbrengen.

De spectaculaire slingerweg die van dit bosrijke berggebied naar de veel lager gelegen kust kronkelt is de beroemde Llogara pas (1027 meter). Je zou in elke bocht wel willen stoppen voor weer een waanzinnige foto.

In het warme Dhërmi is het aangenaam toeven. Hier vind je mooie stranden, van populair tot verlaten. Het sfeervolle stadje zelf nodigt uit tot een wandeling en een hapje en drankje op een gezellig terras.

Boven het stadje uit torent de Manastiri i Shën Marisë, met fraaie fresco's. Langs de hele kust staan trouwens mooie kerken, kloosters en forten, zoals het Sint-Theodorus-klooster bij Iljas,

Een flinke klim in Himarë brengt je naar het Athaliotissaklooster. Een andere manier dan te voet is er niet. Loop dan meteen even langs het 3500 oude Fort van Himarë.

Ook bijzonder is de Shpella e Piratëve, de 'piratengrot' die uitsluitend via de zee bereikbaar is. Dit bunkercomplex voor onderzeeërs stamt nog uit de tijd van het communisme.

Je kunt aan de Albanese Rivièra op drie plekken overnachten: in Llogara, in Dhërmi en in Himarë.

Programma

Dag 1: Dhërmi & Himarë

Dhima (Himarë)

Dag 2: Dhërmi & Himarë

Dhima (Himarë)