Heerlijk Korçë

Beschrijving

Daar waar wegen uit Griekenland, Macedonië, Bulgarije en Turkije samenkomen ligt Korçë. Een heerlijke plek om een tijdje te verblijven, zowel in de zomer als in de winter, wanneer de stad in het teken staat van wintersport.

In het hart staat de in 1992 herbouwde kathedraal, met rode dakpannen en twee markante torens. De bescheiden Mirahori moskee iets verderop heeft het communistische regime wel overleefd. Na haar voltooiing in 1494 was Korçë pas echt een stad.

Naast de moskee vind je hippe boetieks, cafés en restaurants in de voor bezoekers opgeknapte bazaar. Voor een echte markt ga je naar het busstation. Daar liggen in de markthallen verse groente, fruit en noten kleurrijk uitgestald.

Wandel vanaf het Teatri Çajupi via de sfeervolle Bulevard Gjergj Kastrioti naar Lëndina e Lotëve. Op dit ‘grasveld van tranen’ wachtten moeders en partners op de terugkeer van dierbaren die hun heil buiten Albanië zochten – en dat zijn er veel.

Korçë heeft veel mooie musea. Niet te versmaden is het Museum van Middeleeuwse Kunst, rijk aan eeuwenoude, kleurrijke iconen. Als je even doorloopt kun je in brouwerij Birra Korçë na een rondleiding lokaal bier proeven.

Vergeet Voskopojë niet, ten westen van Korçë. Dit was eind achttiende eeuw de grootste stad van de Balkan, tot hij na een veldslag van de kaart werd gevaagd. In de zeven overgebleven kerken kun je nog steeds de bont geschilderde interieurs bewonderen.

Programma

Dag 1: Korçë

Hani i Pazarit

Dag 2: Korçë

Hani i Pazarit