De diepe wateren van Ohrid

Beschrijving

Door ondergrondse bronnen gevoed zal het oudste meer van de Balkan ook het diepste blijven: het schitterende Meer van Ohrid is hier en daar wel driehonderd meter diep.

In die diepte leven eeuwenoude organismen die alleen in dit water voorkomen. Daarom is het meer ook zo'n populaire plek onder biologen. En ondanks die hoge leeftijd van het meer is de Ohrid-forel die de restaurants op de oever serveren wel vers.

Het stadje Ohrid ontwikkelde zich tijdens de Byzantijnse periode tot een belangrijk handelscentrum. Je vindt her en der nog de overblijfselen van tempels en kerken. Die worden soms gesierd door prachtige fresco’s en iconen.

In de elfde eeuw was Ohrid de hoofdstad van het Eerste Bulgaarse rijk. Het Fort van Samuel stamt uit deze periode. Wandel over de dikke muren en geniet van het uitzicht op de prachtig gelegen Sint Johanneskerk, iets verderop aan het water.

Op deze plek is het Cyrillisch schrift ontstaan. Dat wordt nog steeds gebruikt in de Slavische landen. Voor de samenstellers van dat schrift, de monniken Kyrillos en Methodios, is er een standbeeld opgericht.

Van de Nederlandse schrijver A. den Doolaard staat er trouwens ook een standbeeld. Zijn novelle De herberg met het hoefijzer uit 1937 schreef hij na een lange voettocht van Salloniki naar Sarajevo. Ook op hem maakte Albanië een diepe indruk.

Programma

Dag 1: Ohrid (Noord-Macedonië)

Milennium

Dag 2: Ohrid (Noord-Macedonië)

Milennium