De meren van Shkodër

Beschrijving

Tweeduizend jaar oud is het Rozafa kasteel van Shkodër, maar bewoond wordt deze plek wel twee keer zo lang. En hoewel je van die rijke geschiedenis niet veel meer terugziet blijft de stad de culturele en religeuze hoofdstad van Noord Albanië.

De naam Rozafa komt uit de legende over een vrouw, die voor ‘goed geluk’ in de muren werd ingemetseld. Om haar pasgeboren kind te kunnen blijven zogen werd in de muur een gat vrijgehouden.

Shkodër ligt strategisch tussen de Adriatische Zee en de Albanese Alpen en werd al vermeld op Griekse munten uit 2000 v. Chr. en in de inscripties van Darius I in Bisotun en Naqs-e Rostam in Iran.

Vanuit de stad kun je mooie boottochten maken op het Meer van Shkodër en het Komanmeer. Fietsen is trouwens ook een prima optie in deze vlakke en diverse stad, rijk aan kerken, kloosters en moskeëen. Fiets dan meteen door naar de Mesi brug, tien kilometer ten noorden van de stad.

Het Marubi Fotografie Museum toont prachtige foto’s van het negentiende eeuwse Albanië. Via de communistische tijd kom je uit in het heden. Ook het verhaal van de Pjetër Marubi en zijn twee aangenomen tuinmanszonen is ontroerend.

Net als op andere plekken in Albanië kun je in Shkodër de duistere kanten van het communistische regime bekijken. In het Site of Witness and Memory zijn kale cellen en portretten van de slachtoffers van de geheime dienst stille getuigen.

Programma

Dag 1: Shkodër

Tradita

Dag 2: Shkodër

Tradita