De baai van Vlorë

Beschrijving

Flaneren over de brede boulevards hoort bij je bezoek aan de havenstad Vlorë. Hier gaat de Adriatische Zee over in de Ionische Zee. De hak van Italië is maar tweeënzeventig kilometer varen weg.

Vlorë was in 1912 de eerste hoofdstad van het vrije Albanië, waarbij meteen de huidige rode vlag werd gehezen. Twee jaar later maakten de Italianen er alweer een eind aan, zoals je kunt zien in het Onafhankelijkheidsmuseum.

Dat vrouwen een belangrijke rol speelden in die strijd zie je in het Historisch Museum. Onder het mom van handwerkclubjes werden zij door Margio Posio voorbereid op de strijd. Op de boulevard zie je haar buste staan.

Een ander interessant gebouw in Vlorë is de moskee van Muradie, in 1542 gebouwd door de belangrijkste architect van het Ottomaanse rijk, Mimar Sinan. Hij heeft ook de beroemde Suleymaniye-moskee in Istanbul ontworpen.

Een mooie houten vlonder in het Meer van Nartës leidt naar het eilandje Zvërnic. Hier tref je het eenvoudige, veertiende eeuwse klooster Santa Maria in vervallen staat aan. Het werd in 1967 verlaten toen de communisten Albanië atheïstisch verklaarden.

De kuststrook ten zuiden van Vlorë staat bekend als de Albanese Rivièra. Deze loopt door tot de zuidelijke badplaats Sarandë. Dichterbij vind je de stranden van Narta en Soda.

Voor  duiken, stand-up paddelen of te kajakken is Dhermi de perfecte plaats. Een ritje van anderhalf uur brengt je er, via de spectaculaire Llogara-pas in het gelijknamige Nationale Park.

Programma

Dag 1: Vlorë

Bologna

Dag 2: Vlorë

Bologna