Avontuur bij de inheemse Bribri stam van Yorkín

Beschrijving

Je vindt het Bribri dorpje Yorkín in de provincie Limón aan de grens van Panama en de oevers van de Río Yorkín.  

Je kunt er alleen per boot komen en het avontuur begint daarom al met een kanotocht over de Yorkín rivier.

De Bribri’s zijn een van de grootste inheemse gemeenschappen van Costa Rica. Ze leven voornamelijk in de reservaten van Salitre en Cabagra in de provincie Puntearenas én in de Talamanca regio aan de rivieren Sixaola en Yorkín.

De Bribri hebben hun eigen taal. Ze leven voornamelijk van de cacao en bananenteelt, het houden van varkens en visvangst. Verder zijn ze bedreven in het maken gevlochten manden en muziekinstrumenten van natuurlijke elementen. 

De huizen van de Bribri zijn gemaakt van hout en de daken zijn bedekt met droge bladeren. Ze liggen ver uit elkaar, de Bribri’s houden van onafhankelijkheid. Soms ligt het huis van de buren wel op een uur loopafstand.

In 1996 sloegen 28 Bribri families de handen ineen en vormden de Associatie van Biologische Producenten genaamd ‘el Chumú’ (de biologische banaan), met als doel het verbeteren van de kwaliteit van leven van de lokale bananenproducenten. Toen de bananenprijzen onder druk kwamen te staan, besloten de families om de focus ook op toerisme te leggen zodat het nu mogelijk is voor reizigers om diep in de jungle, ver van de bewoonde wereld te genieten van zowel natuur én cultuur.

Hier zie je hoe de Bribri’s leven. Je krijgt een rondleiding door het dorp en kunt zwemmen in een natuurlijke poel in de rivier. Je leert o.a. hoe je manden vlecht en hoe chocolade gemaakt wordt. Ook krijg je uitleg over de medicinale planten die ze hier verbouwen. ’s Avonds geniet je van een gezellige avond met gezang en legendes van Bribri.

Een verblijf bij de Bribri is een geweldige en uitdagende ervaring. Je verblijft ver van de bewoonde wereld. Geen mobiele telefoons, geen internet en geen elektriciteit. Hier kom je helemaal tot jezelf en ervaar je hoe het is om te leven op een geïsoleerde plek midden in de natuur. Je draagt bovendien een steentje bij aan het welzijn van de mensen van Yorkín.

Uitgebreide reisbeschrijving

De uitgebreide dag-tot-dag beschrijving vind je hier

Programma

Dag 1: Yorkín

Hospedaje Aventuras Naturales Yorkin

Dag 2: Yorkín

  • Zorgvuldig door ons samengesteld
  • Kies je rondreis
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
  • Kies je bouwstenen
  • Bepaal de vertrekdatum
  • Wij doen de rest
  • Kies je vertrekdatum en startpunt 
  • Stel je route stap voor stap samen
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan