De Siwa Oase

Beschrijving

De Siwa Oase ademt eeuwenoude geschiedenis. Alexander de Grote kroonde zich bij het orakel van Amun tot zoon van Zeus en ook nog eens tot farao van Egypte. Deze tempel kun je nog steeds bewonderen, naast andere opgravingen uit het verre verleden.

Maak ook een uitstapje naar de 'Heuvel der Doden', een plek waar graven met mummies uit de faraonische tijd zijn ontdekt. Of neem een verfrissend bad in de natuurlijke bron ‘het bad van Cleopatra’. Zij zou hier een bad hebben genomen.

Siwa zelf is een verzameling kleinere dorpjes. Het oude fort Shali is een doolhof van uit zoutstenen opgetrokken straatjes en werd nog tot 1926 bewoond. Nadat in dat jaar hevige regenbuien hele delen van het fort weg spoelden is men om het fort heen gaan wonen in modernere constructies.

Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw kon je slechts per kameel naar Siwa reizen. Daar vandaan trokken deze karavanen met handelswaar via Libië verder naar Algerije en Marokko. Als gevolg van dit isolement ontwikkelden de bewoners van Siwa een geheel eigen cultuur: meer Berber dan Arabisch.

Dat zie je terug in de ambachten, zoals het mandenmaken, hun aardewerk, het zilverwerk en borduurwerk. Het meest zichtbaar is dat op bruiloften, waar vrouwen zilveren, met kralen versierde sieraden dragen.

In het Siwa huis, op twee blokken van het centrale pleintje, kun je zien hoe de Berbers van Siwa woonden en hoe ze zich kleedden. Na de komst van de asfaltweg en televisie is de cultuur in Siwa aanzienlijk veranderd.

In de restaurants rondom het centrale marktplein kun je lekker eten, maar het loont ook de moeite om er gewoon even te zitten en het dagelijks leven aan je voorbij te zien trekken. Het is er een komen en gaan van brommertjes en bakfietsen.

Als je zin hebt kun je ter plekke een fiets huren en door de oase en langs alle bezienswaardigheden rijden. Houd er wel rekening mee dat het door het mulle zand een flink inspanning vereist.

Programma

Dag 1: Siwa

Siwa Oasis

Dag 2: Siwa

Siwa Oasis

  • Zorgvuldig door ons samengesteld
  • Kies je rondreis
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
  • Kies je bouwstenen
  • Bepaal de vertrekdatum
  • Wij doen de rest

Zelf je reis samenstellen

  • Kies je vertrekdatum en startpunt 
  • Stel je route stap voor stap samen
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
Stel zelf je reis samen