Saga en lava in Kirkjubæjarklaustur

Beschrijving

Als je de naam Kirkjubæjarklaustur ontleedt, wordt het ineens een stuk makkelijker uit te spreken. 'Kirkju' betekent kerk, 'bæjar' betekent boerderij en 'klaustur' betekent klooster en daarmee heb je in een notendop het verhaal van het dorp te pakken. Maar als je deze 'tongue twister' lastig vindt, kun je, net als de IJslanders, ook gewoon Klaustur zeggen.

Kirkjubæjarklaustur is de enige plaats tussen Vík en Höfn met voorzieningen zoals een supermarkt en tankstation. Het dorp zelf is verder onopvallend maar als uitvalsbasis voor de natuurwonderen in de omgeving heeft het een perfecte ligging.

Een van moeder natuur's wondertjes vind je gelijk al naast het dorp. De zuilvormige, zeshoekige basaltkolommen van Kirkjugólf (kerkvloer) zijn in de loop der tijd geërodeerd en zien eruit als een perfect geplaveide kerkvloer. Je kunt bijna niet geloven dat dit niet door mensen is gemaakt.

De vijf kilometer lange Ástarbrautin wandeling net boven Klaustur is niet zwaar en de moeite waard. Je wordt beloond met onschatbare uitzichten over de pseudokraters van Landbrotshólar en kom heel dicht bij de waterval Systrafoss en het meer Systravatn. Dit is een gebied waar saga en lava elkaar ontmoeten.

Een stop bij de kloof Fjaðrárgljúfur moet je zeker niet missen. Deze prachtige canyon is wel 100 meter diep en 2 km lang. Je komt er ook langs als je naar de Laki kraters (Lakagígar) reist. Deze zijn alleen met een terreinwagen te bereiken maar vanuit Kirkjubæjarklaustur worden dagtours georganiseerd naar deze machtige spleet in de aardkorst. De kloof is ruim 25 kilometer lang met een keten van wel 130 spectaculaire kraters. De catastrofale, acht maanden durende, Laki uitbarsting van 1783 en 1784 resulteerde destijds in een ongekende hongersnood met wereldwijde gevolgen.

Onderweg naar of van Vik kom je door het buitenaardse landschap van de Eldhraun lavavelden. Zover je kunt kijken zie je ronde bollen, bedekt met een groene, fluweelachtige laag mos. Ook deze velden zijn het gevolg van de machtige uitbarsting van de Laki.

Programma

Dag 1: Kirkjubæjarklaustur

Standaard verblijf in Kirkjubæjarklaustur

  • Zorgvuldig door ons samengesteld
  • Kies je rondreis
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
  • Kies je bouwstenen
  • Bepaal de vertrekdatum
  • Wij doen de rest

Zelf je reis samenstellen

  • Kies je vertrekdatum en startpunt 
  • Stel je route stap voor stap samen
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
Stel zelf je reis samen