Afghaanse architectuur in Mandu

Beschrijving

Het heuvelfort Mandu is idyllisch gelegen bovenop een groene hoogvlakte, in een landelijke omgeving van met bomen omzoomde beken en velden, waar herders hun geiten en koeien laten grazen. Je treft er zelfs een paar verdwaalde baobab-bomen aan die ooit als zaden door een Iraanse prins uit Afrika meegenomen werden als geschenk voor de koning. 

Mandu heeft twaalf toegangspoorten, waarvan de triomfpoort ‘Delhi Gate’ in het noorden de hoofdingang vormt.

Over het hele plateau verspreid liggen diverse ruïnes van paleizen, tombes, moskeeën en andere monumenten, waarvan sommige als de meest schitterende staaltjes van Afghaanse architectuur in India te boek staan. De bouwwerken kunnen in drie hoofdgroepen worden verdeeld: de Koninklijke Enclave, de Centrale Groep en de Rewa Kund Groep. Het is leuk om een fiets te huren in Mandu en er zelf op uit te trekken.

De Koninklijke Enclave herbergt de grootste verzameling ruïnes. Hier vind je onder andere de Jahaz Mahal, een paleis in de vorm van een schip. Vlak ten noorden daarvan staat de Hindola Mahal, ook wel het 'zwaaiende paleis' genoemd. Verder vind je in deze groep een oude hammam met een zeer vernuftig verwarmingssysteem, het Koninklijke Paleis en de Champa Boadi & Harem (koning Ghiyas-ud-din had een harem van maar liefst 15.000 vrouwen).

Ook de Centrale Groep heeft een aantal opzienbarende bouwwerken die een bezoek waardig zijn. Zo vind je er de de Jama Mashid die naar voorbeeld van de Omayyad Moskee in Damascus is gebouwd. Het staat bekend als het belangrijkste staaltje van de Afghaanse architectuur in India. De fraaie tombe van Khan Hoshang heeft de eer het oudste marmeren bouwwerk in India te zijn. De Ashrafi Mahal was ooit mooier dan nu, maar Indiase families en verliefde stelletjes laten zich hier graag vereeuwigen op een selfie (en de argeloze toerist wordt maar al te graag stiekem mee gefotografeerd).  

Dan is er nog de Rewa Kund Groep aan de zuidkant van de hoogvlakte met het meest romantische bouwwerk Rupmati’s Pavilion. Het is prachtig gelegen op de rand van het plateau van Mandu en kijkt uit over de vlakte. Baz Bahadur’s Palace is het schitterende onderkomen van de laatste onafhankelijke heerser van Mandu.

Programma

Dag 1: Mandu

Malwa Resort

Dag 2: Mandu

  • Zorgvuldig door ons samengesteld
  • Kies je rondreis
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
  • Kies je bouwstenen
  • Bepaal de vertrekdatum
  • Wij doen de rest

Zelf je reis samenstellen

  • Kies je vertrekdatum en startpunt 
  • Stel je route stap voor stap samen
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
Stel zelf je reis samen