Het woestijnlandschap is leeg en verlaten; slechts af en toe passeer je een dorpje. Hier geen grote billboards, chique winkels of torenhoge flatgebouwen. Wel de pure eenvoud van het platteland wat kenmerkend is voor de Shekawati regio. Lieflijke plaatsen als Nawalgarh en Mandawa zijn gezegend met de meest schitterende oude koopmanshuizen.
Vrouwen gekleed in de meest kleurrijke sari’s die water pompen aan de centrale pomp in het dorp en de mannen die hun kuddes hoeden. In de hutjes wordt er gekookt op een houtvuur en centrale verwarming is niet aanwezig.
Nawalgarh is van oudsher gelegen op de kruising van enkele belangrijke handelsroutes. Deze routes reikten soms wel veel verder dan de grenzen van het huidige India zelf. De economische bloei van de Shekhawati-regio is te danken aan de vele karavanen die voorbij trokken. Vanaf de veertiende eeuw werden er diverse handelsposten opgericht en onderhielden lokale handelaren betrekkingen met het hele land. Nog steeds is Shekhawati beroemd om haar 'haveli's', koopmanshuizen met binnenplaats, rijk versierd met houtsnijwerk en talrijke fresco's. Ook de heersers van deze regio profiteerden van deze rijkdom en leefden zelf in weelde. Zij bouwden grote Rajput-forten en -paleizen die nog steeds de kern vormen van de meeste dorpjes in de omgeving.
Een andere plaats op de route is Mandawa dat ook vol staat met grote, rijkversierde haveli's zoals de Hanuman Prasad Goenka haveli met goedbewaarde schilderingen.
Andere dorpen met mooise haveli's zijn Dundlodh, Fatehpur en Parsurampura. Parsurampura heeft de oudste en best bewaarde schilderingen van Shekhawati.