Azerbeidzjaans Tabriz

Beschrijving

Langs de flanken van de Caucasus, die huidig Turkije en Iran scheidt van Georgië, Armenië en Azerbeidjan, reisden handelskaravanen en legers tussen Europa en Azië. Tabriz lag strategisch op deze route. 

Enkele keren is het de hoofdstad van een of ander koninkrijkje geweest, en de stad is meermalen binnengevallen en verwoest door Mongolen, Ottomanen en Russen, waardoor er van die vroegste periode – Tabriz zou zijn gesticht in de derde eeuw na Christus niet veel meer over is. 

Tabriz is een drukke universiteitsstad en vooral beroemd om haar geknoopte tapijten. Liefhebbers van tapijten kunnen hun slag slaan in de levendige vijftiende-eeuwse bazaar die met zijn bakstenen gewelven misschien wel tot de mooiste van Iran behoort. 

De Masjed-e Kabud (Blauwe Moskee, eveneens uit de vijftiende eeuw) is een bezoek waard vanwege de bijzondere kleurencombinatie van de tegels. Zoals de naam al zegt, geeft deze mengeling aan kleuren een blauwe gloed over de moskee.

De Arg-e Tabriz is een immens en massief bakstenen gebouw. Ooit was het een moskee, maar het is later ook gebruikt als opslagplaats en school. Tot de eerste wereldoorlog kende deze regio een grote christelijke gemeenschap en de negentiende-eeuwse Armeense kerken Sint Maria en Sint Sergius zijn daar een bewijs van. 

Het centrum van de stad is sowieso wel leuk om door te wandelen. Er staan enkele mooie twintigste-eeuwse gebouwen met bakstenen decoraties en in de oostelijke wijk Valiasr kom je een bonte mengeling aan jongeren tegen. 

In het oosten van de stad ligt de Bagh-e Melli, een mooi aangelegde tuin met een vijver waar je samen met Iraanse families even kunt uitblazen.

Vanuit Tabriz kun je enkele mooie excursies maken. Zo kun je een dagexcursie maken naar Kandovan, het bijzondere dorpje waarvan de huizen lijken te zijn samengesmolten met de bergen waar ze tussen staan. 

Een andere bezienswaardigheid is het Stepanusklooster, in de richting van de Azerbeidjaanse grens, bij de stad Julfa. In deze regio heeft lange tijd een grote christelijke gemeenschap gewoond en dit klooster is, samen met Gareh Kalisa bij Maku, een van de meest markante getuigen.

Programma

Dag 1: Tabriz

Gostaresh

Dag 2: Tabriz

  • Zorgvuldig door ons samengesteld
  • Kies je rondreis
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
  • Kies je bouwstenen
  • Bepaal de vertrekdatum
  • Wij doen de rest

Zelf je reis samenstellen

  • Kies je vertrekdatum en startpunt 
  • Stel je route stap voor stap samen
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
Stel zelf je reis samen