Dichten over Shiraz

Beschrijving

De vierkante burcht Arg-i Karim Khan Zand staat indrukwekkend aan een brede weg en heeft kleistenen bastions op elke hoek, gedecoreerd met geometrische motieven. 

De Vakil-bazaar heeft gewelfde gangen met vensters die het binnenvallende licht breken. Hier is van alles te koop, en ingedeeld naar ambacht.

Je kunt dwalen langs kramen vol tapijten, kitscherige spiegels en kroonluchters, parfums, aardewerk, stoffen, kunststof bloemen, potten en pannen, koperwerk, kerstversiering, trouwjurken en souvenirs. 

Bezoek ook de fraai betegelde moskeetjes en drink thee in een authentiek theehuis. 

Naast de bazaar staat de mooie Vakil-moskee met een ruime binnenplaats, prachtig tegelwerk en een gebedsruimte met achtenveertig gedraaide zuilen.

Een van de vele parken in Shiraz is gewijd aan Hafez, een beroemd dichter. Hij werd geboren omstreeks 1324, verliet zijn stad nooit en stierf er zo’n vijfenzestig jaar later. In het parkje is een marmeren gedenksteen geplaatst met verzen van de dichter en een achthoekig paviljoen.

Achterin het park vind je een traditioneel theehuis, waar je lekker kunt genieten van mierzoete zwarte thee of een waterpijp. Niet zelden komen jongeren zijn gedichten aan je voordragen.

Een soortgelijke tuin is die van de dichter Sa'di. Geboren rond 1200 vluchtte hij voor de Mongoolse invasie eerst naar Baghdad en daarna Syrië, waar hij gevangen werd genomen door de kruisvaarders. Hij werd bevrijd door een man uit Aleppo...

In het beroemde graf van de Koning van de Lamp, Shah-e-Cheragh, rust Sayyed Mir Ahmad, zoon van de zevende imam (Mussa). Hij werd in de negende eeuw in Shiraz vermoord. Vrouwen zijn verplicht hier een chador te dragen, die je bij de ingang kunt huren. Het volledig met spiegeltjes ingelegde mausoleum is uitgegroeid tot een belangrijk pelgrimsoord.

De Koran-poort is een twintigste-eeuwse reproductie van het tiende-eeuwse origineel. Je komt er langs op weg naar Persepolis, Yazd en Isfahan.

Programma

Dag 1: Shiraz

Arg

Dag 2: Shiraz

Dag 3: Shiraz

  • Zorgvuldig door ons samengesteld
  • Kies je rondreis
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
  • Kies je bouwstenen
  • Bepaal de vertrekdatum
  • Wij doen de rest

Zelf je reis samenstellen

  • Kies je vertrekdatum en startpunt 
  • Stel je route stap voor stap samen
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
Stel zelf je reis samen