Heilig Mashad

Beschrijving

De Haram-e Motahhar-e Emam Reza, de heilige schrijn van de achtste Imam Reza, trekt jaarlijks miljoenen pelgrims.

Rondom dit indrukwekkende mausoleum kun je alle rituelen rondom de verering van deze Imam aanschouwen. Vrouwen moeten hier een chador dragen. 

Onze ervaring heeft geleerd dat je afzonderlijk naar binnen kunt glippen, maar eigenlijk geldt hier dat je als niet-moslim niet naar binnen mag. Als je wordt tegengehouden, moet je ook echt terugkeren.

In het Muze-ye Moqaddas-museum vind je o.a. de in goud en zilver uitgewerkte schrijndeur van het mausoleum en een beroemd tapijt van de zeven heilige steden uit. Dit tapijt zou geknoopt zijn door tienduizend wevers over een periode van veertien jaar. Het is bijna onvoorstelbaar dat men aan zo'n groot project ooit is begonnen.

In het kleinere Muze-ye Qods-e Razavi tref je een mooie verzameling van handschriften aan.

Mashad kent een groot aantal parken. Vanaf het rostachtige Kooh Sangi park heb je een mooi uitzicht over de uitgestrekte stad en in de dierentuin van de Koohestan Park-e-Shadi kun je in het weekeinde Iraanse gezinnen tijdens een dagje uit gadeslaan
 
Met de openbare bus ben je binnen veertig minuten in de voorstad Tus, waar je het graf van de dichter Ferdowsi kunt bezoeken. Iets verderop staat de prachtige toren van Akhhangan, met zijn blauwe, gevouwen puntdak. 

De Shah Hammam uit 1648 is een mooi voorbeeld van de Safavid architectuur. Hij is recentelijk helemaal opgeknapt en ingericht als museum. Aan het eind van de dag is een bezoek aan het Hezardestan theehuis een must. Het is een unieke plek om je bezoek aan Mashad mee af te sluiten.

Vanuit Mashad kun je enkele hele- of halvedagexcursies ondernemen naar wellicht minder voor de hand liggende, maar toch bijzondere plekken, zoals het uitzonderlijke mausoleum Mil-i Akhangan op weg naar Qalat-i Naderi, of de afwijkende vormen van de karavanserai Rabat-i Sharaf, langs de weg naar Arakhs, tegen Turkmenistan aan.

Mashad is een prima startpunt voor je Iranreis. Je kunt er namelijk via Istanbul meteen heen vliegen. Dan leg je de negenhonderd kilometer naar Teheran af per auto of, en dat is misschien een leuker alternatief, per (nacht)trein. 

De echte avonturier gaat via de Turkmeense steppes naar Rasht.

Programma

Dag 1: Mashad

Iran Zamin

Dag 2: Mashad

Iran Zamin

Dag 3: Mashad

Iran Zamin

  • Zorgvuldig door ons samengesteld
  • Kies je rondreis
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
  • Kies je bouwstenen
  • Bepaal de vertrekdatum
  • Wij doen de rest

Zelf je reis samenstellen

  • Kies je vertrekdatum en startpunt 
  • Stel je route stap voor stap samen
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
Stel zelf je reis samen