Het winterpaleis van Shush

Beschrijving

Ooit een van de belangrijkste steden van klassiek Perzië is Shush (Susa) nu een klein sympathiek stadje met een bruisende bazaar en waarvan het zuidelijke deel wordt ingenomen door een immense, archeologische site. De stad lag in de jaren tachtig midden in de linie van de Iran-Irak oorlog, waarvan de schade echter volledig is hersteld.

Het is vanuit zijn winterpaleis in Shush dat Perzische koning Xerxes in de vijfde eeuw voor Christus Athene aanviel, wat voor Alexander de Grote aanleiding was om tweehonderd jaar later het Perzische rijk ten val te brengen.

Het paleis in Shush kon zich met gemak meten met zijn zomerse tegenhanger in Persepolis.

Op de archeologische site springt het Franse kasteel, dat daar eind negentiende eeuw is gebouwd om de archeologen te herbergen en te beschermen tegen overvallen, er meteen uit. De Engelsen vonden de site aanvankelijk weinig interessant, waarna de Fransen met de eer zijn gaan strijken: veel schatten van de site vind je terug in het Louvre in Parijs.

Voor de rest van de site heb je enige verbeelding nodig. Van het paleis van Darius zijn de fundamenten van zo’n dertig centimeter hoogte zichtbaar. In de ‘Koninklijke sector’ verderop in de heuvels bleek uit vijftien lagen sedimenten dat de site vanaf 2700 voor Christus bewoond was.

Het graf van Daniel, bekend van de leeuwenkuil, werd eeuwenlang bezocht door veel Joodse pelgrims, voornamelijk in periodes van grote droogte. Men kwam er om regen af te dwingen. 

De pelgrims bezorgden de stad hoge inkomsten en om die eerlijk over de gemeenschappen aan beide zijden van de rivier te verdelen werden zijn stoffelijke resten elk jaar op de andere oever van de rivier bewaard

Het graf is mooi gerestaureerd en toegankelijk via twee voor mannen en vrouwen bestemde ingangen. De binnenplaats is versierd met hedendaagse kunst.

Op dertig kilometer ten zuidoosten van Shush vind je de archeologische vindplaats Choga Zanbil. Deze bij toeval door overvliegende onderzoekers van een oliemaatschappij ontdekte tempel stamt uit 1250 voor Christus en was gewijd aan Inshushinak: de heer van Shush. 

Op sommige plekken kun je zien dat de bakstenen constructie versierd was met kleurrijke, geglazuurde tegels. Het complex, waarschijnlijk slechts bewoond door priesters, was omringd door een grote muur met zeven poorten. 

Ondanks zijn historisch belangrijke betekenis werd het bouwwerk bedreigd door olieboringen tot op zo’n driehonderd meter afstand.

Programma

Dag 1: Shush (Susa)

Nazr - gesloten, sep 16

  • Zorgvuldig door ons samengesteld
  • Kies je rondreis
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
  • Kies je bouwstenen
  • Bepaal de vertrekdatum
  • Wij doen de rest

Zelf je reis samenstellen

  • Kies je vertrekdatum en startpunt 
  • Stel je route stap voor stap samen
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
Stel zelf je reis samen