Hollanders in Nagasaki

Beschrijving

Het eiland Dejima in Nagasaki was lange de enige plek waar Japan handel dreef met de rest van de wereld. Alleen Hollanders kregen er toegang:

Nagasaki is van oudsher een havenstad. Als eerste buitenlanders zetten in 1543 Chinezen en Portugezen voet aan land. Bang voor buitenlandse religieuze invloeden werden eind 16de eeuw zesentwintig christenen gekruisigd.

Protestante Nederlanders kwamen begin 1600 aan wal en werden minder als een bedreiging gezien, omdat ze meer interesse leken te hebben in het drijven van handel.

Vanaf 1609 werd de haven van Nagasaki opengesteld voor alleen Nederlandse handelaars. De handel met het westen floreerde en veel westerse technieken als de boekdrukkunst, scheepsbouw en bier brouwen werden geïntroduceerd.

De shogun, de Japanse opperbevelhebber die in de 17de eeuw aan de macht was, liet de Hollanders opsluiten op het schiereiland Dejima, huiverig als hij was voor Christelijke invloeden.

De Nederlanders leefden onder strikte beperkingen op het kleine eilandje, ongeveer zo groot als De Dam in Amsterdam.

Zo mochten ze maar één keer per jaar het eiland verlaten om de shogun in Edo te bezoeken en er mochten geen vrouwen wonen. Alleen prostituees werden er toegelaten. 

Overledenen mochten niet op Japanse bodem begraven worden maar kregen een zeemansgraf.

Het oorspronkelijke eiland Dejima is volledig opgegaan in modern Nagasaki - nog maar een deel van de grachten bestaat nog.

Bekijk in het Dejima museum de gebouwen, de straatjes en de geschiedenis van deze uitzonderlijke plek van Nagasaki.

Nagasaki kent met de atoombom van augustus '45 een beladen geschiedenis. Het was slechts drie dagen na de bom van Hiroshima...

Met de tram kun je naar de kathedraal van Urakami waarboven op 9 augustus 1945 om 11:00u uur de bom Fat Boy werd afgeworpen. Er is een indrukwekkend museum.

Maar bezoek zeker ook het Glover Garden, met zijn villas en uitkijkpunten en het Von Sieboldhuis.

Von Siebold was de eerste niet-Japanner die in Nagasaki westerse medicijnen doceerde en tussen 1823 en 1829 arts was op het eiland Dejima.

Programma

Dag 1: Nagasaki

Victoria Inn Nagasaki

Dag 2: Nagasaki

  • Zorgvuldig door ons samengesteld
  • Kies je rondreis
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
  • Kies je bouwstenen
  • Bepaal de vertrekdatum
  • Wij doen de rest

Zelf je reis samenstellen

  • Kies je vertrekdatum en startpunt 
  • Stel je route stap voor stap samen
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
Stel zelf je reis samen