Petra, groot en klein

Beschrijving

Beleef het grootse Petra vanuit een andere invalshoek. Deze Siq al-Berid zou een soort buitenwijk zijn geweest van de beroemde dodenstad die nu elk jaar vele bezoekers trekt. Deze wijk staat ook bekend als 'Klein Petra'.

Een smalle doorgang bij het gehucht al-Baida biedt toegang tot de driehonderd meter lange kloof. Die is zo hoog en smal dat zonnestralen er niet kunnen komen. Vandaar de naam: 'berid' is Arabisch voor 'koud'.

Een bijzondere plek hier is het biclinium. Het door de Nabateeërs op het plafond aangebrachte fresco beeldt een kleurrijke verzameling wijntakken en bladeren uit. Daaruit zou je kunnen afleiden dat er op deze plek ooit wijn werd geproduceerd.

Neem de tijd voor door deze kleine versie van Petra, voordat je aan het grote werk begint. Dit kun je doen door naar de hoofdingang te rijden, of via de achterdeur naar binnen te wandelen via een spectaculauire route.

Of je die alternatieve route nu bij de Siq al-Berid begint, of iets verderop bij een winkeltje, we raden je dringend aan dit met een gids te doen. Verdwalen in dit ruige gebied doe je gemakkelijk, de weg terugvinden niet.

De prachtige route voert je langs steile rotswanden en smalle paadjes langs diepe ravijnen. Het eindeloze uitzicht is overweldigend. Net als in Petra kom je hier veel in de rotsen uitgehouwen trappen tegen. 

Na vijf tot acht kilometer kom je aan bij ad-Deir - het indrukwekkende hooggelegen 'klooster' dat op het westen uitkijkt en voor de meeste bezoekers het eindpunt is. Voor jou begint hier je bezoek aan magisch Petra.

Lange trappen voeren je naar beneden, naar de Romeinse straat, de Byzantijnse kerken, de Koninklijke graven, het amfitheater en ten slotte, bij het begin van al-Siq, de indrukwekkende Treasury - in het Arabisch al-Khazneh - dat op het oosten uitkijkt.

Onderweg zijn er nog veel meer plekken te bezoeken. Neem er dus je tijd voor. De anderhalve kilometer lange Siq brengt je naar de hoofdingang. Daar neem je een taxi, of je huurauto*, terug naar je kamp.

* voor de alternatieve wandeling kun je de huurauto bij het Visitors Centre parkeren (zie hieronder), en dan met een taxi terugrijden naar het beginpunt. 

Let op: voor een bezoek aan Petra moet je altijd eerst bij het Visitors Centre een kaartje afhalen, ook als je een Jordan Pass hebt.

Programma

Dag 1: Little Petra

Little Petra Bedouin Camp

Dag 2: Little Petra

Little Petra Bedouin Camp

  • Zorgvuldig door ons samengesteld
  • Kies je rondreis
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
  • Kies je bouwstenen
  • Bepaal de vertrekdatum
  • Wij doen de rest

Zelf je reis samenstellen

  • Kies je vertrekdatum en startpunt 
  • Stel je route stap voor stap samen
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
Stel zelf je reis samen