De witte stad Mérida

Beschrijving

Mérida is de hoofdstad van het schiereiland Yucatán. In dit deel van Mexico beleefde de cultuur van de Maya's haar bloeitijd. 

De stad is gebouwd op de oude ruïnes van de Maya hoofdstad T’hó en heeft ruim één miljoen inwoners. Bij zulke getallen verwacht je als bezoeker een moderne metropool, maar Mérida maakt juist een kleinschalige indruk. 

De stad staat in Mexico bekend als de ‘witte stad’, vanwege de kalksteen die voor veel gebouwen werd gebruikt en vanwege de overwegend witte klederdracht van de Yucateekse bevolking. Maar als je door de straten dwaalt zie je misschien nog wel meer kleurrijk geschilderde huizen dan witte. Trouwens, elke ochtend kun je je aansluiten bij een gratis stadswandeling die vertrekt vanaf de Plaza Grande bij het informatiebureau. Zo kom je meer te weten over de geschiedenis van de stad en krijg je een beetje een indruk waar alles zich bevindt. 

Mérida is een culturele stad met musea, kunst, cantina's en restaurants waar je heerlijke streekgerechten kunt proberen. Wil je iets bijzonders eten, probeer dan kip of varken in bananenbladeren, de lokale culinaire specialiteit! 

Er zijn voldoende pleinen en parken om de drukte op straat een beetje te ontlopen. Ook bijzonder is de luxe Paseo de Montejo, een brede voetgangersvriendelijke laan met schitterende oude herenhuizen. Het Gran Museo de Mundo Maya is een aanrader voor meer wil weten over de Maya's. 

Houd je van markten? Dan moet je zeker een kijkje nemen bij de Lucas de Galvez markt waar echt van alles te koop is van verse groenten en fruit tot kleding en handgemaakte souvenirs. 

Muziek speelt hier een grote rol. Je hoort vaak mariachi’s op straat zingen, uit de tequila- en burrito tentjes klinkt vrolijke latino muziek en lokale dansgroepen voeren op terrassen hun traditionele dansen uit. Bijne elke avond is er ergens wel iets te doen. 

Mérida is bij uitstek de plaats om een hangmat te kopen. De beste kwaliteit is de sisal of “henequen” hangmat.

Programma

Dag 1: Mérida

Maria José

Dag 2: Mérida

  • Zorgvuldig door ons samengesteld
  • Kies je rondreis
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
  • Kies je bouwstenen
  • Bepaal de vertrekdatum
  • Wij doen de rest

Zelf je reis samenstellen

  • Kies je vertrekdatum en startpunt 
  • Stel je route stap voor stap samen
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
Stel zelf je reis samen