Kiruna in Zweeds Lapland

Beschrijving

Het in Lapland gelegen mijnstadje Kiruna is de toegangspoort tot het ruige Abisko Nationaal Park, de hoogste berg van Zweden Kebnekaise (2106 meter) en de skigebieden Björkliden en Riksgränsen. En niet te vergeten het IJshotel in het kleine dorpje Jukkasjärvi. 

Kiruna ligt boven de poolcirkel en is de meest noordelijke stad van Zweden. Het noorderlicht laat zich hier vaak van zijn beste kant zien en van mei tot half juli baadt het landschap hier 24 uur per dag in het licht van de middernachtzon. 

Dichte wouden, moerasgebieden, meren, rivieren en bergen domineren deze regio. Een waar wandelparadijs en hotspot voor buitensportactiviteiten. Zelfs skiën kan in Riksgränsen soms nog tot half juni.  

De stad is letterlijk in beweging. Een deel van de plaats en z'n bewoners wordt over een periode van 20 jaar naar een nieuwe locatie gebracht zo'n drie kilometer verderop. Daar wordt gebouwd aan een nieuw stadscentrum, nieuwe overheidsgebouwen en nieuwe woningen. Bijzonder is dat enkele historische gebouwen verplaatst worden zodat ze behouden kunnen blijven. 

Maar waarom al die moeite? Door de ijzerwinning ontstonden er scheuren in de ondergrond op bewoonde plekken. In plaats van de mijn te sluiten, de grootste in zijn soort ter wereld en voornaamste werkgever in het gebied, is er gekozen voor herplaatsing van zo'n 6000 mensen die in de gevarenzone wonen.

Je kunt de ijzermijn bezoeken. Maak ook een wandeling door het historische centrum vol houten huizen. De kathedraal van Kiruna heeft een wonderlijke architectuur. Het is moeilijk te geloven dat dit gebouw over een paar jaar op een andere locatie zal staan. 

Zweeds Lapland stond oorspronkelijk bekend als Sápmi, het land van de Sami-bevolking. Rendieren worden door de inheemse bevolking op grote schaal gehouden dus wees niet verbaasd als je hele kuddes onderweg in de natuur tegenkomt.

Wil je meer weten van de Sami, breng dan een bezoek aan Nutti Sámi Siida in het Sami dorpje bij Jukkasjärvi, zo'n 20 kilometer buiten Kiruna. Hier kunt je tijd doorbrengen met de grote kudde rendieren en genieten van een Sami-maaltijd in een lavvu (Sami-tent).

Programma

Dag 1: Kiruna

Scandic Ferrum Hotel

  • Zorgvuldig door ons samengesteld
  • Kies je rondreis
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
  • Kies je bouwstenen
  • Bepaal de vertrekdatum
  • Wij doen de rest

Zelf je reis samenstellen

  • Kies je vertrekdatum en startpunt 
  • Stel je route stap voor stap samen
  • Pas je hotel, excursie en vervoer aan
Stel zelf je reis samen