Onze filosofie & doelstellingen

Zo zien wij de toekomst van duurzaam reizen

Wij proberen onze reizen zo duurzaam mogelijk te organiseren. Lees hier meer over het duurzame kader waarin wij rondreizen op maat maken en wat onze toekomstplannen zijn.

Onze filosofie

Wij proberen onze reizen zo duurzaam mogelijk te organiseren. Dit is sneller geschreven dan gedaan. Om misverstanden te voorkomen beschrijven wij hier het duurzame kader waarin wij onze reizen organiseren.

We blijven een reisorganisatie die reizen organiseert naar bestemmingen zowel binnen als buiten Europa. Dat betekent dat wij – ook in de toekomst – gebruik blijven maken van internationale vluchten. Wel proberen we negatieve effecten hiervan zo veel mogelijk te beperken door rechtstreekse vluchten te stimuleren en het reizen ter plekke zo verantwoord mogelijk te organiseren.

Daarnaast willen we gezonde winst blijven maken. Zonder winst kunnen we niet bestaan. Dit betekent dat we regelmatig afwegingen moeten maken tussen maatregelen om duurzamer te reizen enerzijds en klantgerichte, commerciële overwegingen anderzijds. Dit soort afwegingen maken wij elke dag en willen wij transparant met jullie delen.

Wij willen de meest duurzame reisorganisatie worden van Europa (of de wereld). Vanzelfsprekend hebben we in dat streven nog een weg te gaan. Op korte termijn zullen we een aantal stappen zetten om dit doel te bereiken. Voor de een zijn die stappen te klein, voor de ander te groot. Dat is niet te vermijden. Maar binnen de wereld zoals we die kennen zullen dit ferme stappen zijn.

We zijn benieuwd wat jij hiervan vindt en ontvangen graag je reactie. Graag krijgen we ook je ideeën.

Verantwoorde doelstellingen

YourWay2GO is onderdeel van Adventure Specialists B.V. Hieronder vallen ook de merken Koning Aap en Shoestring. Transparantie van de organisatie is een belangrijk onderdeel van ons maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hieronder hebben we onze gezamenlijke duurzame speerpunten voor je op een rijtje gezet. Wat doen we nu en waar willen we in de toekomst naar toe?

Samen met onze reizigers en lokale agentschappen wereldwijd zijn we al een heel eind op weg. Omdat alles altijd beter kan, hebben we voor onszelf de lat nog iets hoger gelegd. De doelstellingen van Adventure Specialists B.V. hebben we onderverdeeld in twee speerpunten: het verminderen van de negatieve klimaatimpact en het vergroten van de positieve lokale impact.

Minimale klimaat impact

Justdiggit: ‘Dig in’ voor een koelere planeet

We zitten middenin een wereldwijde klimaatcrisis. Als we nu niets doen, leidt de snelle opwarming van de aarde tot onherstelbare schade aan de natuur en leefbaarheid van onze planeet. Maar gelukkig is er ook goed nieuws: we kunnen de planeet samen weer afkoelen! Daarom zijn wij de samenwerking aangegaan met Justdiggit. Zij werken aan échte oplossingen voor het klimaatprobleem, door op lokaal niveau (maar op gigantische schaal!) effectieve nature-based vergroeningstechnieken toe te passen. Het doel? Wereldwijd mensen mobiliseren om droog, gedegradeerd land weer groen te maken waardoor de natuur herstelt, de planeet afkoelt en we samen kunnen uitkijken naar een duurzame en leefbare toekomst.

 • Om Justdiggit in hun missie te steunen doen wij, samen met onze zusterorganisaties Shoestring en Koning Aap, een jaarlijkse bijdrage van € 50.000 aan een speciaal dedicated project in Tanzania. Meer weten over Justdiggit en hoe je zelf aan deze missie kan bijdragen? Kijk dan hier en dig in!

Promoten van directe vluchten

Een rechtstreekse vlucht heeft een beduidend lagere CO₂-uitstoot dan een vlucht met een overstap. Daarom willen we onze reizigers actief stimuleren om voor een rechtstreekse vlucht kiezen.

 • In 2022 willen we bereiken dat 20% van onze reizigers kiest voor een rechtstreekse vlucht. Voor 2023 streven we naar 30%.

Je reist ter plaatse zoveel mogelijk over land

Niet alleen de internationale vluchten leveren veel vervuiling op. Ook de binnenlandse vluchten dragen hieraan bij. Terwijl er vaak goede alternatieven voorhanden zijn, zoals de trein en bus.

 • Binnen Adventure Specialists B.V. hebben we het aantal binnenlandse vluchten op onze groepsreizen in 2021 met 40% verminderd ten opzichte van 2019. Bij de binnenlandse vluchten die we nog blijven aanbieden, zullen we uitleggen waarom we deze keuze hebben gemaakt.

Reizigers overtuigen om met de trein naar de luchthaven te gaan

De meest milieuvriendelijke wijze om naar de luchthaven te reizen is per trein.

 • Onze ambitie is dat in 2022 minimaal 70% van onze reizigers ervoor kiest om met de trein naar de luchthaven te reizen (i.p.v. met de auto).

Maximale positieve impact

Wereldwijd steunen wij een aantal projecten met een financiële bijdrage

Wij kiezen ervoor om een flink aantal lokale projecten te steunen. Wij werken hiervoor samen met onze lokale partners. Ook onze reizigers kunnen deze projecten steunen.

 • Wij streven ernaar om de donaties voor onze lokale projecten samen met onze reizigers in 2022 te verdubbelen en in 2023 te verviervoudigen.

Meer aandacht voor deze goede doelen

Op onze website willen we meer aandacht geven aan onze lokale projecten. Zo krijgen onze reizigers hier een beter beeld van en verwachten we meer steun te kunnen geven.

 • Sinds 2021 wordt er meer aandacht besteed aan deze projecten. In 2022 willen we jaarlijkse uitgebreide updates geven aan de reizigers die donaties hebben gedaan. 

Excursies met een duurzaam karakter

Door lokale excursies aan te bieden, kan de plaatselijke bevolking profiteren van het bezoek van onze reizigers. Op deze manier komt het geld terecht bij hen die dit ook verdienen.

 • In 2022 bieden we voor elke bestemming optionele excursies of suggesties aan, zodat je zelf ter plaatse je reis kan verduurzamen en je voetafdruk kan verkleinen.

Samenwerken met Travelife gecertificeerde agentschappen

Al vele jaren zijn wij duurzaam gecertificeerd via Travelife. Ter plaatse willen we in de toekomst alleen samenwerken met partners die dezelfde normen en waarden hanteren. De beste garantie hiervoor is als zij ook gecertificeerd zijn.

 • Op dit moment heeft 28% van onze lokale partners een duurzaamheidscertificaat. We willen dit percentage in 2022 verhogen naar 40%. Aan het einde van 2024 moeten al onze agentschappen gecertificeerd zijn. 

Excursies met direct contact met dieren verbieden

Dierenwelzijn is onlosmakelijk verbonden met ons beleid. Reizen en dierenleed gaan immers niet samen.  

 • Wij bieden daarom geen excursies meer aan waarbij direct contact met dieren mogelijk is. Denk hierbij aan ritjes op olifanten, het wassen van olifanten of zwemmen met dolfijnen.

Ontwikkelen van een Impact Score

Op dit moment meten wij nog niet hoeveel geld van onze reizen terechtkomt bij lokale ondernemers en de lokale gemeenschap (slaapplaatsen, restaurants en transport). Daarom ontwikkelen we een Impact Score waarmee we inzicht krijgen in welk deel van de betalingen uiteindelijk plaatselijk terechtkomt.

 • In 2021 hebben we voor onze groepsreizen de Local Impact Score berekend. Deze scores zullen hierna jaarlijks opnieuw worden herberekend.  

Enkel overnachten in kleinschalige, lokale accommodaties

Onze reizigers slapen vaak in sfeervolle, kleinschalige hotels of guesthouses. Op deze manier komen veel van onze uitgaven terecht in de lokale economie.

 • Het is onze ambitie om met behulp van onze lokale agentschappen in 2022 onze accommodaties onder de loep te nemen. In 2023 overnachten we waar mogelijk tijdens onze reizen alleen nog in kleinschalige hotels/accommodaties die in lokale handen zijn. Hotels van (internationale) hotelketens zullen we dan niet meer gebruiken. 

Verminderen van het plasticverbruik op reis

Plastic afval wordt een steeds groter probleem. Op veel plaatsen hoopt het plastic zich op en is het afval schadelijk. Steeds meer projecten proberen deze afvalberg tegen te gaan. We streven ernaar dat onze reizigers in 2022 geen wegwerpplastic waterfles en plastic tasjes meer gebruiken tijdens hun reizen.

 • Dit willen we bereiken door in 2022 en 2023 alle reizigers actief van tips te blijven voorzien en door samen te werken met onze reisbegeleiders/gidsen en lokale partners.