Tips voor je reis in Oezbekistan

Er valt veel te doen en te zien in Oezbekistan. Check wel even de tips hieronder, zodat je alles uit je reis haalt.

Kleinschalige restaurantjes

Op de markt van Samarkand eet je tussen de Oezbeken in het huisje met de trap. Je moet even goed kijken, maar als je er bent wijst het zich vanzelf. Ze serveren er soep en shaslik. Als dat je te avontuurlijk is: achter de Bibi Khanoummoskee in het gelijknamige straatje kun je in enkele eenvoudige huisrestaurantjes kiezen tussen verschillende spiezen en lagman - de lokale soep.

Een heel andere ervaring is het eten buiten de stad: in het yurtkamp in Kyzylkum en bij de mensen thuis in Sentyab. Daar proef je dingen die je niet snel in een doordeweeks restaurant of op de markt zult vinden. Of de enige stop tussen Khiva en Buchara in het restaurant naast de telefoonmast: aardappelen met stoofvlees. Kortom: genoeg om uit te proberen.

Kleurrijke Suzani's en verfijnd aardewerk

Er wordt veel geborduurd in Oezbekistan. Ze maken fraaie kleden en tafellopers met heldere en frisse kleuren. Vaak worden bloemen afgebeeld en ook abstracte patronen. In sommige musea zie je heel mooie exemplaren hangen van deze zogenaamde suzani's. Ook bij de mensen thuis, bijvoorbeeld in Nurata, kun je na de lunch een paar mooie stukken handwerk uitkiezen.

Of je nu in Rishtani bent of in Gijduvan: een bezoek aan lokale keramiekwerkplaatsen is de moeite waard. Het resultaat van het ambacht verschilt per plek. Regelmatige en ritmische patronen in gedekte tinten in Rishtan, expressieve vormen en kleuren bij de meesters van Gijduvan.

Zwemmen in de woestijn

Een bijzonder ervaring is wel het zwemmen in de woestijn na een lange en indrukwekkende tocht door het ruige landschap van de Kyzylkum. Tijdens een bezoek in de hete zomers is een duik in het Aidarkul ronduit heerlijk. Je hebt dan het hele meer praktisch voor jezelf en het water is ideaal: niet te warm en niet te koud.

Na de frisse duik kun je genieten van een biertje in het yurtkamp en een lekker maal. Je hebt hierboven al gelezen dat dit heel anders smaakt dan in de stad. Het knapperende kampvuur geeft je verblijf in de woestijn een unieke sfeer en gaat gepaard met lokale muziek. Ontroerende volksmuziek leidt de zwoele nacht in.

Een dagje ondergronds

De metro van Tashkent werkt veel gemakkelijker dan je denkt. Je koopt een klein plastic muntje en er gaat een bijzondere wereld voor je open. Hoewel er geen aanwijzingen zijn in het Latijnse schrift zul je sneller de weg kunnen vinden dan je misschien had verwacht. Het is even puzzelen. En anders zijn er de dames in uniform die je graag de weg wijzen.

Elk metrostation heeft zijn eigen thema, kleur en versieringen. Een middagje ondergronds waarbij je elke halte even uitstapt en je ogen de kost geeft is een goed bestede middag. Je mag wel geen foto's maken in de metro, dus je kunt je camera gewoon in je hotel laten en met losse handen genieten.

Voor de fijnproever: Termez

Er ligt een archeologische schatkamer rond Termez, diep in het zuiden van Oezbekistan aan de grens met Afghanistan. Boeddhistische tempels, een minaret die de Mongoolse invasie heeft overleefd, paleizen, herbergen en de resten van een stad die Alexander de Grote stichtte. Je wandelt er tussen amforas en potscherven van tweeduizend jaar oud.

De recente geschiedenis is net zo interessant: Termez was de toegangspoort tot Afghanistan voor zowel de Sovjets als later de Amerikanen. De Friendschipbridge uit 1982 is de enige vaste verbinding tussen Oezbekistan en het buurland in het zuiden. Als geschiedenis je interesse heeft kun je Termez niet laten liggen.

YourWay2GO en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.