Vervoer in China en Tibet

YourWay2GO regelt je vervoer tijdens je rondreis door China en Tibet. Een reis door China en Tibet maak je vrijwel altijd met een mix van treinreizen, privé vervoer met chauffeur, binnenlandse vluchten en een enkele keer zelfs met de openbare bus.

Hoe reis je door China?

YourWay2GO regelt je vervoer tijdens je rondreis door China. Een reis door China maak je vrijwel altijd met een mix van treinreizen, privé vervoer met chauffeur en een enkele keer een openbare bus of een binnenlandse vlucht. In China zijn binnenlandse vluchten vanwege het uitstekende treinnetwerk bijna niet meer nodig en we bieden dan ook liever de trein aan.

Grote afstanden worden meestal overbrugd met een dag- of nachttrein. De wat kortere afstanden met een openbare bus of privé vervoer met chauffeur.

China heeft meer dan 53.000 kilometer spoorwegen. Met de opening van de spoorlijn naar Tibet medio 2007 kunnen alle provincies per trein worden bereikt. Met de trein reizen in China is veilig, eenvoudig en een belevenis op zich. Zowel op de dagtreinen als nachttreinen heb je een gereserveerde plaats.

Treinen in China

Chinese treinen zijn in vier klassen verdeeld: hardseat, hardsleeper, softseat en softsleeper. 

Hardsleeper of softsleeper? Bij een hardsleeper slaap je in een zespersoons compartiment op een eigen slaapbank, voorzien van beddengoed. Het gangpad is open. Wil je liever wat meer privacy, kies dan voor een upgrade naar softsleeper klasse. Je hebt dan een slaapbank in een afsluitbaar vierpersoons compartiment en iets meer ruimte en privacy.

Nog een voordeel van de softsleeper is dat er op de meeste stations een speciale softsleeper wachtruimte aanwezig is. Het is er minder druk en hectisch, er zijn comfortabele zitplaatsen en je mag eerder het perron betreden.

Helaas kunnen wij niet altijd een softsleeper bed garanderen. Wanneer de softsleeper klasse niet meer beschikbaar is terwijl je deze wel geboekt hebt, zal je terplaatse het verschil met een hardsleeper terugkrijgen.

Er worden ook meer en meer hogesnelheidstreinen toegevoegd aan het Chinese treinennetwerk. Reisafstanden worden daarmee vaak enorm verkort. YourWay2GO regelt ook de treintickets voor deze supersnelle treinen. Op de hogesnelheidstreinen reserveren we tweede klas omdat deze treinen al erg comfortabel zijn. Een upgrade naar eerste klas is natuurlijk mogelijk.

De Hemeltrein naar Lhasa

De aanleg van de Qinghai – Tibet spoorlijn is een onvoorstelbare krachttoer geweest, en wordt beschouwd als één van de grootste prestaties van het moderne China.  

De hoogste pas die je oversteekt ligt maar liefst op 5070 meter, en dat is ruim 250 meter hoger dan de top van Mont Blanc. Op deze hoogte rijd je over permafrost, permanent bevroren grond, waarin zelfs enkele van de treintunnels zijn geboord. De trein doet er 3 dagen en 2 nachten over.

Tijdens de reis per trein naar Lhasa maak je gebruik van de hardsleeper klasse (2e klasse slaapplaatsen). Je slaapt in een zespersoons compartiment op een eigen slaapbank, voorzien van beddengoed. Het gangpad is open. 

De trein beschikt over een restauratiewagon voor een hapje en een drankje. Een eenvoudige maaltijd kost gemiddeld CNY 70. De kwaliteit is wisselend. Er wordt ook frisdrank en bier verkocht. Het is tevens aan te raden om zelf je thee of instant noedelsoepjes mee te brengen. Aan boord wordt immers onbeperkt warm water in thermoskannen aangeboden.

Auto met chauffeur in Tibet

In Tibet reis je per privé auto met chauffeur. Zelf rijden in Tibet is niet mogelijk. De chauffeur spreekt doorgaans geen of hooguit een paar woorden Engels, maar hij kent jouw reisroute en met handen en voeten kom je er eigenlijk altijd wel uit. 

Je wordt bovendien tijdens een reis door Tibet altijd verplicht vergezeld door een lokale Engelssprekende gids. Los van het feit dat dit van overheidswegen verplicht is gesteld, is de gids met name ook erg behulpzaam om je het één en andere te vertellen over de rijke historie van Tibet en over de bezienswaardigheden en kloosters onderweg.   

Over het algemeen zijn de wegen in Tibet van redelijke tot goede kwaliteit. Door de Chinese overheid wordt veel geïnvesteerd in de infrastructuur. Er zijn de afgelopen jaren veel nieuwe wegen aangelegd die de reistijd aanzienlijk hebben verkort. Sommige delen van Tibet zijn wat slechter te bereiken. In het regenseizoen kan dit de nodige vertraging opleveren.

Door de aardbeving van april en mei 2015 is de grensovergang bij Kodari naar Nepal verwoest. Houd rekening met een langere reistijd nu er via Gyirong moet worden omgereden. Met name de Nepalese kant van de grens is een avontuur met een onverharde weg, maar ook ongeëvenaarde uitzichten. Deze route kun je alleen per 4 wheel drive afleggen. We bieden op deze route een tour met een groep aan om de kosten te drukken, maar dit traject is ook op privébasis af te leggen.