YourWay2GO regelt je vervoer tijdens je rondreis door China en Tibet. Een reis door China en Tibet maak je vrijwel altijd met een mix van treinreizen, privé vervoer met chauffeur, binnenlandse vluchten en een enkele keer zelfs met de openbare bus.
Chinese treinen zijn in vier klassen verdeeld: hardseat, hardsleeper, softseat en softsleeper.
Hardsleeper of softsleeper? Bij een hardsleeper slaap je in een zespersoons compartiment op een eigen slaapbank, voorzien van beddengoed. Het gangpad is open. Wil je liever wat meer privacy, kies dan voor een upgrade naar softsleeper klasse. Je hebt dan een slaapbank in een afsluitbaar vierpersoons compartiment en iets meer ruimte en privacy.
Nog een voordeel van de softsleeper is dat er op de meeste stations een speciale softsleeper wachtruimte aanwezig is. Het is er minder druk en hectisch, er zijn comfortabele zitplaatsen en je mag eerder het perron betreden.
Helaas kunnen wij niet altijd een softsleeper bed garanderen. Wanneer de softsleeper klasse niet meer beschikbaar is terwijl je deze wel geboekt hebt, zal je terplaatse het verschil met een hardsleeper terugkrijgen.
Er worden ook meer en meer hogesnelheidstreinen toegevoegd aan het Chinese treinennetwerk. Reisafstanden worden daarmee vaak enorm verkort. YourWay2GO regelt ook de treintickets voor deze supersnelle treinen. Op de hogesnelheidstreinen reserveren we tweede klas omdat deze treinen al erg comfortabel zijn. Een upgrade naar eerste klas is natuurlijk mogelijk.
In Tibet reis je per privé auto met chauffeur. Zelf rijden in Tibet is niet mogelijk. De chauffeur spreekt doorgaans geen of hooguit een paar woorden Engels, maar hij kent jouw reisroute en met handen en voeten kom je er eigenlijk altijd wel uit.
Je wordt bovendien tijdens een reis door Tibet altijd verplicht vergezeld door een lokale Engelssprekende gids. Los van het feit dat dit van overheidswegen verplicht is gesteld, is de gids met name ook erg behulpzaam om je het één en andere te vertellen over de rijke historie van Tibet en over de bezienswaardigheden en kloosters onderweg.
Over het algemeen zijn de wegen in Tibet van redelijke tot goede kwaliteit. Door de Chinese overheid wordt veel geïnvesteerd in de infrastructuur. Er zijn de afgelopen jaren veel nieuwe wegen aangelegd die de reistijd aanzienlijk hebben verkort. Sommige delen van Tibet zijn wat slechter te bereiken. In het regenseizoen kan dit de nodige vertraging opleveren.
Door de aardbeving van april en mei 2015 is de grensovergang bij Kodari naar Nepal verwoest. Houd rekening met een langere reistijd nu er via Gyirong moet worden omgereden. Met name de Nepalese kant van de grens is een avontuur met een onverharde weg, maar ook ongeëvenaarde uitzichten. Deze route kun je alleen per 4 wheel drive afleggen. We bieden op deze route een tour met een groep aan om de kosten te drukken, maar dit traject is ook op privébasis af te leggen.