Op stap met de locals op Cuba

Om Cuba beter te begrijpen en voor de leukste lokale ervaringen brengen wij je in contact met enthousiaste Cubanen die graag hun kennis met je delen.

Hand in hand met de Cubanen

Verrijk je Cuba reis met lokale ervaringen. Om Cuba beter te begrijpen, kun je het beste op stap met de locals. Cubanen zijn vindingrijk en trots op hun land en willen hun kennis graag met je delen. Wij brengen je in contact met mensen die je gepassioneerd kunnen vertellen over hun manier van leven en je meenemen op een lokaal avontuur om nooit te vergeten. 

Het mes snijdt aan twee kanten want jij bent niet alleen een bijzondere ervaring rijker maar jouw lokale helden krijgen een eerlijke vergoeding en daarmee de vrijheid om hun passie te volgen en hun dromen te realiseren. 

Hier volgen enkele lokale ervaringen die wij van harte aanbevelen.

Viñales - Tabaksboer voor een dag

Ontmoet de plaatselijke boeren en word een van hen voor een dag. Jouw avontuur begint al gelijk op een originele manier. Een transfer met een typische Cubaanse paardenkar brengt je naar de lokale boerderij die is gelegen in een beschermd natuurgebied in de omgeving van Viñales. De vriendelijke familie zal je rondleiden en vertellen hoe ze hun biologische producten produceren. Natuurlijk mag je meehelpen met het bewerken van het land en ook bij het bereiden van een traditionele Cubaanse lunch. 

De boerderij produceert onder andere tabak en de boerenfamilie kan je alles vertellen over de tabaksplant en het productieproces, van het kweken van de planten en het drogen van de bladeren tot het rollen van de Cubaanse sigaren. Verder houden ze ook veel dieren en kweken ze biologische groenten en fruit.

De familie zal je uitnodigen om deel te nemen aan een kookworkshop. Zo leer je een speciaal lokaal recept koken en als het eten klaar is, gaan jullie samen lunchen. Deze tour geeft je een goed inzicht in een dag van een lokale boer. De excursie duurt ongeveer vijf tot zes uur.

Trinidad - Cocktail workshop

Leer hoe je cocktails moet shaken en welke geheime ingrediënten erbij komen kijken. 

Geef je op voor deze leuke interactieve demonstratie waarbij je natuurlijk ook zelf kunt proeven van een heerlijke cocktail. Je mag zelf kiezen welke cocktail je graag wilt leren maken. Wordt het een Mojito, een Daiquiri of Cuba Libre? Of ga je voor een van de wat minder bekende cocktails? Een lokale specialiteit is de Canchánchara, een populair drankje met honing, limoen, aguardiente en ijs dat wordt geserveerd in een traditionele ronde kleikom. Proost!

Deze workshop wordt gegeven in een lokale bar in het centrum van Trinidad en duurt ongeveer een uurtje.

Havana - Havana's geheimen op de fiets

Ontdek de geheimen van Havana per fiets. We nemen je niet alleen mee naar het historische centrum, maar ook helemaal naar het ‘hipster’ gebied van Havana. 

Je zult Havana vanuit een heel ander perspectief zien; cafeetjes, Chinatown, een tattoo shop, een verborgen restaurant en nog veel meer. Je maakt een mooi rondje van ongeveer 15 kilometer.

Je ontmoet jouw gids bij het Parque de los Mártires Universitarios bij de San Fransisco straat tegenover Ferlan’s shop.  Samen maak je de fietsen klaar voor gebruik en dan ga je op pad om de straten van Havana te verkennen.  Met stops ben je ongeveer vier uur onderweg.

Havana - Oldtimer tour en een kijkje in een oldtimergarage

Cuba, het land van de klassieke Amerikaanse auto's. Vraag jij je ook af hoe de Cubanen deze prachtige wagens onderhouden? Ga dan met ons mee op bezoek in een echte Cubaanse oldtimergarage.

Je begint in stijl met een ritje in een oldtimer langs populaire bezienswaardigheden als Parque Central, Paseo del Prado, Avenida del Puerto Fortalezas de Havana Vieja, het rummuseum, het treinstation, Plaza de la Revolución en het park met het standbeeld van John Lennon. Onderweg wordt af en toe gestopt zodat je foto's kunt maken. 

Je koerst verder naar de garage waar de monteurs bezig zijn met het repareren en restaureren van oldtimers. Zie met eigen ogen hoe veel liefde en vakbekwaamheid er wordt geïnvesteerd in schilderwerk, stoffering, carrosserie en mechanica terwijl je een rondleiding krijgt. Maak alle foto's die je wilt en als je helemaal bent bijgespijkerd, rijd je met de oldtimer een andere interessante route terug naar je casa of hotel. In totaal ben je zo'n twee uur onderweg.

Trinidad - Workshop pottenbakken voor jong en oud

Wil jij lekker bezig zijn met je handen en leren hoe je op traditionele wijze potten, schalen en andere kunstwerkjes maakt van leemgrond? Met deze workshop keramiekkunst krijg je de eerste beginselen onder de knie maar ook als je al meer weet van deze kunstvorm kun je hier terecht. Je volgt een uurtje les bij een bekende pottenbakker uit Trinidad en leert de fijne kneepjes van het vak.

Je neemt plaats achter de draaitafel en gebruikt je handen om een pot te vormen. Dat is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Deze superleuke workshop duurt ongeveer een uur en is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.

Sancti Spiritus - Cubaans koken

Je gaat op bezoek in de casa van een lokale kunstenares die haar huis en studio in een toren van een oude zeepfabriek heeft gemaakt. Hier vindt de kookworkshop plaats en leer je hoe je een echte Cubaanse maaltijd klaar maakt terwijl je ondertussen de creativiteit van je gastvrouw kunt bewonderen.

Gerechten als arroz congri (rijst met zwarte bonen), cerdo asado (gegrild varkensvlees), frijoles negros en yuca con mojo zullen geen geheimen meer voor je zijn. De Cubaanse keuken is niet echt verfijnd, maar de smaak is erg rijk en vol. 

De workshop duurt ongeveer twee uur en daarna kun je genieten van de maaltijd die je zelf hebt bereid.

Salsa les in Baracoa, Havana, Trinidad of Santiago de Cuba

De Cubaanse salsa is een onweerstaanbare combinatie van plezier en sensualiteit. Van jongs af aan krijgt iedereen de danspasjes en heupbewegingen mee. Op elke hoek van de straat hoor je wel salsamuziek en daarom is het leuk om tijdens je reis de tijd te nemen om nu eindelijk wat pasjes onder de knie te krijgen.

Met een salsales krijg je wat meer gevoel voor het ritme van Cuba en het plezier spat ervan af.  Ook als je al een gevorderde salsadanser(es) bent, kun je vast en zeker nog wel wat tips opdoen. En wat is nou leuker dan swingen met de locals?

De workshop duurt een uur en wordt door lokale salsadansers gegeven. Je kunt salsalessen volgen in Baracoa, Havana, Trinidad en Santiago de Cuba dus kies gewoon waar op de reis het jou het beste uitkomt. De les is privé dus geschikt voor beginners en gevorderden.

Trinidad - Op pad met onze fotograaf

Trinidad vanuit een andere invalshoek beleven? Ga dan op pad met onze fotograaf/kunstenaar. Hij kent Trinidad op zijn duimpje en zal je tips en tricks geven om het mooie Trinidad op een originele manier te fotograferen. 

De tour is het meest geschikt voor gebruik van de camera op de mobiele telefoon. Je kunt ook eventueel met je reguliere digitale camera op pad. Je wandelt de gehele route en bent ongeveer één tot twee uurtjes onderweg.