Vervoer in Ecuador

In Ecuador staan er verschillende vervoersmiddelen tot je beschikking. De meest voordelige en praktische is de openbare bus, maar je kunt ook kiezen voor een binnenlandse vlucht, de trein, een huurauto of een auto met chauffeur. De beste manier om de Galápagos eilanden te bezoeken is per boot.

Hoe reis je door Ecuador?

In Ecuador staan er verschillende vervoersmiddelen tot je beschikking. De meest voordelige en praktische is de openbare bus, maar je kunt ook kiezen voor een binnenlandse vlucht, de trein of een auto met chauffeur. De beste manier om de Galápagos eilanden te bezoeken is per boot.

Ecuador beschikt over een uitgebreid netwerk van openbare buslijnen. De hele dag door rijden er bussen. Dat gebeurt vanaf een ‘Terminal Terrestre’, het centrale busstation van de stad. Daar hebben alle lijnen hun begin- en eindpunt. Otavalo, Tena, Puyo, Baños, Riobamba, Cuenca, Loja en Guayaquil hebben zo'n Terminal Terrestre. In kleinere plaatsen, zoals Puerto Lopez, Ambato en Vilcabamba, stoppen de bussen ook wel bij een halte op de doorgaande weg.

Quito heeft twee busstations: Quitumbe voor alle bussen naar het zuiden en de jungle, en Carcelén voor de bussen naar het noorden. Trek voldoende tijd uit om daar te komen. Ze liggen op een half uurtje rijden met de taxi van het zowel het oude als nieuwe centrum. Sommige reisgidsen maken nog melding van de oude terminal Cumandá: deze is inmiddels gesloopt.

Op een Terminal Terrestre hebben verschillende busmaatschappijen een kantoortje waar je kaartjes kunt kopen. Kijk eerst bij verschillende kantoortjes naar vertrektijden en prijzen. Wij vinden het altijd handig om bij aankomst op de Terminal Terrestre alvast een kaartje te kopen voor wanneer je een paar dagen later weer verder reist.
 

Treinen

Ecuador had ooit één van de meest beroemde treintrajecten ter wereld. Hij dankte zijn reputatie aan het nagenoeg onmogelijke landschap waarin de lijn tussen Guayaquil en Quito in het begin van de twintigste eeuw werd aangelegd. Het grootste deel ervan is echter in de jaren negentig door El Niño weggespoeld. Momenteel rijden er op twee trajecten weer treinen.

Je kunt van Quito naar de Cotopaxi en terugrijden via de Avenida de los Vulcanos (van donderdag tot en met zondag) en van Alausí naar Sibambe en terug via de beroemde Duivelsneus (Nariz del Diablo, van dinsdag tot en met zondag).

Met name de laatste is de moeite waard. Je stapt op de trein in Alausí, op twee uur rijden van Riobamba, en rijdt dan binnen drie kwartier naar Sibambe. Dat oude, volledig gerestaureerde stationnetje ligt een stuk lager dan Alausí en is alleen te bereiken door zigzaggend de steile berg (Duivelsneus) af te dalen. In Sibambe verblijf je vervolgens een uurtje om van een drankje en broodje te genieten (inbegrepen in het ticket) om vervolgens binnen twintig minuten weer naar Alausí terug te rijden. Aan boord geeft een gids tekst en uitleg.

Met je eigen huurauto

De ideale manier om door Ecuador te reizen is met een huurauto. Zo kun je stoppen waar en wanneer je wilt en zelf je reistempo bepalen.

Het is altijd even wennen om in een vreemd land te rijden en vooral in de drukke steden, maar Ecuador heeft goede geasfalteerde wegen en duidelijke wegaanduidingen.

Afgelegen gebieden als het Quilotoa kratermeer in de westelijke Andes en het nationale park El Ángel lenen zich prima voor een eigen auto. De openbare bussen rijden hier niet met regelmaat.

Als je meer wilt weten over de huurvoorwaarden, klik dan hier.

Auto met chauffeur

Comfortabel van deur tot deur gebracht worden door je eigen auto met chauffeur behoort ook tot de mogelijkheden voor je reis naar Ecuador. En daarbij kun je kiezen tussen een Spaanssprekende en een Engelssprekende chauffeur.

Met hem spreek je de vertrektijden af en hoewel hij geen gids is, kan hij je onderweg natuurlijk wel enkele leuke plekjes laten zien.

Op sommige trajecten raden we je standaard een auto met chauffeur aan, omdat het je veel voordelen biedt. Het beste voorbeeld is het traject Alausi - Cuenca. De route is prachtig en je kunt onderweg de Inca site Ingapirca bezoeken.

Binnenlandse vluchten

Houd je niet zo van lange busritten of wil je je tijd zo optimaal mogelijk benutten, dan kun je op sommige trajecten binnen Ecuador ook voor een binnenlandse vlucht kiezen.

Voor een bezoek aan de Galápagos eilanden vlieg je vanuit Guayaquil of vanuit Quito, met een tussenstop (geen overstap) op Guayaquil. Andere plekken waarheen je kunt vliegen zijn: Cuyabeno (Lago Agrio), Cuenca en Manta, aan de kust.

De meest gebruikte luchtvaartmaatschappijen zijn AeroGAL, Tame en Lan. Inmiddels is luchthavenbelasting voor de binnenlandse vluchten in de meeste gevallen inbegrepen in het ticket.

Boot

Voor cruises naar de Galápagos- eilanden kun je kiezen tussen boten uit verschillende categorieën. Wij bieden boten aan uit de volgende klassen:

  • tourist class
  • tourist superior class
  • first class
  • first superior class
  • luxury class

Voor ons is van belang dat deze unieke belevenis ook daadwerkelijk een goede is: dus kleinere boten met maximaal zestien opvarenden en het advies goed na te denken over de te kiezen klasse.

Als je meer wilt weten over Galápagos in het algemeen, klik dan hier.