Hoe reis je door Georgië en Armenië

Of je nu zelf je huurauto bestuurt, een chauffeur jou van A naar B laat brengen of een keertje de bus of de trein neemt: YourWay2GO regelt passend vervoer voor jouw reis naar Georgië en Armenië.

Hoe reis je door de Kaukasus?

Georgië en Armenië zijn twee compacte landen. De afstanden tussen de regio's zijn niet al te groot, maar de kwaliteit van de wegen kan nogal verschillen. Zo vind je tussen de grote steden moderne tweebaans snelwegen, terwijl in de bergen nog kronkelende hobbelwegen lopen. Je kunt deze landen op verschillende manieren verkennen.

Op je eigen tempo reis je met onze huurauto. Zo kun je vertrekken wanneer het jou uitkomt en onderweg stoppen waar je maar wilt. Als je liever niet zelf rijdt regelen wij met plezier een auto met chauffeur voor je. Dit kan voor je hele reis of per los traject. En tussen de grote steden rijden openbare bussen en treinen.

Zelf rijden

Met de huurauto die wij voor je regelen zijn Georgië en Armenië uitstekend te verkennen. De hoofdwegen zijn er over het algemeen in goede conditie. Tussen de grote steden zijn er dubbelbaans snelwegen. Als je de gebaande paden verlaat, dieper de bergen in of het platteland op, dan zul je vaker onverharde wegen tegen komen.

Overleg met onze reisspecialist je specifieke wensen: we willen je graag een passende auto meegeven, die bestand is tegen een bepaald soort wegen en waarvan de verzekering toereikend is. Denk hierbij aan steenslag op onverharde wegen of het doorwaden van rivieren.

Je kunt de auto ophalen en inleveren op de luchthavens van Tbilisi, Batumi en Yerevan. In beide hoofdsteden is dit ook mogelijk bij een kantoortje in het centrum.

Je kunt met de auto wel de grens naar het buurland oversteken, maar de auto daar niet achterlaten. Vandaar dat je in onze rondreizen per definitie met de auto terugkeert naar het land waar je de reis begon.

Na aankomst in Armenië is het afsluiten van een autoverzekering verplicht. Je vindt hiertoe achter de douane verschillende kantoortjes. Ze accepteren daar geen credit cards.

Auto met chauffeur

Optimaal en ontspannen genieten van je reis door de Kaukasus doe je met een eigen auto met chauffeur. Die haalt je op een afgesproken tijd op, kent de weg in de stad en brengt je van het ene hoogtepunt naar het andere. Aan het eind van een reisdag stap je bij je hotel of homestay uit en klaar ben je.

In dit geval leggen we samen met jou de route van te voren vast, zodat je onderweg niets mist en de chauffeur weet waarheen hij moet rijden. Zo heb je onderweg genoeg tijd voor een bezoek aan een bezienswaardigheid en kun je stoppen voor een mooie foto. En toch kom je op tijd aan op je bestemming van die dag.

Benzine, tolgelden, maaltijden en slaapplaats van de chauffeur zijn geregeld. Dat geldt ook voor uitstapjes vanuit een bepaalde stad, tenzij je kiest voor hier en daar een los transport: in dat geval levert de chauffeur je aan het eind van de dag bij je hotel af en keert hij terug naar de plek waar de rit die ochtend begon.

Reizen per trein

Binnen vijf uur reis je in Georgië met de moderne en comfortabele trein van Batumi naar Tbilisi en omgekeerd. Wil je over het spoor naar Gori, Kutaisi of Zugdidi, dan gaat dat wat minder snel, maar het blijft een leuke manier van reizen. De trein biedt een geheel eigen uitzicht op het landschap en je komt in contact met andere, lokale reizigers.

Afhankelijk van het seizoen reis je halverwege de middag of in de nacht binnen negen uur per trein van Tbilisi naar Yerevan of omgekeerd. In je tweepersoonscabine vind je airco, schoon beddengoed, leeslampjes en stopcontacten, een kluisje, een informatie schermpje en tv. Ook zijn er slippers en een handdoek, thee, koffie en een flesje water.

In Armenië kun je ook verschillende trajecten per trein afleggen. Houd er wel rekening mee dat je onderweg niet kunt stoppen om een bezienswaardigheid te bezoeken en dat reisschema en beschikbaarheid onder voorbehoud van wijzigingen zijn.