Vervoer op IJsland

De meest ideale manier is met je eigen huurauto door IJsland  reizen. Zo kun je stoppen waar en wanneer je wilt en zelf je reistempo bepalen.

Met je huurauto IJsland verkennen

De meest ideale manier om door IJsland te reizen is met je eigen huurauto. Op die manier kun je stoppen waar en wanneer je wilt en bepaal je zelf hoe laat je vertrekt en wat je allemaal nog wilt ondernemen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.  

IJsland kun je heel goed verkennen met een gewone personenauto. Een 4x4 heeft misschien wel een avontuurlijkere uitstraling maar is gelijk ook een stuk duurder dan een normale huurauto. Als je alleen de hoogtepunten langs de ringweg op je programma hebt staan, kun je prima zonder. Wil je echter wat vaker en dieper het binnenland in, dan kan het lonen om een 4x4 te huren omdat je anders alleen met dure excursies op die afgelegen plaatsen kunt komen. Gewone huurauto’s mogen namelijk vaak niet op de zogenoemde F-wegen reizen (daarover hieronder meer) anders ben je niet verzekerd. Check je contract voor wat wel en niet is toegestaan.

Autohuur is inbegrepen

De autohuur is inbegrepen in je reissom. De rondreizen op onze website zijn voorbeeldreizen die gebaseerd zijn op een kleine, vierdeurs, handgeschakelde huurauto, een Hyundai I20 of vergelijkbaar. Deze rondreizen kunnen worden aangepast naar wens dus je kunt ook kiezen voor een ander type. Wij kijken altijd naar het scherpste tarief voor jouw vertrekdatum en huurperiode zodat je zeker weet dat je de laagste prijs betaalt voor jouw type huurauto. Wij werken samen met een grote en zeer betrouwbare autohuurbemiddelaar en bieden een compleet all-in pakket qua verzekeringen zodat je ter plekke en achteraf nooit voor verrassingen komt te staan. 

Om een auto te huren op IJsland moet je minimaal een jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Alle bestuurders dienen een geldig rijbewijs te overleggen bij het ophalen van de huurauto en de hoofdbestuurder moet een geldige credit card tonen. Een internationaal rijbewijs is niet noodzakelijk. De minimumleeftijd hangt af van de verhuurmaatschappij en autocategorie maar voor de leeftijdscategorie 20 tot 75 zijn er doorgaans geen beperkingen. Voor een 4x4 is de minimum leeftijd 23 jaar. Jongere bestuurders betalen mogelijk een toeslag.

Rijden op IJsland

Rijden op IJsland is overzichtelijk, eenmaal buiten de verstedelijkte gebieden heb je de weg vaak voor jou alleen en zie je pas weer meer verkeer naarmate je een bezienswaardigheid, dorp of stad nadert. Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 tot 50 km per uur. Buiten de bebouwde kom mag je meestal 90 km per uur rijden op geasfalteerde wegen en 80 km per uur op verharde wegen.

IJsland kent zo’n 4700 kilometer aan verharde wegen. De ringweg, Route 1, die rondom het eiland loopt en de belangrijkste steden met elkaar verbindt, is 1339 kilometer lang en grotendeels geasfalteerd. Verder zijn er heel veel onverharde wegen, vaak zijwegen van de grote verbindingswegen. De bovenlaag van deze wegen bestaat uit grind, keien, stenen of gruis. Pas op voor rondvliegende steentjes van tegenliggers, je hebt zo een gat in je ruit. Gelukkig hebben wij ook die schade voor je verzekerd zonder eigen risico.

Nationale wegen en bergwegen

Een deel van de onverharde wegen kun je ook met je gewone huurauto bereiken maar in de regel geldt, hoe meer afgelegen het gebied, hoe slechter de weg en hoe meer je bent aangewezen op speciaal vervoer met vierwielaandrijving. Ook de wegen die dwars door het desolate binnenland voeren zijn niet verhard, vol kuilen en modderige geulen en zijn slechts moeizaam met terreinwagens te doorkruisen.

Op IJsland maken ze onderscheid tussen nationale wegen (Þjóðvegir) en bergwegen (Fjallvegir). Alle wegen hebben een nummer en de bergwegen worden voorafgaand aan dat nummer aangeduid met de letter ‘F’. Op de bergwegen wordt afgeraden, of is het soms zelfs verboden, om met een normale auto te rijden. Een groot deel van het jaar zijn de wegen voor verkeer afgesloten door sneeuwval, ijs of smeltwater. Check je huurcontract voor de geldende restricties waar je wel en niet mag rijden met je huurauto.