Waar slaap je in Kirgiziƫ?

Tijdens je reis door Kirgizië overnacht je bij de mensen thuis. Daarbij deel je vaak de badkamer. Op andere plaatsen slaap je in authentieke yurts.

Verrassende ontmoetingen met locals

In Kirgizië zul je overnachten bij lokale families thuis. Dat ziet er per locatie verschillend uit. De ene keer is het een groot huis, de andere keer liggen de kamers vespreid over kleine gebouwtjes in de tuin. In de meeste gevallen deel je het sanitair. In Kirgizië trek je bij het binnengaan van een huis je schoenen uit.

Elke ochtend krijg je een lokaal ontbijt geserveerd en ook het diner wordt met grote toewijding bereid. Als er kinderen zijn kun je misschien wel een potje voetballen in de tuin. Maak van kinderen geen bedelaars. Vandaar dat we je vragen geen cadeaus mee te nemen voor de kinderen. Oprechte aandacht en contact is vaak net zo leuk.

In elk dorp worden gasten per toerbeurt eerlijk verdeeld over de verschillende families. We kunnen dus niet van te voren zeggen in welk huis je zal slapen. Dat maakt een ontmoeting met zo'n lokale familie een des te grotere verrassing.

Een authentieke yurt

Bij Son Kol en Tash Rabat slaap je in een tradionele yurt. Ook op andere plekken kun je kiezen voor deze bijzondere overnachting.

In zo'n ruime yurt staan bedden met lakens en wollen dekens. Een kachel maakt het binnen lekker warm. Buiten kan het aan het eind van de middag echter flink afkoelen. Houd dus een trui en muts bij de hand. Zo'n yurt betreed je trouwens zonder schoenen. Die laat je buiten staan.

Er zijn geen badkamers of douches bij deze yurts. Wel zijn er eenvoudige wastafels om je tanden te poetsen. De toiletten staan in kleine hokjes net buiten het kamp. Dit is vaak een hurktoilet, maar er kan ook een provisorische pot in elkaar zijn getimmerd.

In een van de yurts worden maaltijden op gezette tijden geserveerd. Hier kan je de dag doornemen met andere reizigers.

Hier en daar een hotel

In Bishkek slaap je in een hotel. Dat is wel zo comfortabel als je aankomt na een lange vlucht. We kiezen voor centraal gelegen middenklasse hotels op basis van logies en ontbijt. De kamers beschikken altijd over een eigen douche en toilet.

Ook in Karakol en Naryn zou je in een hotel kunnen overnachten. Misschien dat je daar naast de verschillende homestays en yurts behoefte aan hebt. Vraag ernaar bij onze specialist.

In vergelijking met Europa zijn de hotels in Kirgizië net iets eenvoudiger. Maar ze zijn nog wel van alle gemakken voorzien.

Bekijk in onze bouwstenen en rondreizen welke overnachtingsplek het beste bij je past.

Een tent


Tijdens meerdaagse wandeltochten, bijvoorbeeld naar Ala kul, Kel Suu of Turkestan, zul je kamperen. Sommige campings worden elk seizoen weer opnieuw ingericht, in andere gevallen worden de tenten en kookspullen op ezels meegevoerd.

Soms zijn de tweepersoonstenten voorzien van een veldbed, een matras en kussen, een slaapzak, beddengoed en een oplaadpunt voor je telefoon of camera. Op het terrein staan verder een dinertent, waarin de maaltijden worden geserveerd, en een toilettent - vaak een klein tentje rondom een in de grond gegraven gat, waarop al dan niet een provisorische pot staat.

In andere gevallen neem je zelf een slaapzak mee en kun je je apparatuur op een centraal punt opladen. Voor noodgevallen is er op de camping een sateliet telefoon.