Vervoer in Namibië

De meest ideale manier is met je eigen huurauto door Namibië reizen. Zo kun je stoppen waar en wanneer je wilt en zelf je reistempo bepalen.

Hoe reis je door Namibië?

De meest ideale manier om door Namibië te reizen is met je eigen huurauto. Op die manier kun je stoppen waar en wanneer je wilt en bepaal je zelf hoe laat je vertrekt.

Namibië is ongeveer 20 keer zo groot als Nederland, de reisafstanden zijn daardoor vrij groot. Het land is ongeveer 1300 kilometer van noord naar zuid en bijna 1000 kilometer van oost naar west en dan tellen we de Caprivi Strip nog niet mee. 

Rijden in Namibië is niet moeilijk. Er wordt links gereden, maar dat went snel. Wegwijzers zijn duidelijk en het is niet druk op de weg. De meeste wegen in Namibië zijn niet geasfalteerd, maar zijn goed begaanbare gravelwegen. Er is een goed netwerk van geasfalteerde wegen tussen de grotere steden en de grensplaatsen. Je herkent ze aan de letter B. Deze geasfalteerde wegen brengen je lang niet allemaal op de mooie plekjes dus je zult regelmatig gebruik maken van de onverharde wegen. In Windhoek is het wegennet goed ontwikkeld en bijna alle straten zijn verhard. 

De maximumsnelheid in Namibië varieert van 80 km per uur op onverharde wegen tot 120 km per uur op de snelwegen. Binnen de bebouwde kom is het uiteraard lager. Op gravelwegen haal je soms de maximumsnelheid niet eens en zul je eerder door het landschap cruisen met ongeveer 40 à 50 kilometer per uur of nog langzamer.

Onverharde wegen zijn soms erg stoffig en als je ingehaald wordt of je hebt een tegenligger, dan kan het zicht ineens behoorlijk beperkt zijn. Beste is om even wat langzamer te rijden om eventuele kuilen en bochten in de weg niet over het hoofd te zien. We raden je trouwens af om in het donker te rijden omdat de kans dan groter is op aanrijdingen met een wilde dieren.

Over het algemeen zit je tussen de vier en zes uur in de auto maar er kunnen uitschieters zijn. Natuurlijk stippelen we de route voor je uit die het beste bij je past, ook qua reisafstanden.

Per 4WD door Namibië

Voor al onze Namibië reizen maken wij gebruiken van een 4WD auto.  Dit type auto biedt zoveel meer comfort op de lange stoffige wegen dan een gewone personenauto. Je zit lekker hoog waardoor je beter zicht hebt en makkelijker wild kunt spotten. Als je verder reist naar het uiterste noorden van Namibië of naar Botswana dan is een 4x4 helemaal een must vanwege de slechtere wegen.  Ga je toch liever op pad met een gewone auto, dan kunnen wij dit natuurlijk ook voor je regelen. Wij werken met zeer betrouwbare aanbieders en bieden een compleet all-in pakket qua verzekeringen zodat je ter plekke en achteraf nooit voor verassingen komt te staan.
 
Om een auto te huren in Namibië moet je minimaal een jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Verder moet je daarnaast nog een internationaal rijbewijs kunnen overleggen. De minimumleeftijd hangt af van de verhuurmaatschappij en autocategorie maar voor de leeftijdscategorie 25 tot 75 zijn er doorgaans geen beperkingen. Jongere bestuurders betalen een toeslag. 

Je mag tegen een vergoeding ook met de auto de grens over naar Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe, Zambia, eSwatini, Lesotho en Mozambique.  Het is mogelijk om een auto op een andere locatie in te leveren dan waar deze is opgehaald zowel binnen Namibië als tussen Namibië en Zuid-Afrika of Botswana. Houd dan rekening met ter plaatse te betalen drop off kosten (vanaf ca. € 100,- binnen Namibië tot ca. € 400 voor internationale one way huren).  De uitgebreide huurvoorwaarden kun je bij ons opvragen.