Reizen in Noord-Korea

Tijdens je reis door Noord-Korea zul je altijd de beschikking hebben over een auto met chauffeur en twee gidsen. Over het algemeen zijn de wegen in Noord-Korea van goede kwaliteit. Ook kun je tegenwoordig met de trein reizen of een binnenlandse vlucht nemen.

Hoe reis je door Noord-Korea?

In het verleden kon je alleen met een auto met chauffeur door Noord-Korea reizen. Inmiddels zijn er meer mogelijkheden. Je kunt nu ook trajecten afleggen met de binnenlandse trein of gebruik maken van een binnenlandse vlucht.

Dit betekent dat je steeds makkelijker plaatsen kunt bezoeken die vroeger moeilijk bereikbaar waren (zoals Chongjin of Mt. Paektu) en dat je reis nu ook afwisselender kan zijn.

Wel dien je enigszins flexibel te zijn. Zo vertrok mijn trein uit Chongjin een paar uur te laat en was er geen restaurant beschikbaar tijdens de 28 uur durende reis.

Auto met chauffeur

Meestal rijd je met een auto met chauffeur door Noord-Korea. Zelf rijden is uitgesloten. Reis je alleen, dan rijd je bijvoorbeeld in een Mercedes 130. Met z’n tweeën is dat vaak een minibusje. Er gaan ook  altijd twee gidsen mee.

Alle kosten voor de chauffeur en de gidsen zijn inbegrepen in de reissom. Je betaalt dus niet extra voor hun eten en overnachtingen of voor de benzine en onderhoud van de auto.

Over het algemeen zijn de wegen in Noord-Korea van goede kwaliteit. Je rijdt over brede en grotendeels lege asfaltwegen. Alleen het traject Sariwon - Haeju en de de omgeving van Mt. Paektu en Chongjin/Mt. Chilbo zijn deels niet geasfalteerd. Daar rijd je over gravel. Met name in het regenseizoen kan de reisdag dan wat langer duren.

Reistijden in Noord-Korea

Hieronder vind je een overzicht van de reisduur in uren tussen de belangrijkste plaatsen in Noord Korea als
je rechtstreeks van A naar B rijdt.

Trek voor trajecten waarbij je onderweg bij bezienswaardigheden stopt en/of luncht extra tijd uit.

 

  Pyongyang  Myohyang  Nampo  Sariwon  Haeju  Kaesong  Wonsan  Kumgang  Hamhung
 Pyongyang     3  2  1  3  3  4  6  6
 Myohyang
 3    5  4  6  6  7  9  9
 Nampo  2  5    2  4  4  6 8  8
 Sariwon  1  4  2    2  2  5  7  7
 Haeju  3  6  4  2    4  7  9  9
 Kaesong  3  6  5  2  4    7  9  9
 Wonsan  4  7  6  5  7  7
 2  2
 Kumgang  6  9  8  7  9  9  2
 4
 Hamhung  6  9  8  7  9  9  2  4  

Binnenlandse treinreis in Noord-Korea

De meeste reizigers maken een binnenlandse treinreis in Noord-Korea als ze per trein aankomen in of vertrekken uit Noord-Korea vanuit/naar China (Dandong). Je reist dan een hele dag over het Noord-Koreaanse platteland.

Nieuw is nu ook dat je de trein tussen Pyongyang en Chongjin via Hamhung kunt nemen. Dit maakt het mogelijk dat je Chongjin en Mt. Chilbo kunt bezoeken. De weg tussen Hamhung en Chongjin is immers voor buitenlanders nog gesloten voor reizen per auto. En tegelijkertijd krijg je een zeer bijzondere ervaring. Je reist over het nog heel weinig bezochte platteland.

Maar het wordt wel een uitdaging! De trein duurt officieel een uur of 24 maar mijn trein deed er 28 uur over. Ook is de trein vaak verlaat en krijg je weinig informatie hoe lang de vertraging duurt, laat staan waarom deze optreedt. Tegelijkertijd is er geen restaurant in de trein; je moet dus je eten en drinken vooraf meenemen. Dit is natuurlijk geen probleem want de twee gidsen die met je meereizen zullen dit voor je regelen.

Ik zat met mijn 2 gidsen in een afgesloten vierpersoonscoupé in de eerste klasse. De hele trein had één eerste klasse wagon vanwaar je niet kon doorlopen naar de andere wagons. Heet water, een wc en een wasruimte waren tijdens de treinreis beschikbaar,. 

Onderweg werd regelmatig gestopt waarbij je even kon uitstappen en eventueel wat kopen bij de kraampjes op het perron. Als je tenminste 'won', de lokale valuta, had. 

In ieder geval, in theorie duurt de treinreis van Chongjin naar Hamhung 12 uur en de de treinreis van Chongjin naar Hamhung ongeveer 24 uur. De trein vertrekt rond 16.00.

Deze trein rijdt niet iedere dag. Alleen op de 4de,10de,13de,19de, 25de en 29de dag van iedere maand kun je aan boord gaan. Wees niet verrast als deze dagen onverwacht veranderen. Een enkele reis Chongjin-Hamhung kost € 150,- p.p. terwijl een enkele reis Chongjing-Pyongyang neer komt op € 190,- p.p. Beide prijzen op basis van minimaal 2 deelnemers.

Binnenlandse vluchten in Noord-Korea

Eigenlijk zijn er maar 2 binnenlandse vluchten die aantrekkelijk zijn voor buitenlandse reizigers.

De vlucht van Pyongyang naar Samjiyon maakt het mogelijk om Mt. Paektu te bezoeken. De vlucht van Pyongyang naar Orang is de toegangspoort tot zowel Mt. Chilbo als Chongjin.

De vlucht van Pyongyang naar Orang v.v. (voor Mt. Chilbo en Chongjin) vindt het hele jaar door twee keer per week plaats op dinsdag en vrijdag. Dit schema is bijzonder handig. Je hebt voldoende tijd om zowel Mt. Chilbo als Chongjin te bezoeken.

Naar Samjiyon (voor Mt. Paektu) kun je ook twee keer per week vliegen op dinsdag en vrijdag. Deze vlucht vindt alleen plaats van eind juni t/m half oktober. Nadeel van dit schema is dat je vrij lang, misschien wel te lang, bij Mt. Paektu moet verblijven

Beide vluchten kosten € 125,- per enkele reis en € 200,- voor een retourvlucht.

De toestellen waar Air Koryo binnenlands mee vliegt, staan op de 'zwarte lijst' van de EU. Deelnemers die met ons een binnenlandse vlucht willen maken, dienen hiervoor een verklaring te ondertekenen dat zij op de hoogte zijn van de risico's die verbonden zijn aan vluchten die op de 'zwarte lijst' van de EU staan.