Vervoer in Noord-Korea

Tijdens je reis door Noord-Korea zul je altijd de beschikking hebben over een auto met chauffeur en twee gidsen. Over het algemeen zijn de wegen in Noord-Korea van goede kwaliteit. 

Hoe reis je door Noord-Korea

Tijdens je reis door Noord-Korea zul je altijd de beschikking hebben over een auto met chauffeur en twee gidsen. Zelf rijden is uitgesloten. Reis je alleen dan zul je de beschikking hebben over bijvoorbeeld een Mercedes 130, reis met met z’n tweeën dan reis je met een busje.  

Alle kosten die te maken hebben met de huur van deze auto zijn inclusief je reisarrangement. Je betaalt dus niet extra voor het eten en de overnachtingen van de chauffeur en de gidsen of voor de benzine of ander onderhoud van de auto.  


Over het algemeen zijn de wegen in Noord-Korea van goede kwaliteit. Je rijdt over brede en vaak verlaten asfaltwegen. Alleen het traject Sariwon - Haeju is niet geasfalteerd. Je rijdt dan over gravel. Met name in het regenseizoen kan dit vertragend werken.


Als indicatie vind je hieronder een overzicht hoe lang de rijafstand (in uren) is tussen de belangrijkste plaatsen in Noord Korea. Let er wel op dat dit de tijd is die je nodig hebt als je zonder uitgebreide stops tussen deze twee plaatsen rijdt. Omdat je onderweg echter vaak stopt om bezienswaardigheden te bekijken en/of te lunchen, moet je op de langere afstanden zeker rekening houden met een totale reisduur die 50% hoger ligt. 


   Pyongyang   Myohyang 
 Nampo     Sariwon    Haeju       Kaesong    Wonsan     Sijung      Hamhung
 Pyongyang     3  2  1  3  3  4  5  6
 Myohyang
 3    5  4  6  6  7  8  9
 Nampo  2  5    2  4  4  6
 8
 Sariwon  1  4  2    2  2  5  6  7
 Haeju  3  6  4  2    4  7  8  9
 Kaesong  3  6  5  2  4    7  8  9
 Wonsan  4  7  6  5  7  7
 1  2
 Sijung  5  8  7  6  8  8  1
 3
 Hamhung  6  9  8  7  9  9  2  3  

Per trein naar Noord-Korea

De meeste reizigers zullen via Beijing, de hoofdstad van China, naar Noord-Korea reizen. Deze afstand kun je per trein of per vliegtuig overbruggen. Vaak is het even puzzelen; de treinen en vluchten zijn niet dagelijks.

Tijdens onze rondreizen maak je voor de binnenlandse trajecten geen gebruik van de trein. In Noord-Korea is dit op dit moment nog niet toegestaan. Alleen de internationale trein naar China (en overigens ook naar Rusland) is opengesteld voor reizigers. 

Treingegevens Beijing - Pyongyang

 Dag  Vertrek Beijing        
 Aankomst Pyongyang 
 ma, wo, do, za 
 17.25  17.15 (volgende dag)


Treingegevens Pyongyang - Beijing

 Dag  Vertrek Pyongyang 
 Aankomst Beijing   
 ma, wo, do, za 
 10.10  08.23 (volgende dag)  

In de trein kun je reizen per eerste en tweede klasse slaapplaats. In beiden klasses deel je de slaapcoupé’s met andere reizigers. In het restaurant kun je voor een paar euro eten.  


In Dandong, de grensplaats aan Chinese kant, worden de wagon’s gecombineerd met de Chinese trein van Dandong naar Beijing. Soms komt het daarom dan ook voor dat je in Dandong van coupé moet wijzigen. 


Houd er rekening mee dat de grenscontrole aan Noord-Koreaanse kant streng kan zijn. Met name je gemaakte foto’s worden streng gecontroleerd en zelfs verwijderd als de foto de controleur niet aanstaat.  Hierbij heeft men het vooral voorzien op portretten van Noord-Koreanen (bijvoorbeeld van de vrouwelijke verkeersagenten).