Vervoer in Peru en Bolivia

Tijdens je reis in Peru en Bolivia zul je vooral gebruik maken van openbare bussen. In Peru zijn het moderne bussen van gerenommeerde busmaatschappijen. De openbare bussen in Bolivia zijn een stuk authentieker: er komen ook veel minder toeristen naar dit land.

Hoe reis je door Peru en Bolivia?

Tijdens je reis in Peru en Bolivia zul je vooral gebruik maken van openbare bussen. In Peru zijn het moderne bussen van gerenommeerde busmaatschappijen die zijn ingespeeld op westerse toeristen. Er zijn strikte veiligheidsprocedures, bagage wordt zorgvuldig verwerkt en de zitplaatsen zijn comfortabel en hebben voldoende beenruimte. Er zijn toiletten aan boord. De wegen in Peru zijn de afgelopen jaren flink verbeterd en ook de veiligheidsregels zijn aangescherpt.

De openbare bussen in Bolivia zijn een stuk authentieker: er komen ook veel minder toeristen naar dit land. Dit vergt dus een beetje aanpassen. De voertuigen zijn eenvoudig en hebben minder voorzieningen zoals airco of toiletten. Er wordt in Bolivia de laatste jaren hard gewerkt aan verbetering van de infrastructuur. Inmiddels zijn alle wegen tussen de belangrijkste steden geasfalteerd.

Auto met chauffeur

Tijdens de twee - of driedaagse tour door de Colca Canyon (Peru) word je rondgereden door auto of minibusje met een privé chauffeur en gids. De chauffeur blijft de hele rit tot Puno bij je, terwijl de gids vanuit de Colca Canyon terugreist naar Arequipa.

Tijdens je een-, drie- of vierdaagse excursie over de Salar de Uyuni en omgeving (Bolivia) zul je een jeep met een privé chauffeur tot je beschikking hebben. De bagage gaat op het dak van de jeep en je handbagage in de auto. De auto heeft geen verwarming, maar als de zon er eenmaal is wordt het binnen erg warm.

Transfers en taxi's

In Peru en Bolivia kun je ook gebruik maken van taxi’s. In onze rondreizen kun je er voor kiezen om per privé-taxi van busstation of luchthaven naar je hotel (of vice versa) te worden gebracht. Dat is wel zo handig, Als je besluit zelfstandig taxi's te nemen is het raadzaam vooraf te informeren naar de tarieven en met de taxichauffeur te onderhandelen over de prijs voordat je instapt. 

Binnenlandse vluchten

Peru en Bolivia zijn grote landen. Je kunt dus overwegen om een deel van je reis af te leggen met binnenlandse vluchten.

In Peru hebben vrijwel alle steden een luchthaven. Je kunt dus gemakkelijk vliegen van en naar Piura, Tumbes, Chiclayo, Trujillo, Cajamarca, Lima, Arequipa, Cuzco, Puerto Maldonado en Puno (van noord naar zuid). Ook minder gangbare bestemmingen als Iquitos, Tarapoto, Pucallpa zijn via de lucht te bereiken.

Tussen Peru en Bolivia wordt rechtstreeks gevlogen tussen Lima en La Paz en Santa Cruz.

Binnen Bolivia kun je vliegen tussen Rurrenabaque, La Paz, Cochabamba, Santa Cruz, Sucre em Uyuni (van noord naar zuid). Ook minder gangbare plekken als Trinidad en Tarija zijn per vliegtuig bereikbaar.

Treinen

In Peru zul je voor je bezoek aan Machu Picchu gebruik maken van de trein tussen Cuzco en Aguas Calientes, Ook wanneer je terugkeert van de Incatrail gaat dat met deze ‘Expedition trein’. Voor deze rit brengen we je naar het station van Poroy, net buiten Cuzco, en maak je een stop in Ollantaytambo. De rit duurt in totaal een uur of vier.

Het is niet mogelijk al je bagage mee te nemen in de trein. Je rugzak-voor-een-nacht kun je kwijt in de bagage rekken. Je hoofdbagage laat je achter in het bagagedepot van je hotel in Cuzco, waar je na je bezoek aan Machu Picchu weer terugkomt.

Je kunt ook kiezen voor een wat luxere trein: de 'Vistadome'. Naast de wat comfortabeler zitplaatsen zul je een klein ontbijt ontvangen en is er entertainment aan boord.

Een andere treinverbinding gaat van Puno naar Cuzco of andersom. Deze trein rijdt drie of vier keer per week en doet er ongeveer elf uur over. De zitplaatsen in de trein zijn eenvoudig, maar het is een leuke manier om de route af te leggen.