Vervoer in Scandinavië

De meest ideale manier is met je eigen huurauto door Noorwegen, Zweden en Finland reizen. Zo kun je stoppen waar en wanneer je wilt en zelf je reistempo bepalen.
Liever met de trein, bus en boot? We regelen het voor je!

Met je huurauto Noorwegen, Zweden of Finland verkennen

De meest ideale manier om door Noorwegen, Zweden of Finland te reizen is met je eigen huurauto. Op die manier kun je stoppen waar en wanneer je wilt en bepaal je zelf hoe laat je vertrekt en wat je allemaal nog wilt ondernemen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.  

Scandinavië kun je heel goed verkennen met een gewone personenauto. Een 4x4 heeft misschien wel een avontuurlijkere uitstraling maar is gelijk ook een stuk duurder dan een normale huurauto.

De autohuur is inbegrepen in je reissom. De rondreizen met autohuur op onze website zijn voorbeeldreizen die gebaseerd zijn op een kleine, vierdeurs huurauto. Deze rondreizen kunnen worden aangepast naar wens dus je kunt ook kiezen voor een ander type. Wij kijken altijd naar het scherpste tarief voor jouw vertrekdatum en huurperiode zodat je zeker weet dat je de laagste prijs betaalt voor het type huurauto dat het beste bij je reisgezelschap past. Wij werken samen met een grote en zeer betrouwbare autohuurbemiddelaar en bieden een compleet all-in pakket qua verzekeringen zodat je ter plekke en achteraf nooit voor verrassingen komt te staan. 

Om een auto te huren in Noorwegen, Zweden of Finland moet je minimaal een jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Alle bestuurders dienen een geldig rijbewijs te overleggen bij het ophalen van de huurauto en de hoofdbestuurder moet een geldige creditcard tonen. Een internationaal rijbewijs is niet noodzakelijk. De minimumleeftijd hangt af van de verhuurmaatschappij en autocategorie maar voor de leeftijdscategorie 25 tot 75 zijn er geen beperkingen. Jongere bestuurders betalen mogelijk een toeslag.

Op een groot aantal wegen in Noorwegen moet je tol betalen. In Zweden betaal je tol voor een aantal bruggen, waaronder de Sontbrug, en in Stockholm en Göteborg betaal je een verkeersdruktebelasting. In Noorwegen zijn de huurauto´s doorgaans uitgerust met een tolpas die ieder gebruik van een tolweg registreert. Bij het inleveren van de auto zullen de tolkosten op de creditcard in rekening gebracht worden. Informeer bij de lokale verhuurder naar de betaalopties voor tolwegen en lokale belastingen zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan. Zeker in het geval van grensoverschrijdingen.

Je mag normaalgesproken met de huurauto de grens passeren zolang je binnen Noorwegen, Zweden en Finland blijft. Een en ander is afhankelijk van de op dat moment geldende regels van de verhuurmaatschappij.

Bus, boot en trein

Het is ook mogelijk om je reis per trein, boot en bus af te leggen. Noorwegen, Zweden en Finland hebben een uitgebreid openbaar vervoer netwerk zodat je een hele mooie en relaxte reis kunt maken waarbij het landschap als een film aan je voorbijtrekt vanuit een comfortabele trein of bus en vanaf het voordek van een cruiseschip.

Ook als je onderweg bent met de auto ontkom je er in Noorwegen niet aan om af en toe eens een ferry te nemen. Veel ferry's regel je gewoon ter plaatse en hoef je niet vooraf te reserveren. De populaire sightseeing cruises (bijvoorbeeld over het Geirangerfjord, Aurlandsfjord en Nærøyfjord) regelen wij vooraf voor je zodat je verzekerd bent van een plekje op de voor jouw gewenste afvaart.

Aanvullend kunnen we ook transfers van en naar de luchthaven en trein- en busstations voor je regelen.