Duurzaamheidscoördinator Klaartje aan het woord!

Het coronavirus heeft de wereld in zijn greep en zorgt ervoor dat het dagelijkse leven er momenteel anders uit ziet. Ook de toerismebranche ervaart harde klappen, maar hoe groot zijn de negatieve invloeden en zijn er ook positieve invloeden zichtbaar? En als de grenzen weer opengaan, hoe kan jij er dan voor zorgen dat jouw reizen nog duurzamer worden? Wij vragen dit aan onze duurzaamheidscoördinator Klaartje! 

Welke positieve en negatieve invloeden heeft het coronavirus op het toerisme?

Hoewel we door het coronavirus onze reisplannen en dromen voorlopig even ‘on hold’ moeten zetten zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar, zowel positief als negatief.

Denken we aan onze lokale partners zoals: agentschappen, gidsen, chauffeurs, reisbegeleiders, restaurants en eigenlijk alle inkomsten lokaal dan is het wat minder rooskleurig, zij (en vaak hun families!) zijn voor het merendeel afhankelijk van inkomsten uit de reisbranche en hebben nu geen (of minder) inkomen. 

Kijken we naar de natuur, dan lijkt het vooralsnog positief: minder CO2-uitstoot en wereldwijd krijgt de natuur (zee, koraalriffen, dieren, planten) even een welverdiende adempauze en we waarderen meer dan ooit onze prachtige natuur in eigen land.
 

Waar houd jij rekening mee om jouw reizen zo duurzaam mogelijk te maken?

Voordat ik op reis ga verdiep ik me in het land, de cultuur en de lokale tradities en gebruiken. Ik vind het ook altijd leuk om een paar basis woordjes en zinnetjes van het land te leren waar ik naar op reis ga, zo kom je ter plaatse makkelijker in contact met de lokale bevolking. 

Verder probeer ik vaak in lokale restaurantjes te eten, daar proef je meestal de heerlijkste gerechten. Lokale producten zijn een stuk duurzamer, omdat ze geen hele wereldreis achter de rug hebben. Daarbij stimuleer je door lokale producten te kopen de lokale economie.
 

Heb jij nog tips voor onze reizigers om hun toekomstige reizen nog duurzamer te maken?

Plastic afval wordt wereldwijd een steeds groter probleem. Neem daarom altijd je eigen navulbare fles & herbruikbare tas mee! Zeg nee tegen (gratis) plastic flesjes, tasjes, rietjes & aangeboden verzorgingsproducten in hotels. Zo bespaar je tijdens je reis veel onnodig plastic afval en draag jij je steentje bij aan een schonere wereld!

Een hele andere vraag, maar: wat wordt jouw favoriete zonlocatie deze zomer?

Deze zomer is dat aan de kust in Nederland, en dan met name het strand van Noordwijk. Strand, duinen, fietsen, wandelen, zee & zon en dat allemaal in eigen land.

Aanraders van Klaartje: leuk om te doen in Nederland en België.

1. Spot de Nederlandse Big Five 

2. Bewandel één van elf blotevoetenpaden in Nederland en België 

3. Ontdek deze drie lange fietsroutes in Nederland