Recepten en tips: prikkel je smaakpapillen!

Ieder land heeft zijn eigen specialiteiten en er is niets leukers dan deze specialiteiten zelf te mogen ondervinden. Sommige geuren en smaken nemen je mee terug naar een bepaald land waardoor je een specifiek moment weer herbeleeft. Onze reisspecialisten nemen jouw smaakpapillen mee op wereldreis met hun favoriete specialiteiten. 

Iweins' favoriet: de Zuid-Afrikaanse braai

Dé Zuid-Afrikaanse braai wordt vaak vergeleken met een ‘normale’ barbecue, maar niet is minder waar. Het is een sociale aangelegenheid waar het niet enkel draait om eten, maar om de gehele beleving. Mocht je deze zomer thuis willen genieten van een échte Zuid-Afrikaanse braai? Onthoud deze tips dan goed en maak het een groot succes! 

#1 Gebruik voor een échte Zuid-Afrikaanse braai geen kant-en-klare houtskool
Voor een échte Zuid-Afrikaanse braai maak je geen gebruik van kant-en-klare houtskool, je maakt het houtskool helemaal zelf. Belangrijk is om gebruik te maken van goed, droog en stevig hout, zoals Rooikrans, Kameeldoring en Eikenhout. Nadat je het hout hebt aangestoken is het wachten totdat het hout volledig is opgebrand en is veranderd in houtskool. Gebruik je zelf gemaakte houtskool voor de barbecue en braaien maar!

#2 Gezelligheid kent geen tijd
Tijdens een barbecue is het voor ons gebruikelijk om direct van de barbecue te eten. Natuurlijk niet letterlijk, maar zodra een stukje vlees van de barbecue komt wordt deze direct op het bord gelegd om opgegeten te worden. Bij een Zuid-Afrikaanse braai gaat dit net eventjes anders. Hierbij is het namelijk de bedoeling dat men het eten eerst bereidt en pas opdient zodra alles klaar is. 

#3 Ken de rol van de braai master
Degene die de braai organiseert wordt in Zuid-Afrika gezien als de ‘braai master’. De braai master is verantwoordelijk voor het vuur en het vlees. De gasten verzamelen zich met een verkoelend biertje of wijntje rondom de braai en kijken hoe de braai master het vlees grilled. Tip: Op een échte braai hoor je boerewors, lamskoteletten en struisvogelbiefstuk te eten.

#4 De lekkerste bijgerechten
Voor ons is een barbecue geen échte barbecue zonder lekkere (pasta)salades en stokbrood met kruidenboter. Bij een Zuid-Afrikaanse braai is het ook belangrijk om naast het vlees bijgerechten te hebben. Denk bijvoorbeeld aan gepofte aardappel, geroosterde groenten en salades. Probeer ook eens de Zuid-Afrikaanse variant van de tosti: het braaibroodjie

#5 Hoe meer zielen hoe meer vreugd 
De gezelligheid rondom een Zuid-Afrikaanse braai is goed te voelen en daarom is het maar al te leuk om zoveel mogelijk vrienden en kennissen uit te nodigen. Helaas is het door het coronavirus nu niet mogelijk om met grote groepen samen te komen. Mocht de situatie zich voordoen en het weer toegestaan zijn, nodig dan al jouw vrienden en kennissen uit voor een heerlijke Zuid-Afrikaanse braai.

YourWay2GO is dé specialist in individuele reizen naar Zuid-Afrika. Bij ons kun je op drie manieren zelf je reis samenstellen. Ontdek het nu!

 

 

 

Joris' favoriet: Khachapuri

De naam Khachapuri is afgeleid van khacho (betekenis: kaaswrongel) en puri (betekenis: brood). Het is een Georgisch deeggerecht bestaande uit een brood gevuld met kaas en ei. De snack is in Georgië overal verkrijgbaar in bijvoorbeeld restaurants en eetstalletjes, maar is ook heerlijk om thuis te maken. Ontdek hieronder Joris' favoriete recept en probeer het thuis!

Khatchapuri (4 stuks): 

Ingrediënten: 

Voor het deeg:
1 theelepel zout
1 theelepel gist
1 eetlepel kristalsuiker
420 gram bloem
240 ml water
120 ml melk
1 eetlepel olijfolie 

Voor de vulling:
135 gram geraspte boerenkaas
135 gram geraspte mozzarella
135 gram Feta
4 eieren + 1 om het brood mee in te smeren
Ongezouten boter

Instructies:

Stap 1: Voor het deeg is het belangrijk om eerst alle droge ingrediënten met elkaar te mixen. Dus mix de zout, gist, suiker en bloem met elkaar in een kom.

Stap 2:
Verwarm het water en de melk op ongeveer 46 graden Celsius en doe het in de kom met de grote ingrediënten.

Stap 3:
Kneed het deeg met de mixer (of met de hand) totdat het glad en elastisch begint te worden. Het is belangrijk om gebruik te maken van de deeghaken.

Stap 4:
Voeg vervolgens de olijfolie toe aan het mengsel en kneed het er kort doorheen (ongeveer 1 minuut).

Stap 5:
Doe een klein beetje olijfolie op de bodem en zijkanten van de kom. Leg het deeg in de kom en bedek het met plasticfolie. Zet de kom op een warme plaats totdat het deeg verdubbeld is, ongeveer 1 uur.

Stap 6:
Verwijder de plasticfolie en druk enkele keren met je handen in het deeg. Bedek het nogmaals met plasticfolie en laat het nog 30 minuten op een warme plaats zitten.

Stap 7:
Meng ondertussen de boerenkaas, mozzarella en feta in een kom.

Stap 8:
Haal het deeg uit de kom en leg het op een bebloemd oppervlak. Snijd het vervolgens in 4 gelijke stukken.

Stap 9:
Verdeel elk stuk van het deeg in een cirkel met een diameter van ongeveer 23 centimeter. Rol vervolgens 2 tegengestelde kanten van de cirkel naar het midden toe zodat het een bootachtige vorm krijgt. Knijp dan de hoeken aan elkaar.

Stap 10:
Plaats de khachapuri vervolgens op een bakplaat met bakpapier en vul de khachapuri met het kaasmengsel.

Stap 11:
Meng 1 ei met een theelepel water en smeer het deeg hiermee in voor een mooie goudbruine kleur.

Stap 12:
Bak in een voorverwarmde oven van 230 graden gedurende ongeveer 15 minuten of totdat de korst goudbruin wordt.

Stap 13:
Maak een putje in het midden van elke khachapuri met de achterkant van een lepel (ongeveer 3 centimeter in diameter) en laat 1 ei in elk putje vallen. Steek dan een paar kleine stukjes boter in de kaas.

Stap 14:
Zet de khachapuri terug in de oven en bak nog 5-6 minuten. De kooktijd kan variëren afhankelijk van de oven. Het eiwit zou wit moeten zijn, maar nog steeds vrijlopend. Het zal verder koken als het in de hete kaas zit. Meng bij het opdienen de kaas en het ei met een vork en serveer het direct.

YourWay2GO is dé specialist in individuele reizen naar Georgië & Armenië. Bij ons kun je op drie manieren zelf je reis samenstellen. Ontdek het nu!

 

 

Brigit's favoriete recept voor Lomo Saltado

Als reisbegeleider in Peru heeft Brigit uitgebreid kennis kunnen maken met de Peruaanse keuken. Eén van haar favoriete gerechten, die zij thuis nog regelmatig maakt, is Lomo Saltado. Lees hieronder haar favoriete recept en maakt dit heerlijke gerecht eens thuis. 

Ingrediënten:

  • 450 gram biefstuk, gesneden in reepjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels plantaardige olie (bijvoorbeeld olijfolie)
  • 1 (kleine) rode ui, gesneden in dikke plakken
  • 2 pruimtomaten, gesneden in dikke plakken
  • 1 gele hete peper (Aji Amarillo)
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 80 ml runderbouillon
  • Verse koriander naar smaak (gesneden)
  • 200 gram friet/patat
  • 2 porties witte rijst
  • Zout en peper

Instructies:

Stap 1: Breng het biefstuk op smaak met de knoflook, zout en peper.

Stap 2:
Plaats een wok of koekenpan op een hoog vuur. Breng de olie op temperatuur en bak de biefstuk gaar (ongeveer 2 minuten). TIP: bak een paar biefstuk reepjes tegelijkertijd, zodat het niet gaar wordt gestoomd maar echt bakt.

Stap 3
: Voeg de ui, tomaat en gele peper toe aan de pan en bak dit voor ongeveer 2 à 3 minuten mee. Zorg ervoor dat je de tomaat en ui goed bakt. Het is belangrijk dat ze niet te zacht en/of papperig worden. Voeg vervolgens de sojasaus en azijn toe en mix alles.

Stap 4: Zet het vuur uit en voeg de koriander naar smaak toe aan het gerecht. Serveer het vervolgens met friet/patat en witte rijst. Let op! Bereid de rijst en friet/patat, zoals aangegeven op de verpakking.

Eetsmakelijk!

YourWay2GO is dé specialist in individuele reizen naar Peru & Bolivia. Bij ons kun je zelf je reis tot in detail samenstellen. Ontdek het nu!