Bagage & kleding in Albaniƫ

Albanië heeft met zijn Mediterrane kust en beboste bergen een divers klimaat. Neem dus iets mee voor hete zomers aan zee en een frisse lente in de bergen.

Bagage

We adviseren om voor je reis naar Albanië je bagage mee te nemen in een rugzak (met binnenframe) of een weekendtas. Een harde koffer is nogal groot is en neemt veel ruimte in.

Dit is niet alleen handig met betrekking tot je huurauto of je auto met chauffeur, maar ook tot het telkens in- en uitchecken in hotels en homestays. Neem nooit meer mee dan je zelf (een trap op) kunt tillen.

Als je onderweg eens in de acht á tien dagen wast, dan kun je uitrekenen hoeveel van elk basiskledingstuk je nodig hebt. Tel daar bij iets voor een koude avond, iets voor de regen, iets voor de zon, en je bent er.

Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: zaklamp, waterfles, naaigerei, wasmiddel, reisgids, pet, voldoende fotomateriaal, lakenzak, toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker en zakmes.

Reis je aan de randen van de winter, of trek je te voet de bergen in, dan horen warme kleren en goede schoenen daar bij.

Albanië heeft een netspanning van 230 volt. Voor de stopcontacten heb je geen verloopstekker of wereldstekker nodig.

Kleding

Wat je kleding betreft raden we je aan om praktisch te pakken voor je reis naar Albanië. Neem kleding mee die zich makkelijk laat combineren. Zo kun je wanneer de zon doorbreekt iets uit trekken. Wanneer het 's avonds afkoelt trek je het weer aan.

We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale gewoontes. Het dragen van korte broeken en t-shirts is in deze landen geen probleem. Bij het bezoeken van kloosters en kerken moeten knieën en schouders bedekt worden.

Het is aan te raden goede schoenen mee te nemen als je gaat wandelen in de bergen. 's Avonds kan het daar ook behoorlijk koud worden, zelfs in de zomer, dus neem een lekkere trui mee.

Aan de kust met zijn uitgestrekte stranden en hete zomers kun je niet zonder zwemkleding, handdoek en slippers.