Favoriet: El Chaltén

Collega’s Danilo en Katia hebben tijdens hun gezamenlijke studiereis heel Patagonië verkend. Daarbij bezochten ze natuurlijk ook El Chaltén, de uitvalbasis voor mooie wandelingen. Lees hier over hun ervaringen.

Een rit door weids landschap

Vanaf de luchthaven van El Calefate rijden Danilo en Katia met de openbare bus binnen drie uur naar El Chaltén. Het uitzicht vanuit de bus is prachtig: besneeuwde bergtoppen en uitgestrekte meren wisselen elkaar af. Er is nauwelijks verkeer op de weg. Bij een cafetaria halverwege wordt even gestopt voor een snack en het toilet. Hier staat ook het bekende bord met afstanden tot Rome, Parijs en andere wereldsteden. Daarna wordt de rit vervolgd.

Vlak voor El Chaltén biedt een uitkijkpunt - mirador in het Spaans - een prachtig uitzicht. Gelegen aan de voet van de majestueuze Fitz Roy wordt El Chaltén omringd door gletsjers, meren, rivieren en bossen. Een waar paradijs voor wandelliefhebbers. Het dorpje zelf is overdag een oase van rust en komt pas aan het eind van de dag tot leven, wanneer wandelaars samenkomen in de sfeervolle restaurants en leuke barretjes. Katia en Danilo trekken er na het inchecken in hun hotel meteen ter verkenning op uit.

Een behulpzaam bezoekerscentrum

In het bezoekerscentrum aan de zuidkant van het dorpje komen ze alles te weten over de verschillende wandeltochten en het klimaat. De verwachtingen voor de komende dagen zijn niet al te best: een stevige wind en regenbuien worden voorspeld. Katia en Danilo willen het liefst de hike naar Laguna de los Tres maken, een tocht de bergen in van tien kilometer. Het zal van het weer afhangen of ze ook het laatste stuk kunnen wandelen. Ze besluiten de volgende morgen af te wachten.

In de plaatselijke brouwerij La Cervezeria worden een Malbec en een huisgemaakte pasta besteld. Vooraf krijgen Danilo en Katia een mini-soepje geserveerd. Van het huis. Het is er heel gezellig. Drie Duitse reizigers vertellen over hoe ze met de auto door Patagonië rijden. Een aantrekkelijk idee, maar ook wel een pittig avontuur: het zijn grote afstanden over niet altijd goede wegen. De Duitsers vertellen ook dat elektronisch betalen en pinnen in El Chaltén niet altijd mogelijk is. Gelukkig hebben Katia en Danilo genoeg cash geld bij zich.

Plastic flessen in de ban

De dag begint om halfacht met een lekker ontbijt. Er zijn broodjes met ham, kaas, gekookte of gebakken eitjes, zoetigheden, vers fruit en yoghurt. Danilo en Katia ontvangen meteen ook hun lunchpakket, met daarin een flesje water, een fruitsapje, een appel, drie empanada's, een energiereep, enkele snoepjes en een chocoladekoek. El Chaltén blijkt binnenkort over te gaan tot het verbieden van plastic waterflessen voor eenmalig gebruik. Wat Danilo en Katia betreft een goede zaak.

Na het ontbijt begint de wandeltocht. Buiten is het droog, de lucht helder en de berg in de verte zichtbaar. Mocht het weer omslaan, dan kunnen ze nog altijd omkeren. Het pad voor de wandeling begint, heel handig, pal achter het hotel. Het eerste stuk is even flink stijgen, maar dan volgt er een vlak pad door het bos. Elke kilometer staat er een bordje, zodat je weet hoever je al bent. Ook worden alternatieve routes aangegeven. Na een kilometer of acht eten Danilo en Katia hun lunch op, om een kilometer verderop een hut te ontdekken, waar ze meer beschut hadden kunnen zitten – het is inmiddels gaan regenen.

De laatste loodjes

De laatste kilometer tussen de hut en de top gaat steil omhoog. Het pad ligt vol met rotsen en halverwege is er ook nog sneeuw en ijs. Voor een niet-geoefende wandelaar kan dit een pittige onderneming zijn. Katia komt zichzelf wel even tegen, zeker als ze bedenkt dat ze ook nog terug naar beneden moeten. Hoewel goede wandelschoenen worden aangeraden gaat het Danilo op zijn gympen best gemakkelijk af. Hier en daar wacht hij tot Katia weer is aangesloten. Als ze bij de sneeuw zijn aankomen, besluit Katia alvast aan de afdaling te beginnen, terwijl Danilo het laatste gladde stuk naar de top loopt.

Voor de laatste kilometer staat een uur, maar Danilo klokt anderhalf uur: ‘Prachtig, overal om me heen sneeuw en bergen. Helaas was er geen blauwe lucht en door de mist konden we het felblauwe meer niet zien liggen, maar het bereiken van de top gaf me een goed gevoel’. Terug bij de ‘hut van negen kilometer’ beginnen ze samen aan de afdaling, daarbij overvallen door koude regen. Doorweekt en voldaan komen Danilo en Katia rond zes uur aan bij het hotel: de wandeling heeft ruim negen uur geduurd.

De natte kleren gaan op de verwarming en het vermoeide lijf onder een hete douche. In La Tapera schuiven Danilo en Katia aan bij de open haard. Danilo neemt een lomo (biefstuk). Nadat Katia bij het aanpalende tafeltje de omvang van de porties gezien heeft, kiest ze voor een pasta. Uiteraard met een Malbec erbij. Ook hier kan alleen met cash worden betaald. Daarna is het bedtijd.

Condors boven je hoofd

De volgende ochtend worden Danilo en Katia door spierpijn herinnerd aan hun pittige klim naar de sneeuw. Vandaar dat ze het deze ochtend rustig aan doen. Na het ontbijt wordt de bagage bij de receptie gestald en wandelen ze vanaf het bezoekerscentrum binnen een uur naar het Mirador de las Aguilas. Het pad is golvend: de ene keer een beetje omhoog, dan weer omlaag. Achter een weidse vlakte liggen de rivier en een bergketen waarvan sommige toppen besneeuwd zijn.

Op de terugweg cirkelen bij de Mirador de los Condores deze immense vogels boven hun hoofden: dat is altijd een indrukwekkend gezicht. Terug in El Chaltén is het tijd voor de lunch: een sandwich met knapperige frietjes in B&B, de lokale hamburgertent halverwege het hotel en het bezoekerscentrum. Daarna is het tijd om de koffers op te halen en te reizen naar El Calefate, waar de immense Perrito Morenlo gletsjer ligt te wachten voor een volgende bijzondere ervaring.

Hoe kom je er?

Met een transfer of openbare bus reis je binnen drie uur van El Calefate naar El Chaltén en weer terug.

YourWay2GO brengt je naar El Chaltén via de volgende rondreizen:

Van Zuid naar Noord (18 dagen)

Klassiek Patagonië (22 dagen)

Patagonie Compleet (28 dagen)

Onze rondreizen kun je naar wens aanpassen door op het aantal dagen, de hotels en excursies te klikken.