Het mooie Mamirauá Reservaat

Een bijzondere plek in het uitgestrekte Amazone regenwoud vind je bij het kleine stadje Tefé, een uurtje vliegen ten westen van Manaus. De mooie Uakari ecolodge met zijn drijvende bungalows wordt gerund door de lokale bewoners van het Mamirauá Reservaat.

Wetlands en jaguars

Het Mamirauá Reservaat ligt in het Noordoosten van Brazilië, tussen de rivieren Solimões, Japurá en Auti-Paraná. Het is een door de Braziliaanse overheid beschermd gebied van 1.124.000 hectare. Bovendien wordt het erkend door de Ramsar-conventie, dat belangrijke wetlands over de hele wereld beschermt.

Het is het grootste beschermde ondergelopen bos op aarde. Slechts 4% van het Braziliaanse Amazonegebied bestaat uit dit soort zoetwatermoerasbossen en het reservaat speelt een belangrijke rol in het behoud van dit ecosysteem.

In het Mamirauá Reservaat woont tevens de grootste populatie jaguars ter wereld. Boek tijdens je verblijf in de Uakari lodge het jaguar-programma en volg je in groepjes van maximaal vier personen een medewerker van het Iauaretê project. Het doel van de excursies is het spotten van een jaguar.

Hoog en laag water

Tussen april en augustus staat het water in het reservaat hoog, van september tot maart staat het laag. Het waterpeil tussen deze twee seizoenen kan wel tien tot twaalf meter verschillen. Door deze verschillen kent het gebied elk seizoen een unieke flora en fauna. Tijdens je bezoek aan het reservaat zul je al wandelend en varend de rijkdom aan planten, bomen en dieren gaan ervaren - in het hoogwaterseizoen zal dit vaker per boot gebeuren.

De mooie Uakari ecolodge in de Japurá rivier vormt hiervoor de uitvalsbasis. Het zijn vijf bungalows van elk twee kamers die drijven op het water. Vraag dus tijdig een reisvoorstel aan. De energie voor de Uakari lodge wordt geleverd door de zon, regenwater wordt opgevangen en bewaard. Afvalwater wordt gereinigd voordat het terugstroomt in de rivier. De ecologische tegels zijn gemaakt van gerecyclede PET-flessen.

Contact met de lokale bewoners

Naast de sfeervolle bungalows vind je in de Uakari ecolodge een klein terras, een keuken, een restaurant, een bar, een videokamer en een bibliotheek. De lodge ligt net buiten het kleine junglestadje Tefé, op een uurtje vliegen van het grote Manaus.

Je gezellige kamer heeft een ventilator, muskietennet en een eigen badkamer met warm water. De wifi is langzaam op deze afgelegen plek, maar zeg nu zelf, wie gaat op deze prachtige plek nu op zijn tablet of telefoon zitten kijken?

In het restaurant kun je genieten van Braziliaanse en regionale gerechten. Er is seizoensgebonden vers fruit, beiju van maniok, zelfgebakken brood, sap, koffie en melk. Natuurlijk zijn er de typische Braziliaanse rijst met bonen, vis en kip. Ook zijn er vegetarische opties.

De lodge wordt gerund door bewoners van tien dorpen in het reservaat. Ze werken in twee teams: een team zorgt voor de ontvangst op de luchthaven van Tefé en het vervoer naar de lodge. Met het andere team, in de lodge zelf, zul je veel meer te maken krijgen. Een tweetalige natuurgids zal jouw gastheer zijn.

Neem kleine bagage mee

Elke medewerker werkt ongeveer tien dagen per maand in de lodge. Het doel van de lodge is om de mensen niet volledig afhankelijk te maken van het werken in het toerisme, maar dat ze ernaast ook andere activiteiten kunnen blijven ontwikkelen. Neem voldoende cash in kleine coupures mee voor je bezoeken aan de lokale gemeenschappen. Je kunt ze steunen door een mooi souvenir te kopen.

Transfers, alle maaltijden en excursies in de lodge zijn inbegrepen, de drankjes en andere hapjes niet. In het jaguar programma zijn extra snacks en twee flessen wijn per avond inbegrepen. Mocht je eventuele exra uitgaven liever met creditcard willen afrekenen, dan kan dit op weg naar de luchthaven in het kantoor van de lodge in Tefé. Daar kun je ook een deel van je grote bagage opslaan: de lodge raadt aan maximaal vijftien kilo mee te nemen.

Hoe kom je er?

Uitvalsbasis voor je bezoek aan het Mamirauá Reservaat is de stad Manaus. Twee keer per week vertrekken daar vandaan de vluchten naar Tefé. De vlucht duurt een uurtje en vanaf de luchthaven van Tefé brengen de medewerkers je meteen naar de lodge - al dan niet via een kort bezoekje aan het kantoor in Tefé.

De vier- en zevendaagse programma's beginnen op dinsdag. Het vijfdaagse (jaguar) programma start op vrijdag. De invulling van deze programma's hangt af of je de lodge bij hoog of laag water bezoekt. Het water staat hoog van april tot augustus.

Doorgaans bieden wij het vierdaagse programma aan: daarmee heb je voldoende tijd om de jungle op ontspannen wijze te verkennen. Mocht je vijf of zeven dagen willen blijven, of een speciaal programma volgen, neem dan gerust contact met ons op (020 - 788 77 55). De lodge heeft maar tien kamers. Vraag dus tijdig een reisvoorstel aan.