Favoriet: Bonito

Collega Katia reisde drie weken langs verschillende hoogtepunten van Brazilië en maakte een onvergetelijke snorkelexcursie in een glashelder riviertje bij het ontspannen stadje Bonito. Lees hieronder hoe zij het heeft ervaren.

Een goed begin

Na in het aangename Pousada Olho D’Agua te hebben genoten van een uitgebreid buffet met vers fruit, een groen detox-sapje, koffie, brood met eieren, ham en kaas word ik rond acht uur opgepikt door onze gids Antonio Carlos. We verlaten het gemoedelijke stadje Bonito en rijden door uitgestrekte, vlakke graslanden met hier en daar enkele palmbomen. Dit wordt een van de mooiste uitstapjes in Matto Grosso Sul, waarbij ik ga genieten van een waar natuurschouwspel met een grote diversiteit aan vissoorten en waterplanten.

De Recanto Ecológico Rio da Prata is onderdeel van een RRPN (Private Natural Heritage Reserve). Het ecologische park bestrijkt ongeveer 300 hectare. Tegen negenen komen we aan op de boerderij, waar ons van alles wordt uitgelegd over de locatie zelf en over de SMS, het Safety Management System - Safe avontuur-Project. Ik onderteken dit document en geef mijn verzekeringsgegevens en een contactpersoon op.

Behoud van schoon water

Net als op andere momenten tijdens mijn reis door Brazilië ben ik de enige buitenlandse toerist in het gezelschap. Ik betaal een ecologische bijdrage van 10R$ en kan op het eind van de tour een boom laten planten. Mijn camera of smartphone mag ik niet meenemen, dus huur ik ter plekke een go-pro voor 83R$. Een geheugenkaartje is inbegrepen. We worden begeleid naar de materiaalkamer waar we een wetsuit, laarsjes en een snorkel krijgen.

Daarna nemen we een douche om straks zo schoon mogelijk het pure water in te gaan. Je mag daarom ook geen insektenrepellent of zonnecrème gebruiken. Per uur wordt een groep van negen personen toegelaten en per dag geldt een maximum van 167 personen. Als we allemaal voorzien zijn van wat we nodig hebben en schoon zijn gedoucht stappen we op een speciaal voor bezoekers met banken uitgeruste truck om naar het begin van het traject te rijden.

Bomen, apen, onderwaterplanten, vissen en....

We beginnen met een mooie, vlakke wandeling van ongeveer tweeënhalve kilometer. Onderweg zien we grote bomen zoals mastiek, mahonie roze, balsem, mimosa en ipês, maar kunnen ook verschillende dieren spotten, zoals kapucijnerapen, capibara's, tapirs, peccaries en powisi. Na ongeveer drie kwartier komen we aan bij de oevers van de Rio da Prata, met zijn glasheldere water.

Aangezien je tijdens de zwemtocht niets mag aanraken en ook niet kunt gaan staan, krijgen we eerst een korte training over hoe in het water te blijven drijven. Ook vertelt de gids terloops dat je onderweg, naast vissen en planten, misschien ook wel een kaaiman of anaconde kunt tegenkomen, maar dat je voor beide niet bang hoeft te zijn. Ik weet het toch zo niet, hoor...

Drijvend genieten

We starten met onze snorkeltocht in het glasheldere water van de Rio da Prata. Voor de kleine twee kilometer staan twee uur voor gepland. We zien allerlei kleurrijke vissen en weelderige planten en, inderdaad, ook een kaaiman. Die zwemt even rustig voor me uit en dan weer weg. Het zand borrelt ook onder water op, maar door de sterke stroming kan ik er niet naar toe duiken.

We stoppen even om op adem te komen en gebruik te kunnen maken van een ecologisch toilet. Vanaf hier is het nog ongeveer zeshonderd meter tot het eindpunt. Die kun je op je gemak drijvend in het water afleggen. Maar je kunt ook aan boord van de boot klimmen, waarmee je naar het eind van het traject vaart. Het water in dit laatste stuk voelt iets kouder aan dan het gemiddelde van zesentwintig graden. Aan het eind van dit wonderlijke onderwateravontuur stappen we weer aan wal.

Lokale gerechten proeven

Vanaf de steiger wandelen we een stukje tussen de bomen door, klimmen dan weer in de truck en nemen, ons pak nog aan, een douche. Daarna is het lunchtijd en staat er een buffet voor ons klaar met lokale gerechten, zoals vis met een banaansaus, pompoenpuree en groenten die geteeld zijn op de boerderij zelf. Het eten is inbegrepen, de drankjes reken je later zelf af.

Na de lunch is er tijd om te ontspannen en verschillende vogels op het terrein te bekijken. Er zijn ara’s en toekans. Op de boerderij worden kippen en vee gehouden, zowel voor het vlees als de melk. In de keuken kunnen we zien hoe Doce de Leite wordt gemaakt, een zoete caramelpasta, die hier veel gegeten wordt. Leuk om mee te nemen voor bij het ontbijt thuis. Daarna nemen we afscheid en gaan we naar onze volgende tour...

Hoe kom je er?

Het ontspannen Bonito is eenvoudig per vliegtuig te bereiken, via de luchthaven van Campo Grande. Vanaf Campo Grande reis je met een transfer of een huurauto binnen vier uur verder naar Bonito. Je kunt na Bonito het beste doorrijden naar onze lodge in de Zuidelijke Pantanal.

Behalve deze snorkeltour zijn er nog vele andere mooie uitstapjes te maken vanuit Bonito, bijvoorbeeld naar het ondergrondse meer van Grutto Lago Azul of de immense krater Buraco das Araras. De ideale plek om op je gemak van alles te genieten.

YourWay2GO brengt je naar Bonito en de Zuidelijke Pantanal via de volgende rondreizen:

Brazilië in optima forma (19 dagen) & Argentinië, Paraguay en Brazilië (21 dagen)

Deze rondreizen kun je naar wens aanpassen door op het aantal dagen, de hotels en excursies te klikken.