Geldzaken in Laos en Cambodja

In Laos betaal je met de Kip en in Cambodja betaal je met Amerikaanse Dollar. In Laos en Cambodja kun je tegenwoordig op steeds meer plaatsen pinnen. Creditcards worden alleen in luxe hotels geaccepteerd.

De Kip en de Riel

Laos

Voor één euro krijg je 9.836 Kip (koers juli 2019). Let dus goed op wanneer je een groot bedrag aan wisselgeld terugkrijgt, dat je het pak geld goed natelt.

In Laos kun je tegenwoordig op steeds meer plaatsen pinnen. Creditcards worden alleen in luxe hotels in Vientiane en Luang Prabang geaccepteerd.  

Je moet er ook niet vreemd van opkijken wanneer alle pinautomaten in het dorp "out of order" zijn. Zorg dus altijd dat je wat contant geld op zak hebt.

Cambodja

De Cambodjaanse munteenheid is de Riel (KHR). Je zult echter merken dat je vooral met de Amerikaanse dollar betaald en de Cambodjaanse Riel niet eens in handen krijgt.Voor toeristen worden alle bedragen afgerond op hele dollars. In Phnom Penh en Siem Reap kun je op sommige plekken betalen met een creditcard.    

Veilig met je bankpas naar het buitenland

Met je WereldPas kun je bij heel veel geldautomaten over de hele wereld terecht. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/ Maestro-logo echter standaard ingesteld op gebruik binnen Europa.

Wil je buiten Europa gebruik maken van geldautomaten, zorg er dan voor dat je deze instelling (tijdelijk) wijzigt naar ‘Wereld’. Dit kun je doen via internetbankieren of via het bankkantoor.

Neem de telefoonnummers van je bank mee, zodat je contact met hen kunt opnemen in het geval van verlies of diefstal.

Wij raden aan om voor noodgevallen altijd een extra creditcard mee te nemen op reis.