China: Top 5 natuur!

Onze collega Sanne heeft in oktober 2019 China bezocht om de prachtige en veelzijdige natuur van China te ontdekken. Speciaal voor jou heeft Sanne haar top 5 natuurgebieden van China op een rij gezet! Haar top 5 lees je hieronder. 

Alles is anders in China!

Tijdens mijn reis naar China had ik veel bestemmingen gekozen om de mooie natuur te bezoeken. Ik hou van wandelen, dus ik had er ontzettend veel zin in om deze natuur in dit bijzondere en uitgestrekte land te gaan ontdekken. Wat in China wel anders is dan wat wij gewend zijn is dat álles aangelegd is. Zo heb je naast aangelegde paden ook de langste kabelbanen en zelfs roltrappen door de berg. Daarnaast deel je dit bedwongen natuurschoon vrijwel altijd met grote groepen binnenlandse toeristen. Alles is anders in China! 

1) De klassieke tuinen van Suzhou

Vlakbij Shanghai ligt het ‘waterdorp’ Suzhou. Wat ooit een slaperig kunstenaarsdorpje was met witgewassen huisjes langs kanaaltjes is nu een bruisende stad! Maar binnen die drukte heb je oases van rust; de tuinen waar Suzhou zo beroemd om is. Al dynastieën lang worden hier prachtige tuinen aangelegd waardoor Suzhou onderhand 69 prachtige tuinen telt. Ik heb zelf een bezoek gebracht aan de ‘Lingering gardens’, dit is een van de grotere en het lag voor het gemak ook nog eens op loopafstand van mijn hotel. 

Ik vond het echt heerlijk om hier rond te dwalen. Ook al is het een van de grootste tuinen, dat merk je absoluut niet omdat de tuin uit allemaal verschillende kleine ‘courtyards’ bestaat die worden gescheiden door eeuwenoude paviljoenen. Je ziet er waterlelies, bruggetjes. mozaïeken, bonsai bomen & bamboe bossen, je bent hier uren zoet! Je kan Suzhou gemakkelijk vanuit de metropool Shanghai bezoeken, óf overnachten in een van de sfeervolle hotels. 

 

2) Het platteland van Yangshuo

Dit is met recht een van dé meest beroemde landschappen van China, ze hebben het zelfs afgedrukt op hun bankbiljet van 20 yuan! Het is ook écht een prachtig gebied, gelegen in het subtropische zuiden van China. Door het vlakke boerenlandschap konkelen meerdere rivieren waartussen ronde, groen begroeide karstbergen staan. Je kan fietsen huren om dit gebied zelf te ontdekken, onderweg kom je dorpjes tegen, velden vol bloeiende bloemen, bruggetjes, moestuintjes, en prachtige rotsformaties. Ook kan je ervoor kiezen om met een bamboevlot over een van de rivieren te dobberen. Daarnaast is de sfeer die er hangt heerlijk ontspannen, dat maakt dit een fijne bestemming om ergens in je drukke China programma te plannen.

3) De rijstterrassen van Longji

Dit is ook weer een van die iconische Chinese landschappen; de rijstvelden van Longji! Het gebied wordt ook wel ‘Drakenrug’ genoemd, omdat de rijstterrassen glooiend en kronkelend over elkaar heen liggen. Ik heb overnacht in het dorpje Ping’an; een schattig bergdorpje met houten huisjes, houtvuurtjes en loslopende kippen wat stijl tegen de heuvel is gebouwd. Ik verdwaalde constant in de kronkelende straatjes vol hoogteverschillen. Vanaf ons balkon zagen we onder het genot van een drankje de zon langzamerhand achter de glooiende heuvels zakken, prachtig! De volgende ochtend ben ik vroeg opgestaan om de zonsopkomst vanaf een van de beroemde uitzichtpunten te bewonderen. Dit was erg de moeite waard! 

4) De karst spelonken van Zhangjiajie

Het landschap van Zhangjiajie (uitgesproken: Zjang zjaa zjè) spreekt misschien wel het meest tot de verbeelding. De duizenden groen begroeide, grillige rotsformaties hebben iets buitenaards en sprookjesachtigs. Het Nationaal park is ontzettend groot maar toch kan het op bepaalde plekken erg druk zijn. Maar wanneer je van wandelen houdt en durft van de bekende paden af te wijken dan heb je al snel de bergen en de tsjirpende vogels voor je alleen. Helaas had ik niet het beste weer, waardoor de weidsheid van het landschap mij is onthouden, maar de in wolken gehulde bergen die zich wél lieten zien waren daardoor des te meer magisch! 

Het nationaal park ligt in het midden van China in de provincie Hunan, je bent vaak lang bezig om hier te komen, dus plan voor je bezoek voldoende dagen in zodat je dit uitgestrekte gebied eer aan kan doen. 

 

5) Magische nevelbergen van Huangshan

Huangshan, ook wel de ‘Gele bergen’ genaamd, is weer zo’n beroemd gebied. De grillige bergen en bijzondere rotsformaties, waar de karakteristieke dennenbomen tegenop groeien, zijn al eeuwenlang een geliefde plek onder kunstenaars; schilders probeerden de bergen met inkt te vangen en dichters schreven gedichten over de apart gevormde bergen. Vandaar dat de bergen en rotsblokken beschrijvende namen hebben zoals ‘beginning to believe peak’, & ‘Heavenly dog watching the moon’. Het landschap is ook écht fenomenaal. Helaas moesten wij de bergen delen met grote groepen Chinese toeristen die allemaal dezelfde kleur pet op hadden en begeleid werden door een gids die per megafoon alle nuttige informatie met ze deelden. Probeer de weekenden te vermijden om de rust in de bergen te bewaren. 

Je kan ervoor kiezen om dit gebied in één dag te bezoeken door aan de oostkant met de kabelbaan omhoog te gaan en aan de westkant weer omlaag te gaan. Je kan ook op de berg te slapen, dan kan je de zonsondergang en opkomst meemaken.