Favoriet: Barichara

Vraag collega Danilo naar zijn favoriete plek in Colombia en hij zegt 'Colombia'. Maar als hij na wat aandringen écht moet kiezen, antwoordt hij 'Barichara'. In de prachtige bergen rondom dit schilderachtige dorpje kun je lange wandelingen maken, abseilen en paraglyden.

Het gemak van een eigen chauffeur

Met de openbare bus uit Villa de Leyva kom ik rond drie uur 's middags aan in San Gil. Al met al was het een lange rit, waarbij ik in Tunja had moeten overstappen. De volgende keer zou ik toch een auto met chauffeur kiezen. Op het busstation van San Gil neem ik een taxi naar de finca van Johan en Karin in Barichara, een ritje van ongeveer drie kwartier. De chauffeur moest onderweg een paar keer de weg vragen, maar uiteindelijk hebben we de finca gevonden. Met mijn tas over mijn schouder beklim ik een steile helling naar Johan en Karin, die daar staan te wachten en mij hartelijk welkom heten.

Johan woont in Colombia en begeleidt al jaren de groepsreizen van onze collega's van Koning Aap. Hij en Karin nemen me mee naar een van de verschillende, door henzelf gebouwde uitkijkpunten, waar vandaan ik een adembenemend uitzicht heb over het omringende landschap. De finca heeft twee kamers en daar willen Johan en Karin het bij laten. Ze willen in het leven graag meer dingen doen dan het runnen van een bed and breakfast. De mooi ingerichte kamers hebben een open badkamer met prachtig uitzicht. Het is alsof je midden in de natuur staat te douchen.

Heerlijk eten, heerlijk slapen

Omdat ik had verwacht dat de busreis vanaf Villa de Leyva sneller zou verlopen had ik de hele dag nog niet gegeten. Vandaar dat we rond zes uur al binnen een kwartiertje naar Barichara terugrijden om daar te gaan dineren in een leuk Mexicaans restaurant. Na het eten keren we terug naar de finca, waar ik al snel mijn bed opzoek. Na deze lange en mooie reisdag val ik al snel in een diepe slaap.

Na een heerlijke, rustige nacht word ik rond een uur of zes gewekt door de kwetterende vogels in de tuin. Het is fijn wakker worden zo. Karin heeft een heel uitgebreid ontbijt voor me bereid, met verse broodjes, twee verschillende soorten sap, goede koffie, veel vers fruit en een eitje. Ik kan zoveel nemen als ik wil, maar het is eigenlijk te veel voor een persoon. Na het ontbijt wandelen we nog even over het terrein van de finca voordat we naar Barichara rijden. Daar begint onze wandeling van die dag.

De koninklijke weg

Johan is inmiddels een echte Colombiaan geworden. Hij stopt echt bij iedereen die hij tegenkomt en neemt dan de tijd voor een praatje. Er hangt een relaxte sfeer. Daarnaast ziet het klassieke dorpje er ook nog eens prachtig uit. We beginnen de hike bij een uitkijkpunt, waarvandaan je Barichara mooi op de klif ziet liggen. Daarna wandelen we de bij liefhebbers bekende wandelroute van Barichara naar Guane, een dorpje zo'n acht kilometer verderop. De koninklijke weg. Al wandelend over grote stenen en keien kun je genieten van een prachtig uitzicht.

Het grootste gedeelte loop je naar beneden, dus het is geen zware inspanning. Trek er minstens twee uur voor uit. Halverwege rusten we bij een finca even uit, onder het genot van een drankje en ijs. Wij zijn de enige bezoekers en uiteraard maakt Johan een praatje met de eigenaresse. Ze is een goede bekende. Guane is met slechts negen huizenblokken Barichara-in-het-klein. Het is er nog rustiger, alsof de tijd volledig heeft stilgestaan. De geiten lopen door de straten en aan het centrale plein staat uiteraard een kerk, zoals in alle dorpen en steden van Latijns-Amerika.

Een verborgen uitkijkpunt

De openbare bus brengt ons binnen vijfentwintig minuten terug naar Barichara. Daar ontmoeten we opnieuw Karen, ditmaal voor een lunch op een mooie patio. We kiezen voor het dagmenu: met soep, vis, patat, rijst, salade en vruchtensap. Daarna rijden Johan en ik naar de Mirador de Macaregua, een uitkijkpunt op een uur rijden van Barichara. Johan is dit uitkijkpunt per toeval een keer tegengekomen, omdat hij een bordje zag in het nabijgelegen stadje Villaneuva. Je moet het echt kennen, anders rijd je het zo voorbij.

Smalle, hobbelige weggetjes voeren naar een punt waar we door twee hekken moeten. Johan maakt even een praatje met de buurman voor we aankomen bij ons doel. Vanaf dit punt heb je inderdaad een prachtig uitzicht. Je kunt erg ver kijken. De weg er naartoe en terug is ook leuk, omdat er totaal geen toeristen komen. Het is er nog puur en iedereen zegt elkaar gedag. Iets na vieren komen we terug bij de finca. Het strakke schema van mijn studiereis verplicht mij tot afscheid nemen, maar ik zou nog wel een paar dagen langer in Barichara willen blijven.

Hoe kom je er?

Wij raden je aan om tijdens je reis van Bogotá naar Barichara ook de zoutkathedraal van Zipaquira en de bezienswaardigheden in de omgeving van het pittoreske Villa de Leyva te bezoeken. In de omgeving van Barichara kun je mooi wandelen, abseilen en paraglyden.

Er rijden openbare bussen, maar met je eigen chauffeur gaat het een stuk sneller en comfortabeler.

YourWay2GO brengt je naar Barichara via de volgende rondreis:

Colombia2GO (16 dagen)

Onze rondreizen kun je naar wens aanpassen door op het aantal dagen, de hotels en excursies te klikken.