Favoriet: Leticia

Collega Hannah reisde naar het diepe zuiden van Colombia. Zij verkende per boot en te voet de uitgestrekte wouden van de Amazone op dit drielandenpunt. Ontdek zelf de ongerepte flora en fauna van de jungle waarmee de lokale stammen al eeuwen lang in harmonie samenleven.

Het drielandenpunt

Ontsprongen als een klein kreekje hoog in de Peruaanse Andes - de meningen lopen uiteen of dit de Apurimac of de Mantaro rivier is - vormt de machtige Amazone bij het stadje Leticia een natuurlijke grens tussen drie landen: Colombia, Peru en Brazilië. In deze laaglanden kan de rivier tijdens het regenseizoen een breedte krijgen van wel veertig kilometer. Daarbij komen hele stukken bos onder water te staan. En op sommige plekken is de rivier zo diep dat een groot containerschip er zou kunnen varen.

Collega Hannah bracht een bezoek aan dit meest zuidelijke punt van Colombia: 'Een uitstapje naar de jungle bij Leticia is wel heel bijzonder. Het ene moment vaar je over Peruaanse wateren, het volgende moment ben je in een Braziliaans dorpje. Er is naast Leticia geen andere stad in de omgeving, je ziet alleen een paar eenvoudige huisjes op palen in de diepe en dichte jungle. Het lijkt wel alsof er in de afgelopen eeuwen niets is veranderd. Een ontmoeting met de oorspronkelijke bewoners is een ontroerende ervaring. En nergens ter wereld heb ik zo'n heldere sterrenhemel gezien. Ik denk er vaak aan terug.'

Het uitgestrekte regenwoud

Het Zuid-Amerikaanse regenwoud bestaat uit een netwerk van zo'n elfduizend rivieren. Enkele daarvan zijn al honderden kilometers lang. Met een totale lengte van ruim vierenzestighonderd kilometer is de Amazone zo'n tweehonderd kilometer korter dan de Nijl. Per seconde stroomt er wel honderdtwintig miljoen liter water door de rivier. In dit woud leven ontelbare soorten vlinders, vogels, insecten, vissen, zoogdieren, reptielen en amfibieën. En met het inventariseren van de tienduizenden plantensoorten zullen de biologen nog wel vele generaties bezig zijn.

Tot zover de cijfers. Naast een enorme rijkdom aan flora en fauna kent de Amazone ook een grote variëteit aan lokale stammen, die al vele eeuwen voor de komst van de Europeanen in harmonie met hun natuurlijke omgeving leefden. Elke stam heeft zijn eigen taal, geschiedenis en gebruiken. Een ontmoeting is altijd een bijzondere ervaring. Maar het heeft ook impact: toeristen respecteren niet altijd de omgangsnormen, fotograferen zonder toestemming of laten afval achter in het kwetsbare gebied. Vandaar dat sommige gemeenschappen liever met rust worden gelaten. Het stemt tot nadenken: hoe om te gaan met een bezoek aan deze kwetsbare groepen.

De vogels van Parque Santander

Beginpunt van je expeditie is Leticia. In dit chaotische en broeierige grensstadje, dat ongemerkt overgaat in het Braziliaanse Tabatinga, lijk je wel een ontdekkingsreiziger. Door de ligging op het drielandenpunt klinkt er Spaans en Portuguees en kun je kiezen tussen allerlei exotische gerechten. Kies voor de casabe, een rijkversierde pizza waarvan het deeg is gemaakt van casavemeel. Of probeer, als je durft, mojojoy, gegrilde of gevulde wormen, en ga je te buiten aan de meest heerlijke schotels met verse vis, waaronder de enorme pirarucú. Dit alles combineer je met een koud biertje of verse vruchtenshake.

Bij de Malecón Turístico zie je hoe kleurrijke bootjes vol met producten af en aan varen. Je vindt er ook allerlei kraampjes en eenvoudige eetstalletjes. Aan het eind van de middag komt op het populaire Parque Santander een bonte verzameling families, toeristen en straatventers samen. Ze zijn er om de duizenden papegaaien en parkieten te zien die terugkeren uit de jungle. Ze komen hier om te eten en uit te rusten in de betrekkelijke veiligheid van het park. Het gekwetter is overweldigend.

Uitbundige flora en fauna

Een boottocht vanaf de pier van Leticia voert je dieper de jungle in. Afhankelijk van de waterstand duurt deze tocht over de Amazone of Yavari rivier tussen de drie en vijf uur. Het is de ideale manier om je aan te passen aan het ritme van de jungle - dat is hier heel anders dan in de rest van het land. Je wordt omringd door de geluiden van insecten en vogels, aan de oevers wisselen zandstrandjes, dichte begroeiing en kleine nederzettingen elkaar af. Zo nu en dan glijdt er een kano voorbij.

Hoe dieper je de jungle intrekt, hoe meer kans je maakt op het spotten van dieren. Hou er rekening mee dat die niet bepaald dol zijn op mensen, dus het is een kwestie van geduld en geluk. In de boomtoppen leven luiaards en rond de dertig apensoorten - en er worden nog steeds nieuwe soorten ontdekt. Op de grond leven capibara's, coati's en zie je misschien wel sporen van jaguars of tapirs. Papegaaien, ara's, toekans, kolibries en roofvogels vliegen over. Let eens op de hoatzin: deze oervogel kan niet vliegen, heeft blauwe ogen en een uitbundige kam.

Een ander ritme

In de jungle heerst niet de klok, maar heeft men de tijd. De wereld van agenda's, wekkers, media en internet is heel ver weg. Jouw batterij wordt opgeladen (niet die van je mobiel) en je hoofd komt tot rust. Tussen de wandelingen en boottochten door kun je in je hangmat ontspannen luisteren naar de geluiden van het oerwoud, eindeloos dagdromen of je verliezen in een goed boek. Drie keer per dag worden er door de vriendelijke medewerkers heerlijke maaltijden voor je bereid.

In de dorpjes rondom je lodge zie je hoe een hechte gemeenschap samenleeft. Kinderen gaan 's ochtends naar school en spelen daarna met elkaar onder het toeziend oog van de ouderen. Je kunt een huis van binnen bekijken, proeven van lokale lekkernijen en misschien wordt er voor je gezongen of gedanst. Koop een souvenir bij een lokale kunstenaar, daarmee steun je zijn gezin. Op kleine akkertjes rond het dorp zie je hoe casave, bananen en andere tropische groente en fruit worden verbouwd. Wat een contrast met de westerse manier van leven.

Twee rivieren: de Amazone en de Yavari

Vanuit Leticia volg je de Amazone in noordoostelijke richting. Als je op de Peruaanse oever uitstapt wandel je binnen een uur door de dichte jungle naar Natuur Reservaat Marashá. Vanuit de lodges aan dit binnenmeer maak je wandelingen en boottochten door het ongerepte woud. Twee uur verder stroomopwaarts maak je vanuit het Colombiaanse Nationaal Park Amacayacu kennis met verschillende lokale stammen in de dorpjes Puerto Nariño en San Martín de Amacayacu. Nog verderop kun je bij Lago Tarapoto zoetwaterdolfijnen, de reuzenlelie Victoria Regia en de kleurrijke zonsondergang bewonderen.

De Yavari rivier brengt je in zuidoostelijke richting naar de ecolodges Palmari en Heliconia op Braziliaans grondgebied. Ver van de bewoonde wereld geef je je over aan het ritme van de jungle. Wandelingen en boottochten wisselen elkaar af. Of het nu overdag of 's avonds is: er gaat een nieuwe wereld van bomen, planten en dieren voor je open. Ook kun je in de dorpjes in de omgeving kennis maken met het dagelijkse leven de lokale stammen. Je bent vrij om in overleg met de lokale - Spaanstalige - gidsen je dagen hier zelf in te vullen.

Hoe kom je er?

Binnen een uur of twee vlieg je van Bogotá naar Leticia. Daar word je opgewacht door een vertegenwoordiger van de lodge die je hebt uitgekozen. Hij regelt eventuele grensformaliteiten voor je verblijf in Peru of Brazilië en brengt je naar je lodge.

We raden je aan om vier nachten te blijven. Dan kun je op je gemak de jungle verkennen. Tussen de wandelingen, boottochten en bezoekjes aan de lokale gemeenschappen door kom je in je hangmat helemaal tot rust.

Bespreek met onze specialisten in welke lodge of natuurreservaat je wilt verblijven. En of je in een hangmat, slaapzaal of eigen hut wilt overnachten. Misschien wil je wel verschillende plekken combineren.

Tip voor bagage: zorg ervoor dat je bagage tegen vocht is beschermd. Reis licht! Je mag in het vliegtuig maximaal tien kilo meenemen.

Let op: voor een bezoek aan deze regio is een inenting tegen gele koorts verplicht.

Houd er rekening mee dat in deze regio het toerisme in de kinderschoenen staat: men spreekt nauwelijks Engels, de wegen zijn niet altijd verhard en elektriciteit en wifi zijn beperkt of helemaal niet aanwezig. Kortom: je gaat weer eens écht op reis.

YourWay2GO brengt je naar de jungle rond Leticia tijdens de volgende rondreis:

Een ander Colombia (21 dagen)

Onze rondreizen kun je naar wens aanpassen door op het aantal dagen, de hotels en excursies te klikken.