Beste reistijd voor Costa Rica

De beste periode om Costa Rica te bezoeken is van december tot en met april. Maar ook buiten het seizoen vonden wij Costa Rica goed te bereizen.

Wanneer kun je Costa Rica het beste bezoeken?

Costa Rica heeft een tropisch klimaat. De temperaturen zijn eerder afhankelijk van de hoogteverschillen dan van de tijd van het jaar, variërend tussen de twintig graden in het hoogland tot zo’n dertig graden aan de kusten.  

Aan de Stille Oceaan kant en in de Centrale Vallei zijn er twee seizoenen: de regentijd en de droge tijd. De droge tijd duurt van eind december tot en met april, en het regenseizoen duurt van april tot en met november.

Let op: het kan het gehele jaar door regenen, van december tot april heb je alleen iets minder kans. Meestal duren de regenbuien ook niet lang en is dit vaak in de ochtend of namiddag. Tijdens het ‘regenseizoen’ staat alles prachtig in bloei en is het veel groener, waardoor dit seizoen ook wel het ‘groene seizoen’ wordt genoemd.

De beste periode om Costa Rica te bezoeken is van december tot en met april. Maar ook buiten het seizoen vonden wij Costa Rica goed te bereizen. Neem altijd een poncho mee, zodat je bent voorbereid op de regen.

Het seizoen om de schildpadden eieren te zien leggen in Tortuguero is van juli tot oktober. Daarna komen deze eieren uit en kun je de kleine schildpadden zien die hun weg zoeken naar de zee, wat ook een heel bijzonder gezicht is.

 Voor de Stille Oceaan kust van Costa Rica komen bultrugwalvissen voor. De grootste kans om deze dieren te zien is tussen augustus en oktober maar ook van december tot april bestaat de mogelijkheid om deze machtige dieren te spotten. Ideale startpunten voor een excursie op zee zijn Uvita, Dominical en Manuel Antonio.

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde temperatuur in San José per maand, het gemiddeld aantal zonuren per dag en het aantal dagen per maand met neerslag. Realiseer je wel dat geen jaar hetzelfde is. Regelmatig regent het als het droog 'moet' zijn en omgekeerd. In ieder geval heb je zo een indruk wat je kunt verwachten.

 

 

Beste reistijd San José

 

Temperatuur

Zon

Neerslag

Januari

23

7

3

Februari

24

8

1

Maart

25

8

2

April

26

7

7

Mei

26

5

19

Juni

26

4

22

Juli

25

4

23

Augustus

25

4

24

September

26

5

24

Oktober

28

4

25

November

24

5

14

December

23

6

6


Temperatuur = Gemiddelde temperatuur in C.
Zon = Gemiddeld aantal zonuren per dag
Neerslag = Aantal dagen met meer dan 1 mm neerslag per maand