Reisdocumenten voor Costa Rica

We raden je aan om op reis te gaan met een paspoort dat aan het eind van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.  Vergeet je vaccinatieboekje niet mee te nemen als je ook naar Panama en Nicaragua gaat.

Reisdocumenten

Voor Nederlandse reizigers geldt:

We raden je aan om op reis te gaan met een paspoort dat aan het eind van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Controleer altijd voordat je op reis gaat wanneer je paspoort verloopt.

Alle Nederlandse reizigers dienen, ongeacht de leeftijd, in het bezit te zijn van een eigen internationaal paspoort. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij je gemeente.

Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen. Stop deze kopie bij je bagage. Mocht je onverhoopt je paspoort verliezen, dan heb je er in ieder geval nog een kopie van.

Een andere tip is om een scan van je paspoort en pasfoto naar je eigen e-mailadres te sturen. Dan kun je die ter plekke altijd uitprinten of doorsturen.

Reizen met kinderen

Voor reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar kunnen afwijkende toelatingseisen gelden. Reis je met een kind met een andere achternaam dan de jouwe, dan kan er gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is.

Doel van deze extra controle is om kindontvoeringen tegen te gaan. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Op de website van de Koninklijke Marechaussee kun je een toestemmingsformulier downloaden. Reist een kind mee met bijvoorbeeld een oom of tante of met de ouders van een vriend(innet)je, dan eisen sommige landen een verklaring waarin de ouders toestemming geven voor deze reis. Je kunt bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming informeren naar de toelatingseisen voor dit land.

Visum

Hieronder vermelden wij de visumprocedure voor Costa Rica. Dit was bekend bij het publiceren van deze editie voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Voor een reis naar Costa Rica hoef je vooraf geen visum te regelen. Bij aankomst in San José krijg een stempel in je paspoort. Daarmee kun je doorgaans maximaal negentig dagen in Costa Rica blijven. Controleer de stempel dan ook goed.

Beschik je over een andere nationaliteit, neem dan contact op met de Costa Ricaanse ambassade.

Extra reistoestemming voor Amerika

Voor reizen met een overstap in Amerika, dien je online voor vertrek een ESTA (Electronic System of Travel Authority) toestemming aan te vragen. 

De ESTA registratie kost 21 dollar en dit bedrag kun je alleen betalen per creditcard (o.a.VISA, MasterCard of American Express) en PayPal. Je kunt met een ESTA maximaal 90 dagen in Amerika verblijven. Aanvragen kun je via de volgende website indienen: ESTA

Wij raden je aan om dit minimaal twee weken voor vertrek te doen. 

Een goedgekeurde reistoestemming is:

  • Verplicht voordat je aan boord gaat van het vliegtuig naar Amerika
  • Geldig, tenzij anders aangegeven, voor een periode van maximaal twee jaar of totdat je paspoort verloopt
  • Geen garantie voor toelating tot Amerika      
Reizigers die geen Nederlands of Belgisch paspoort hebben of langer dan 90 dagen in Amerika willen verblijven, adviseren wij contact op te nemen met de ambassade en na te gaan of je een ESTA reistoestemming of een visum voor Amerika moet aanvragen.

Belangrijk: Sinds januari 2016 is er een nieuwe wetgeving van toepassing, de ‘Terrorist Travel Prevention Act’. Deze wet houdt in dat mensen die op of na 1 maart 2011 Iran, Irak, Syrië, Somalië, Yemen, Libië of Soedan hebben bezocht (of een tweede nationaliteit hebben van de genoemde landen), niet meer in aanmerking komen voor het online aanvragen van een elektronisch visum (ESTA). Reizigers dienen in dat geval een regulier toeristenvisum aan te vragen bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam of bij de Amerikaanse ambassade in Brussel. Sinds 12 januari 2021 is Cuba toegevoegd aan de USA-lijst van landen die terrorisme sponsoren. Ben je na die datum op Cuba geweest dan kun je geen ESTA aanvragen. Ook niet voor een overstap naar een ander land. Je dient dan ruim op tijd een visum aan te vragen.

Vaccinatiebewijs Gele Koorts

Ben je kort voor aankomst in Costa Rica in een land geweest waar Gele Koorts voor komt, dan is een vaccinatie voor Gele Koorts verplicht. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen. Je moet dit kunnen laten zien. Dit geldt ook wanneer je verder reist naar Nicaragua. Gele koorts komt voor in veel Afrikaanse en Latijns- Amerikaanse landen.

Laat je goed informeren.

Vanuit Costa Rica naar Panama of Nicaragua

Vertrekbelasting Costa Rica

Reis je over land van Costa Rica naar Panama of Nicaragua, dan dien je $ 7,- per persoon vertrekbelasting te betalen. Deze tax geldt alleen als je Costa Rica over land verlaat. De tax is persoonlijk en bij het aanschaffen dien je je paspoort te overleggen.  

Je kunt de vertrekbelasting op twee manieren betalen:

1.    Vooraf op een kantoor van Bancrédito
Bancrédito is een staatsbank en op dit moment de enige partij die de belasting documenten uitgeeft. Ga naar de site van Bancrédito voor een overzicht van alle kantoren. Er is geen Bancrédito kantoor aan de grens. Houd er rekening mee dat de kantoren op zaterdag slechts tot 12 uur zijn geopend en op zondag gesloten zijn.

2.    Bij de betaalmachines aan de grens
Op dit moment kun je aan de grens in Peñas Blancas, Paso Canoas, Sixaola and Sabalito je vertrekbelasting betalen bij één van de betaalmachines. Je dient je paspoort machinaal te scannen en de tax te betalen per credit card. Het is aan de grens NIET mogelijk om de tax contact te betalen.

Er kunnen lange rijen staan bij de machines en er is geen loket waar je terecht kunt om je vertrekbelasting contant af te rekenen. Wij raden je dan ook aan om je vertrekbetaling zo snel mogelijk na aanvang van je reis bij één van de Bancrédito kantoren te betalen. Zonder dit belasting document kun je de grens niet oversteken.

Verlaat je Costa Rica per internationale vlucht, dan geldt bovenstaande niet. 

Grensovergang met Panama

De overheid van Panama heeft de regels aangescherpt wanneer je over land reist van Costa Rica naar Panama. Het kan zijn dat de immigratiedienst je vraagt om enkele specifieke documenten.

Belangrijk: bij de grensovergang dien je daarom PER PERSOON altijd het volgende bij je te hebben:
  1. Paspoort, dat bij vertrek uit Costa Rica minimaal nog 6 maanden geldig is.
  2. Een belasting document gekocht bij Bancrédito in Costa Rica of bij de grens ter waarde van US $ 7.00 per persoon (zie informatie hierboven)
  3. Kopie van je paspoort (minimaal 2 stuks)
  4. Vliegticket of eticket terug naar Nederland of België binnen 90 dagen na aankomst
  5. 500 USD contact geld of een geldige creditcard met bijbehorend afschrift op je naam dat aangeeft dat de creditcard een te besteden bedrag heeft van minimaal US $ 500.00 of meer
  6. Bij aankomst in Panama betaal je $ 3,- per persoon aankomstbelasting