Reisdocumenten voor Costa Rica

We raden je aan om op reis te gaan met een paspoort dat aan het eind van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.  Vergeet je vaccinatieboekje niet mee te nemen als je ook naar Panama en Nicaragua gaat.

Reisdocumenten

Voor Nederlandse en Belgische reizigers geldt:

Bij YourWay2GO raden we je aan om op reis te gaan met een paspoort dat aan het eind van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Controleer altijd voordat je op reis gaat wanneer je paspoort verloopt. 

Zowel Nederlandse als Belgische reizigers, ongeacht de leeftijd, dienen in het bezit te zijn van een eigen internationaal paspoort. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij je gemeente.

Wij raden je aan om een kopie van je paspoort op reis mee te nemen. Stop deze kopie bij je bagage. Mocht je je paspoort onverhoopt verliezen, dan heb je in ieder geval nog een kopie.

Een andere tip: stuur een scan van je paspoort naar je eigen e-mailadres. Dan kun je die ter plekke altijd uitprinten.

Visum

Hieronder vermelden wij de visumprocedure voor Costa Rica. Er staat vermeld wat bekend was bij het publiceren van deze editie voor reizigers met een Nederlandse of Belgische identiteit. Indien je over een andere nationaliteit beschikt, dien je een eventueel benodigd visum zelf te regelen.

Voor een reis van maximaal 90 dagen naar Costa Rica heb je geen visum nodig.

Extra reistoestemming voor Amerika

Voor reizen met een overstap in Amerika, dien je online voor vertrek een ESTA (Electronic System of Travel Authority) toestemming aan te vragen. 

De ESTA registratie kost 14 dollar en dit bedrag kun je alleen betalen per creditcard (VISA, MasterCard of American Express). Je kunt met een ESTA maximaal 90 dagen in Amerika verblijven. Aanvragen kun je via deze website: ESTA

Wij raden je aan om de aanvraag minimaal twee weken voor vertrek in te dienen. 

Een goedgekeurde reistoestemming is:

  • Verplicht voordat je aan boord gaat van het vliegtuig naar Amerika
  • Geldig, tenzij anders aangegeven, voor een periode van maximaal twee jaar of totdat je paspoort verloopt
  • Geen garantie voor toelating tot Amerika      
Reizigers die geen Nederlands of Belgisch paspoort hebben of langer dan 90 dagen in Amerika willen verblijven, adviseren wij contact op te nemen met de ambassade en na te gaan of je een ESTA reistoestemming of een visum voor Amerika moet aanvragen.

Belangrijk: Sinds januari 2016 is er een nieuwe wetgeving van toepassing, de ‘Terrorist Travel Prevention Act’. Deze wet houdt in dat mensen die op of na 1 maart 2011 Iran, Irak, Syrië of Soedan hebben bezocht (of een tweede nationaliteit hebben van de genoemde landen), niet meer in aanmerking komen voor het online aanvragen van een elektronische visum (ESTA). Ze dienen dan een regulier toeristenvisum aan te vragen bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam of bij de Amerikaanse ambassade in Brussel.

Vaccinatiebewijs Gele Koorts

Ben je kort voor aankomst in Costa Rica in een land geweest waar Gele Koorts voor komt, dan is een vaccinatie voor Gele Koorts verplicht. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen. Je moet dit kunnen laten zien. Dit geldt ook wanneer je verder reist naar Nicaragua. Gele koorts komt voor in veel Afrikaanse en Latijns- Amerikaanse landen.

Laat je goed informeren.

Vanuit Costa Rica naar Panama of Nicaragua

Vertrekbelasting Costa Rica

Reis je over land van Costa Rica naar Panama of Nicaragua, dan dien je $ 7,- per persoon vertrekbelasting te betalen. Deze tax geldt alleen als je Costa Rica over land verlaat. De tax is persoonlijk en bij het aanschaffen dien je je paspoort te overleggen.  

Je kunt de vertrekbelasting op twee manieren betalen:

1.    Vooraf op een kantoor van Bancrédito
Bancrédito is een staatsbank en op dit moment de enige partij die de belasting documenten uitgeeft. Ga naar de site van Bancrédito voor een overzicht van alle kantoren. Er is geen Bancrédito kantoor aan de grens. Houd er rekening mee dat de kantoren op zaterdag slechts tot 12 uur zijn geopend en op zondag gesloten zijn.

2.    Bij de betaalmachines aan de grens
Op dit moment kun je aan de grens in Peñas Blancas, Paso Canoas, Sixaola and Sabalito je vertrekbelasting betalen bij één van de betaalmachines. Je dient je paspoort machinaal te scannen en de tax te betalen per credit card. Het is aan de grens NIET mogelijk om de tax contact te betalen.

Er kunnen lange rijen staan bij de machines en er is geen loket waar je terecht kunt om je vertrekbelasting contant af te rekenen. Wij raden je dan ook aan om je vertrekbetaling zo snel mogelijk na aanvang van je reis bij één van de Bancrédito kantoren te betalen. Zonder dit belasting document kun je de grens niet oversteken.

Verlaat je Costa Rica per internationale vlucht, dan geldt het bovenstaande niet. 

Grensovergang met Panama

De overheid van Panama heeft de regels aangescherpt wanneer je over land reist van Costa Rica naar Panama. Het kan zijn dat de immigratiedienst je vraagt om enkele specifieke documenten.

Belangrijk: bij de grensovergang dien je daarom PER PERSOON altijd het volgende bij je te hebben:
  1. Paspoort, dat bij vertrek uit Costa Rica minimaal nog 6 maanden geldig is.
  2. Een belasting document gekocht bij Bancrédito in Costa Rica of bij de grens ter waarde van US $ 7.00 per persoon (zie informatie hierboven)
  3. Kopie van je paspoort (minimaal 2 stuks)
  4. Vliegticket of eticket terug naar Nederland of België binnen 90 dagen na aankomst
  5. 500 USD contact geld of een geldige creditcard met bijbehorend afschrift op je naam dat aangeeft dat de creditcard een te besteden bedrag heeft van minimaal US $ 500.00 of meer
  6. Bij aankomst in Panama betaal je $ 3,- per persoon aankomstbelasting
YourWay2GO en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in . Meer lezen.