Carnaval in Santiago de Cuba

Elk jaar in juli wordt in Santiago de Cuba het uitbundigste carnaval van het Cubaanse eiland gevierd. Het carnavalsfeest duurt een volle week en wordt gehouden in de week rondom 26 juli, de dag dat de Cubaanse revolutie begon.

Het is het grootste en meest populaire spektakel van de stad. Echt een hoogtepunt van je reis door Cuba met uitbundige optochten, prachtige kostuums en vrolijke festiviteiten.

​Ben je van plan om in juli naar Cuba te gaan dan is het carnaval van Santiago de Cuba een 'must see'. Wij stippelen graag een mooie Cubaroute voor je uit.

Zomerfestival

Carnaval, charanga of parranda, het is allemaal hetzelfde woord voor een grote publieke viering die in Cuba terugvoert tot de 17e eeuw. Het carnaval werd in Europa vooral in rooms katholieke landen gevierd, en werd vanaf het midden van de 16e eeuw een populair feest in Spanje. Het werd door Spaanse kolonisten naar Cuba gebracht, en vormde de basis voor de huidige carnavalsfeesten.

Het carnaval van Santiago de Cuba neemt echter een heel speciale positie in. Het huidige carnaval is namelijk vooral voortgekomen uit de zomerfestivals, de zogenaamde fiestas de mamarrachos. Deze fiestas werden op de dagen van de heilige apostelen gevierd. De apostel Jakobus is de patroonheilige van Santiago de Cuba en vooral op zijn dag werd alles uit de kast gehaald. Maar eigenlijk hadden deze feesten niks te maken met religie, en des te meer met muziek, dansen en het nuttigen van veel alcoholische drank als aguardiente (vuurwater) en de zogenaamde “Yara” rum.

Parades en straatoptredens

Het belangrijkste onderdeel van het carnaval, toen en nu, waren de parades en straatoptredens door musici en dansers. Deze optredens zijn onder te verdelen in de paseo en de conga, waarbij de eerste zich meer richtte op de muziek en de tweede op de dansers. De paseo was luxer en je had meer geld nodig om het te organiseren en uit te voeren.

Vooral uit de conga, wat meer voor het gewone volk was, is de unieke muziek en dans die gebruikt wordt tijdens het huidige carnaval voortgekomen. De feestgangers droegen prachtige kostuums en maskers, die op gemaskerde bals werden getoond. Op deze bals werden ook spottende liederen vertolkt, die gingen over de hogere klassen in de maatschappij. Verder maakt men er, ook nu nog, een sport van om veel en heerlijk traditioneel te eten (pasteien gevuld met vlees en groenten, omeletten, allerlei soorten fruit, geroosterd varken met gekookte banaan enzovoorts).

Bezoek swingend Santiago de Cuba

De autoriteiten tolereerden de carnavals. Maar soms werden ze verboden wegens (teveel) openbaar dronkenschap, het mixen van de sociale klassen, grove beledigingen of grote vechtpartijen etc… En er waren wel regels. Zwarte slaven mochten niet komen naar de gemaskerde bals, omdat men bang was voor opstanden. Verder werden paarden en andere dieren verboden tijdens de parades, net als snelrijdende voertuigen. Zware beledigingen tijdens de bals werden ook niet toegestaan, evenals het dragen van (te) onkuise kleding. Het zomercarnaval was oorspronkelijk bedoeld als een rustperiode voor de werkers op het land, en dus een festival voor de lagere klassen. Men stond het toe omdat men dacht dat het slavenopstanden zou voorkomen.


Wil jij ook naar Santiago de Cuba? Onze rondreizen door Cuba kun je eenvoudig uitbreiden met de bouwsteen Swingend Santiago de Cuba