Geldzaken in Cuba

De officiële munteenheid in Cuba is de peso, ook wel de moneda nacional genoemd. Dat is de munt waarmee Cubanen in hun dagelijks leven betalen. Speciaal voor toeristen is er de peso convertible (CUC). Aangezien je niet kunt pinnen met je bankpas in Cuba is het belangrijk voldoende contante euro’s (geen dollars!) mee te nemen.

De peso en de CUC

De officiële munteenheid in Cuba is de peso, ook wel de moneda nacional genoemd. Dat is de munt waarmee Cubanen in hun dagelijks leven betalen.  

Speciaal voor toeristen is er de peso convertible (CUC). De peso convertible kan op het hele eiland worden gebruikt, maar is daarbuiten niets waard.  

Neem contant geld mee

Aangezien je niet kunt pinnen met je bankpas in Cuba is het belangrijk voldoende contante euro’s (geen dollars!) mee te nemen. Het makkelijkste is om deze in te wisselen bij cadeca’s (casa de cambio: wisselkantoor). Dit gaat veel sneller dan bij de banken. Bij cadeca’s kun je ook geld opnemen met je creditcard (niet met American Express).  Houd er rekening mee in je budget wanneer je bij autohuur de verzekeringen contant ter plaatse af moet rekenen.

Wij raden aan om een klein bedrag (vijf of tien euro) naar peso (moneda nacional) te wisselen. Dit kan bij de cadeca’s. Bij de straatstalletjes kun je dan bijvoorbeeld een snack of ijsje kopen of fruit op de markt. 

Op straat wisselen is verboden! 

Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.00 uur.