Geldzaken in Cuba

De officiële munteenheid in Cuba is de Cubaanse peso (CUP), ook wel de moneda nacional genoemd.  Aangezien je vrijwel niet kunt pinnen met je bankpas in Cuba is het belangrijk voldoende contante euro’s (geen dollars!) mee te nemen.

De Cubaanse peso

De officiële munteenheid in Cuba is de CUP (Cuban peso). Dit is de munt, waarmee Cubanen in hun dagelijks leven betalen. Biljetten zijn er van één, drie, vijf, tien, twintig, vijftig en honderd peso’s en munten van één en drie peso’s. Verder zijn er munten van één, twee, vijf en twintig centavos. Op het drie peso biljet en op de drie peso munt staat de beeltenis van Che Guevara. Omdat de Cubanen weten dat toeristen dit een leuk souvenir vinden, zijn deze munten en biljetten nauwelijks in omloop, maar ze worden wel op straat verkocht.
 
De Cubaanse regering had tot 2021 voor toeristen de CUC (peso convertible) in omloop gebracht. Per 1 januari 2021 is er echter nog maar 1 munteenheid op Cuba, de CUP.

Neem contant geld mee

Aangezien je niet of nauwelijks kunt pinnen met je bankpas in Cuba is het belangrijk ruim voldoende contante euro’s mee te nemen voor je hele reis. Wissel niet op het vliegveld vanwege de ongunstige koers. Wij adviseren daar waar mogelijk met euro's te betalen. Dit wordt steeds vaker geaccepteerd. Houd ook rekening met voldoende budget voor het contant afrekenen van de autohuurverzekeringen indien deze nog niet vooraf inbegrepen zijn in je reissom. Een credit card werkt hier niet altijd.