7x de leukste excursies in Cuba

Reisspecialiste Rosanne reisde in juni met YourWay2GO naar Cuba. Hieronder neemt zij je mee langs de leukste excursies van haar reis; van een oldtimer tour tot een cocktail workshop en het beklimmen van de hoogste berg van Cuba, je vindt het allemaal op deze pagina.

1. Oldtimer tour en stadswandeling Havana

Mijn reis begint in Havana. Op de tweede dag van mijn reis neem ik gelijk al deel aan mijn eerste excursie Oldtimer tour en stadswandeling Havana. De excursie begint om 09.00 uur en ik vind dit een hele leuke manier om de stad snel te leren kennen en echt een aanrader om op de eerste dag te doen. Het eerste uur rijden in de oldtimer is al een ervaring op zich, maar ook een snelle manier om een aantal hoogtepunten van de stad te zien. In de oldtimer is achterin ruimte voor 2 à 3 personen, omdat voorin de chauffeur en een gids zitten. We rijden langs de Paseo del Martí, Parque Central, het Capitolio, de Chinese wijk en stappen uit bij het Plaza de Revolución om hier te kijken naar het monument en de gebouwen met Ché Guevara en Fidel Castro. Daarna rijden we via het Parque Lennon naar de Malecón, die we vanaf daar uitrijden. We rijden langs een aantal bezienswaardigheden en er wordt verteld over het Museo de la Revolución als we het monument op Plaza 13 de Marzo passeren. Daarna stopt de oldtimer met chauffeur en is het eerste uur voorbij. 

Dan volgt de stadswandeling van twee uur door Havana Vieja. Deze tour is erg interessant als je er nog niet eerder bent geweest (voor mij was dit de tweede keer). We bezoeken de belangrijkste pleinen van Havana Vieja en de gids weet ons bij elk plein veel te vertellen. Hij weet veel en weet ook alle vragen te beantwoorden. We bezoeken als eerste de Plaza de la Catedral en komen verder langs de Calle Obispo, Calle O’Reilly, Plaza de Armas, Castillo de la Real Fuerza en er wordt verteld over bezienswaardigheden, restaurants en winkeltjes die we onderweg tegenkomen.  

2. Excursie naar de Cayo’s en suikerrietplantage

Mijn tweede excursie gaat naar de Cayo’s (Cayo Santa María, Cayo Ensenachos, Cayo Las Brujas en Cayo Santa María). De excursie begint wederom lekker op tijd, namelijk om 09.00 uur. De excursie is in een oldtimer met chauffeur. Van de binnenkant is het als een gewone auto, dus zonder open dak. De chauffeur vraagt wat ik vandaag wil doen en past zich daar geheel op aan. Eerst wil ik graag een bezoek brengen aan de suikerrietplantage. We maken een korte stop bij het suikermuseum. Als je geen Spaans spreekt, is dit museum niet zo heel interessant, want alle informatie is in het Spaans weergegeven. Je ziet er hoe het suikerproces in zijn werking gaat, ook tijdens de slavernijperiode. Tijdens je bezoek kun je ook oude treinen bekijken. Het museum kost 3 CUC per persoon inclusief het bekijken van de oude treinen. 

Dan rijden we via Cayo Santa María en Cayo Ensenachos naar Cayo Las Brujas. Als je naar Remedios gaat, kun je naar het strand van Hotel Villa Las Brujas waar een klein restaurantje zit, of naar een ander openbaar strand, maar daar zitten verder geen eetgelegenheden. Je kunt uiteraard vragen bij je casa of zij lunch kunnen maken om mee te nemen. Bij de resorts kun je geen gebruik maken van het strand of zwembad als je er niet verblijft. Tussen Cayo las Brujas en Cayo Ensenachos is voor de liefhebber ook een klein dolfinarium

3. Cocktail workshop

Eenmaal in Trinidad neem ik aan het einde van de dag, om 17.00 uur, deel aan een cocktail workshop. De barman geeft je alle ingrediënten die je dan in het glas of in de cocktailshaker doet, afhankelijk van welke cocktail je maakt. Op deze manier heb ik een Mojito, Daiquiri, Cuanchanchan (lokaal drankje uit Trinidad) en Cuba Libre gemaakt. De workshop wordt gegeven in een leuke bar om ‘s avonds nog wat te drinken. Ook is het een leuke ervaring om de lokale cocktails te leren maken en drinken. 

4. Topes de Collantes

De volgende excursie, ook vanuit Trinidad, is Topes de Collantes. Hiervoor dien je op tijd op te staan, want deze start om 08.30 uur. Ik word samen met nog een Nederlands stel naar het Parque Cespedes gebracht, waar we wachten op de andere deelnemers en de truck. Om 09.00 is de groep compleet en rijden we een half uur lang met de wind door onze haren door de prachtige groene omgeving in de grote open truck. We rijden naar het koffiemuseum waar we een espresso krijgen (maar maak je geen zorgen, want als je geen koffie lust, krijg je een kopje thee!).  

Vanuit het koffiemuseum rijden we met de truck naar het startpunt van onze wandeling. In een uurtje wandelen we langs een prachtig smal wandelpad door de groene omgeving naar beneden. Uiteindelijk komen we aan bij een natuurlijk zwembad en daar zwemmen we een uur om lekker af te koelen. Dan klimmen we in een uur weer naar boven, wat dankzij de hitte toch wel zwaar is. Eenmaal terug boven wacht de truck weer op ons om ons naar een restaurant te brengen waar we een simpele Cubaanse lunch met een drankje krijgen. Vervolgens rijden we naar een uitkijkpunt waar we een prachtig uitzicht over de hele vallei hebben. Hier worden rijkelijk foto’s gemaakt, waarna de truck ons weer terug naar Trinidad brengt. Tussen 16.00 en 16.30 uur zijn we weer terug in Trinidad. De gids en vervoer zijn inbegrepen in de excursie. Ik raad deze excursie echt aan iedereen aan die van de natuur en wandelen houdt!

5. Comandancia de la Plata

In de Sierra Maestra neem ik deel aan de excursie naar Comandancia de la Plata (het voormalige guerrillahoofdkwartier van Fidel Castro). Ik kijk erg naar deze excursie uit, behalve dat dit een privé excursie is. Ik vraag daarom of er nog anderen zijn die zich voor deze excursie hebben ingeschreven, en het blijkt dat er een Duitse familie gaat die het leuk vindt om samen te gaan. We vertrekken ’s ochtends met een stevige auto naar Alto de Naranjo. Dit is een kort ritje van zo’n 20 minuten, waarvandaan de wandeling start: 3 kilometer naar boven en 3 kilometer naar beneden. Op een rustig tempo is de excursie 4 uur in totaal. Wij deden er langer over omdat wij een kleine van 4 jaar in ons gezelschap hadden. Onderweg lopen we door de oude kampen van Fidel Castro en Che Guevarra, vanwaar ze de revolutie tegen Batista planden. We zien verschillende huisjes van Fidel en lopen langs een klein museum. Erg bijzonder om te zien en de gids vertelt en weet veel over de geschiedenis van deze plek. De lunch is in deze excursie inbegrepen.

6. Pico Turquino

De Sierra Maestra is bij uitstek een geschikt gebied voor wandel- of paardrijtochten naar watervallen en plantages. Ik start daarom vandaag een tweedaagse trektocht naar de hoogste berg van Cuba, de Pico Turquino (1972 m). Om 09.00 uur word ik opgehaald met een jeep en word ik weer naar Alto de Naranjo gebracht, vanwaar de wandeling start. Het is vanaf daar 8 kilometer lopen naar de kampeerplaats, hier staat ongeveer 4 – 6 uur voor. Bij de kampeerplaats wordt lunch en diner bereid en heb ik na aankomst een vrije middag

De volgende dag loop ik na het ontbijt naar de Pico Turquino en weer terug naar de kampeerplaats. Deze tocht duurt ongeveer 4 uur en hierna wordt op de kampeerplaats een lunch geserveerd. Na de lunch loop ik weer terug naar Alto de Naranjo. Vanaf hier word ik weer teruggebracht naar mijn hotel in de Sierra Maestra. 

Er kan ook voor worden gekozen om op dag 1 na de lunch gelijk de tocht naar Pico Turquino en terug naar de kampeerplaats te doen. Dit is een lange dag, waarna je de volgende ochtend gelijk terugloopt naar Alto de Naranjo. 

7. Boca de Yumurí

In Baracoa word ik om 09.00 uur opgehaald voor een privé tour naar de Yumuri rivier. De chauffeur spreek nauwelijks Engels. Eerst bezoeken we een cacaofabriek. Er wordt verteld hoe de boom groeit en hoe het proces verloopt, ik krijg de verschillende cacaobonen te zien en mag verschillende soorten proeven. Alles wordt hier handgemaakt gedaan door een familie. Erna bezoeken we kort een kleine vissershaven in Playa Mata. 

Vervolgens rijden we door naar het dorpje Yumurí. Je kunt ervoor kiezen om deze met een gids te doen. Dit is niet in de excursie inbegrepen en kost 8 CUC inclusief de boot over de Yumuri rivier, maar omdat mijn chauffeur geen Engels spreekt, vind ik een gids hier van grote toegevoegde waarde. Met de gids wandel ik vervolgens twee uur door de bergen over een grotendeels geasfalteerde weg. Onderweg vertelt hij heel veel over verschillende planten en dieren. Heel interessant en echt een aanrader. De gids heet José en is een lokale bewoner uit het dorpje Yumurí. Samen bezoeken we een uitzichtpunt, bespreken we de Cubaanse politiek en varen we in een bootje over de Yumurí rivier. Deze tocht duurt 5 minuten en daarna lopen we verder naar een natuurlijk zwembad in de rivier. Hierna krijg ik van José lunch bij hem thuis, maar er is ook genoeg tijd om te relaxen of te picknicken. Vervolgens brengt de chauffeur me naar Playa Mangalito voor een uurtje aan het strand: mooi blauw water en een klein café. Om 16.30 uur ben ik weer terug in Baracoa. 

Mijn tips voor iedereen die deze excursie wil doen: boek gelijk een gids bij de excursie en vraag de casa particular om een sandwich voor onderweg, er zijn namelijk maar weinig eetgelegenheden onderweg. José biedt dit wel aan bij hem thuis dus dat is zeker ook een optie.