Droomreis door Cuba: Jeroen en Jan's reiservaring

Reizigers Jeroen en Jan vertellen over hun rondreis door Cuba

Altijd op zoek naar een bijzondere bestemming

Jeroen en Jan zijn net terug van hun droomreis door Cuba. In die droomreis bezochten zij in 3 weken 11 verschillende steden, met een goede afwisseling tussen grote steden, mooie natuur en ook wat dagen aan een mooi Caribisch strand ter ontspanning. In onderstaand interview lees je hun ervaring met de reis en de voorbereiding hiervan terug.

Hoe hebben jullie YourWay2GO leren kennen?

Toen wij de beslissing hadden genomen om naar Cuba op reis te gaan, hebben we in totaal 10 reisorganisaties aangeschreven met onze wensen. Van alle 10 de reisorganisaties kregen we netjes antwoord. Op basis van prijs vielen er al een aantal af. Na een paar weken veel mailen, bleven er twee organisaties over die goed aansloten bij onze droomreis. 

We hadden nooit eerder met YourWay2GO gereisd en hier eerlijk gezegd ook niet eerder over gehoord. Door wat te Googlen kwamen we bij de organisatie uit. Bij bestudering van de website zagen we al diverse rondreizen die in de buurt van onze droomreis kwamen, maar er was nog wel wat aanpassing nodig om ons plan te voltooien. Daarbij kregen we gelukkig veel hulp van onze persoonlijk adviseur, Danilo. Uiteindelijk hebben we gekozen voor YourWay2GO vanwege het persoonlijke contact via de telefoon. Dat maakt het allemaal veel levendiger en duidelijker.

Was het reisvoorstel voldoende op maat gemaakt?

Het reisvoorstel was helemaal op maat gemaakt. Doordat we ons heel goed ingelezen hadden, wisten we ook heel goed wat we wilden. Een paar grote steden, wat natuurgebieden en ook wat dagen aan het strand. Alles was mogelijk.

We hebben ook regelmatig na de boeking vragen gemaild naar Danilo. Vragen over de autohuur, vragen over het geld, vragen over van alles en nog wat. En altijd kregen we antwoord. Daardoor was onze reis van dag tot dag gepland maar was er zeker ook voldoende tijd voor spontane ervaringen. 

Hoe hebben jullie de verblijven in Casas Particulares ervaren?

Bij aankomst in iedere Casa werden we netjes ontvangen. Soms in het Engels, maar meestal in het Spaans, want de meeste Cubanen spreken geen woord Engels. Met handen en voeten ging het gelukkig wel vrij vlot. Iedereen was altijd erg benieuwd waar we vandaan kwamen en wat we in Cuba zouden gaan bezoeken. De meeste Cubanen hebben zelfs niet zo veel van het land gezien als wij in 3 weken! Onderweg leerden we wat Spaanse woordjes, zodat de communicatie steeds beter ging. 

We kregen door elke Casa rondleiding, waarna we ons lekker konden gaan installeren. Lang bleven we echter nooit in de Casa. Meestal gingen we al vroeg op pad in de stad of een dagje weg. Het meest hebben we genoten van onze Cubaanse Mama. Onze eerste Casa in Havana werd liefdevol gerund door een warme Cubaanse vrouw. Toen we 3 weken later terugkwamen voor de laatste dag van ons verblijf, was ze zo blij om ons (gebruind en al) weer te zien, dat het voelde alsof we haar verloren zonen waren. Bij het afscheid werden cadeautjes uitgewisseld en er vloeiden zelfs tranen. 

Wat zal jullie het meest van deze reis bijblijven?

We hebben zeker niet stilgezeten. In iedere plaats hebben we mooie momenten gehad. De unieke rondrit in een oldtimer in Havana, paardrijden door de valleien van Vinales, heerlijk relaxen op een parelwitstrand: allemaal bijzonder.

Maar het meest bijzonder was misschien nog wel dat we toevallig in Santiago de Cuba waren tijdens de voorbereidingen van het Carnaval. We hebben zelfs op een avond al een soort optocht mogen meemaken. Erg vrolijk, muzikaal en vol passie.

Andere bijzondere ervaringen waren dat er bij het kopen van schoenen een Cubaanse schone aangeboden werd als koopwaar, het tanken in Havana een hel is en zomaar een uur tijd kan kosten en dat je voor slechts 2 euro kan lunchen met twee personen. 

Wat zijn jullie toekomstige reisplannen?

We hebben nog heel veel wensen. Reizen is voor ons echt een grote hobby. Landen als Zuid-Afrika, Brazilië staan op ons lijstje maar vooral ook onbekendere landen als Belize, Georgië en Myanmar. We zullen de volgende reis zeker weer bij YourWay2GO vragen wat de mogelijkheden zijn en dan kijken we naar de prijs, maar ook naar welke reis het beste aansluit bij onze smaak: veel afwisseling tussen actief bezig zijn en relaxen.