Feestdagen in Cyprus

De Grieks-orthodoxe kerk op Cyprus gebruikt de Juliaanse kalender in plaats van de Gregoriaanse. Daarom vallen veel feestdagen hier elk jaar op een andere dag. 

Feestdagen in Cyprus

Naast de ons bekende feestdagen als oud en nieuw en Kerst zijn er op Cyprus feestdagen die elk jaar op een andere datum vallen. Dit is omdat de Grieks-orthodoxe kerk de Juliaanse kalender gebruikt en niet de Gregoriaanse.

Vandaar dat de volgende feestdagen elk jaar op een andere dag vallen: 'Groene maandag' (de eerste dag van de Vastentijd, 50 dagen voor Grieks-orthodox Pasen), Goede Vrijdag, Paasmaandag en Pinksteren - Kataklysmos (Feest van de zondvloed).

Andere feestdagen zijn de Nationale feestdag van Griekenland (25 maart); de Nationale feestdag van Cyprus (1 april); Maria Hemelvaart (15 augustus); Onafhankelijkheidsdag van Cyprus (1 oktober); Nationale feestdag Griekenland ("Ochi" dag: 28 oktober).

Tijdens de nationale feestdagen zijn banken en overheidsinstanties gesloten. Op 1 oktober, de Nationale feestdag van Cyprus, vinden er door het hele land festiviteiten plaats.

Op 15 november valt de 'Dag van de Republiek TRNC'. Noord-Cyprus, officieel de 'Turkse Republiek Noord-Cyprus' (TRNC / Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti) is een zelfverklaarde republiek, die alleen door Turkije wordt erkend. De rest van de wereld beschouwt dit formeel als door de Turken bezet gebied van de Republiek Cyprus.