Geldzaken in Cyprus

In Cyprus betaal je met de euro. Pinnen in het buitenland werkt in principe hetzelfde als in Nederland of België, dit geldt zeker voor landen die ook de euro hanteren.

Betalen met de euro

In negentien landen binnen Europa kun je met de euro betalen. Cyprus is daar één van. Pinnen in het buitenland werkt in principe hetzelfde als in Nederland of België, dit geldt zeker voor landen die ook de euro hanteren. Wil je euro’s opnemen in Eurolanden, dan rekent je eigen bank hier doorgaans geen extra kosten voor.

Doorgaans staat je bankpas op 'Europa'. Voor landen die niet binnen de E.U. vallen, maar wel in Europa liggen hoef je je bankpas niet op 'wereld' te zetten. Let er op dat sommige geldautomaten zich anders gedragen dan in Nederland of België. Soms krijg je eerst je geld en daarna pas je pinpas. Loop dus niet meteen weg als je je geld hebt ontvangen.

In de grotere plaatsen of meer toeristische bestemmingen kun je bijna altijd gewoon met je pinpas betalen. Ook zijn er in de meeste plaatsen geldautomaten (ATM’s). Maar houd er rekening mee dat het niet altijd en overal mogelijk is om contant geld op te nemen of met je bankpas te betalen.

Zeker in de wat meer afgelegen plaatsen kan een pinautomaat leeg of buiten bedrijf zijn. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende contant geld achter de hand hebt. In de duurdere winkels en hotels en bij bijvoorbeeld autoverhuurbedrijven kun je met een creditcard (met Maestro-logo) betalen.