Nicosia door de ogen van een local

Zie en ervaar Zuid- en Noord-Nicosia door de ogen van een local.

Optimaal genieten in de gedeelde hoofdstad

Het lange verhaal van de gedeelde hoofdstad Nicosia laat je het beste vertellen door een local. In deze excursie neemt die je dan ook mee naar alle bijzondere plekjes.

De tour begint in je hotel waar je jouw lokale gids ontmoet. Hij zal je de stad door zijn ogen laat zien. De gids zal je niet alleen de hoogtepunten van de stad laten zien, maar ook vertellen over zijn eigen ervaringen en hoe het is om te leven in een verdeelde stad.

 

Tijdens het eerste deel van de tour neemt de gids je mee door de ommuurde stad en zal je historische plekken als de Famagusta Gate, Elftheria Square, Faneromeni Kerk en de grensovergang op de drukke Ledra Street laten zien. Vanaf een observatieplatform kun je over de neutrale 'Green Line' naar het Turkse Noord-Cyprus gluren. De gids weet zelfs nog wat bijzondere observatieplekken die niet elke toerist zal weten te vinden.

Over de Green Line

Vervolgens neemt de gids je mee naar Noord-Nicosia, de hoofdstad van de Turkse Republiek Noord-Cyprus. Samen met je gids zul je te voet de door de VN beheerde Green Line oversteken. Vergeet je paspoort niet mee te nemen want je krijgt bij aankomst in Noord-Cyprus een stempel in je paspoort. Een visum is niet nodig. Je gids zal je helpen met de grensformaliteiten.

Eenmaal aan de Turkse zijde zul je merken dat je in een andere cultuur bent beland. De kerken hebben plaatsgemaakt voor moskeeën en de westerse modewinkels voor drukke markten. De gids zal je meenemen naar de Ayia Sofia Moskee, waarvan duidelijk te zien is dat deze oorspronkelijk gebouwd is als Gotische kerk. Ook een bezoek aan de Büyük Hann, een oude karavanserai die nu dienst doet als cultureel centrum zal je in het Midden-Oosten doen wanen. Na ongeveer anderhalf uur aan de Turkse zijde keer je samen met je gids terug naar het zuidelijke deel van Nicosia.

 

Het komt soms voor dat de grens tussen Cyprus en Noord-Cyprus tijdelijk gesloten wordt. Helaas is deze excursie dan niet uitvoerbaar. Je kunt dan wel een wandeltour met gids maken door het zuidelijke deel van Nicosia

Meer informatie over Nicosia vind je in de bouwsteen 'De gedeelde hoodstad'.